Glasblåsare

Kulturupplevelser

Häng med på en resa från norr till söder i kulturens tecken. Frossa i hantverk och design, lär dig om historiska tider, få inspiration till din trädgård. Här listar vi kulturupplevelser för alla smaker!

Längtar du efter en minnesvärd kulturupplevelse finns mängder av alternativ i Sveriges avlånga land. Här guidar vi dig till boenden där du kan uppleva historiens vingslag eller det lokala mathantverket. Kanske vill du lära dig mer om någon kulturell företeelse? Då ska du kika på våra aktiviteter där du själv får möjlighet att prova på själv, antingen med guide eller på egen hand.

Ytterjärna hotell – en bit unik svensk kultur

kulturhuset ytterhjärna
När den danske arkitekten Erik ”Abbi” Asmussen tillsammans med Arne Klingborg och färgsättaren Fritz Fuchs, ansvarade för uppförandet av byggnaderna var utgångspunkten att arkitekturens form, proportion och färg spelar en betydande roll när det gäller att skapa en positiv och livgivande miljö för människor att vistas och arbeta i. Målet var att skapa en spänning mellan byggnaderna och mötet med omgivningen, där arkitekturen stödjer verksamheten. Byggnaderna fick ett unikt formspråk som väckte uppmärksamhet och engagemang såväl inom som utom landets gränser. Här är varje hus är ett konstverk i sig. Lägg till en magnifik rosenträdgård och biodynamisk park samt det spännande kulturutbudet på Kulturhusets scen. Som kronan på verket finns här Skyspace, ett unikt konstverk utformat av den internationella konstnären James Turrell.

Läs mer och boka STF Ytterjärna Hotell


I svenske målarprinsens fotspår

Prinsvillan

Precis intill den vackra slottsparken, bredvid den gamla kyrkan och det pampiga Tyresö Slott, ligger STF Prinsvillan. Här bor du på historisk mark, vid hav och skog med närhet till likväl skogens fågelkvitter som Stockholm citys puls. Prinsvillan har en lång historia och 1891 besökte prins Eugen för första gången Tyresö. Han blev blixtförälskad och strax därefter blev det hans sommarbostad. På den tiden hette stället Lilla Tyresö men kom snart att kallas Prinsvillan. Här hittade han inspiration till sitt landskapsmåleri och här målade han kända tavlor som Det stilla vattnet och Molnet. Sätt dig en sommarkväll på Prinsvillans veranda och titta snett till höger. Där ser du den! Den fantastiska kullen från Molnet.

Läs mer och boka STF Prinsvillan


Njut av Göta kanal utan turen

Detalj på Forsvik, soffa och blomma

Man behöver inte resa längs med hela Göta kanal för att få den speciella upplevelsen. Du kan i stället ta in på STF Forsviks Vandrarhem där du bor omsluten av kanalen i vacker och historisk miljö. Byggnaden är K-märkt och visar upp minnen av den gamla bruksorten genom blommiga tapeter, järnspisar, pärlspont och skurgolv. Den lilla idylliska orten Forsvik har en lång historia och det var här man började att gräva Göta kanal 1810. Lär dig mer om historien genom att besöka kanalens äldsta sluss och kika på båtarna som slussas igenom. Till kanalupplevelsen hör såklart också att avnjuta en glass, det gör du bäst på Forsviks Café & Mat, och besöka någon av de mysiga kanalbutikerna.

Läs mer och boka STF Forsviks Vandrarhem


Kulturell mötesplats mitt i Östergötlands vackra skogar

mysig matplats i borkhult
Mitt i Östergötlands vackra skogar och fantastiska natur ligger STF Borkhult Lapphem. I den unika byggnaden som 1893 uppfördes som arbetarbostäder är det mesta i originalskick – vedspis och eldstäder, golv och tapeter. Samtidigt en mötesplats för kultur med målet att bevara och belysa konst, musik och mat från den östgötska regionen. Du bor bekvämt i vackra rum, äter mat med när och härodlat i fokus och njuter lugnet i den lilla byn.

Läs mer och boka STF Borkhult Lapphem


Bo med egen kakelugn på tygrikets egna gårdshotell

Lydde gård på sommaren
Mitt i Sveriges tygrike, i den vackra böljande Häggådalen mellan Borås och Varberg, ligger anrika STF Lydde Gård som under 1800-talet spelade en viktig roll som en av områdets förläggargårdar. Idag är den vackra gamla gården varsamt restaurerad med omtanke om husets kulturella värde och historia, och rymmer ett personligt gårdshotell med 39 bäddar. För det omfattande arbetet har gården fått flera priser för kultur- och byggnadsvårdsarbete såväl som för miljö och hållbarhetstänk. Här bor du bekvämt i de vackert inredda rummen som alla stoltserar med sin egen kakelugn.

Läs mer och boka STF Lydde Gård


Kulturresor

Bli medlem i STF

För dig som vill upptäcka Sverige. Och för dig som vill få andra att upptäcka.

Bli medlem nu!

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.