Flexibla bokningsvillkor

Bokningar som avser boende kan avbokas med full återbetalning fram till 7 dagar före ankomst, alternativt fram till 18.00 dagen före ankomst. Vid bokning av aktiviteter gäller särskilda villkor. Aktuella villkor för ditt valda boende eller aktivitet hittar du under rubriken ”Villkor” när du kommer till varukorgen i bokningsflödet.

Läs mer

STF Sävö Vandrarhem

En pärla i Sörmlands skärgård

Visa på kartan
Flexibla bokningsvillkor

Om boendet

På fantastiska Sävö råder lugnet och den stressade själen finner ro. Hela ön är ett natur-och kulturreservat i Sörmlands skärgård mellan Trosa och Nyköping. De röda trähusen som idag huserar vandrarhemmet uppfördes 1870.

Läs mer

Sävö är sedan gammalt en av knutpunkterna för de olika segellederna som löper efter ostkusten. På Sävö är naturen attraktionen, och här finns varken wifi eller TV. Inte heller hittar du restauranger eller affärer. Sävö bjuder å andra sidan på helt makalös natur med hagar, ängar och skogar. Här finns alla möjligheter till ett härligt friluftsliv. Fisket är rikt och här finns två vandringsleder, Sörmlandsleden och Sävöleden. Bland de många små vikarna hittar du enkelt din egen badklippa för sol och saltstänkta morgondopp.
 
På en lummig strandtomt med stora gräsytor precis intill segelleden genom Sävsundet ligger de röda stugorna som byggdes som bostäder för lotsarna i slutet av 1800-talet. De sju rummen är fördelade på två hus, Båtsmannen och Lotsen. Duschar och miljötoaletter finns i en separat byggnad intill husen. I Båtsmannen finns två fullutrustade gästkök, och i Lotsen hittar du reception och frukostmatsal. I Lotsen serverar vi varje dag en härlig frukost. Observera att den måste förbeställas, vilket du enklast gör I samband med din bokning.
Vandrarhemmet har ett eget café under sommarhalvåret där du kan fika, välja en enklare lunch, glass och picknickpaket. Dessutom finns en mini-butik där du kan köpa mjölk, ravioli, grillkol m.m.
 
Vandrarhemmet fick i 2021 en stor renovering där båda värmesystemet och fönster byttes ut till miljövänligare alternativ. En skön värme och året- runt boende möjligheter i alla hus blev resultatet!
 
Båttransporterna till Sävö avgår från Källviks brygga dagligen kl 10.30 & 16.00. Avresa från Sävö till Källvik avgår dagligen kl. 11.00 & 16.30. Båttransporterna måste alltid förbokas, gärna I samband med bokning, och allra senast dagen före ankomst. Observera att båten ej kör om det inte inkommit bokningar.
 
Vi värnar om vår vackra natur, och i ett naturreservat gäller en del särskilda regler att förhålla sig till som besökare. Du hittar mer om dessa på Länsstyrelsen.se.
 
Varmt välkommen till Sävö!

Vår service

 • Självhushållskök

  Fullt utrustat kök där du kan tillaga din mat själv. Köket är gemensamt för alla gäster.

 • Familjerum

  Rum med minst 4 bäddar i samma rum.

 • <1 km till markerad vandringsled

  Närmare än 1 km till markerad vandringsled.

 • <1 km till badplats

  Närmare än 1 km till badplats.

 • Boka ett eget hus

  Möjlighet finns att boka hela boendet för ditt sällskap.

 • Grupper

  Boendet har möjlighet att ta emot grupper om minst 10 personer.

 • Konferens

  Boendet har möjlighet att arrangera möten / konferens.

Gruppförfrågan

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, läger eller skolresa? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Visa

  Specificera gärna vilken typ av arrangemang:
  Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

  Se tillgänglighet och boka.

  Sök & boka

  Kontakt och öppettider

  Adress:

  Ekviken
  619 95 Västerljung

  Hitta till boendet
  Till Källvik tar du dig med egen bil. Parkering finns I hamnen. Det går också fint att resa med tåg eller buss till Vagnhärad och därifrån beställa en taxi till Källviks brygga.
   
  Kommer du med bil från E4 tar du avfart 138 mot Trosa/ Vagnhärad. Därefter följer du skyltar mot Studsvik (väg 219). Från 219 svänger du vänster mot Källvik tills du ser hamnen med parkeringsplatser. Här parkerar du bilen.
  GPS-koordinater Källviks brygga: N58.778544°, E17.4844973°.
   
  Till Sävö tar du dig med båt från Källvik på fastlandet. Då det saknas reguljärtrafik är det vi själva som kör båten. Det innebär att du alltid måste förboka. Vi har fasta avgångstider måndag-söndag kl 10.30 eller 16.00 från Källviks brygga (Källviksvägen 12, Västerljung). Överfarten tar cirka 10 minuter.
   
  Du kan boka överfarten här online i samband med din rumsbokning, eller kontakta oss senast kl 12.00 dagen före på savovandrarhem@gmail.com.
   
  Större grupper kan erbjudas transport andra tider efter överenskommelse.

  GPS-koordinater:

  N58.767144°, E17.475203°

  Kontakt:

  +46 760303616 info@savovandrarhemcafe.se

  In- och utcheckningstider:

  Incheckning (tidigast): 16:00
  Utcheckning (senast): 11:00

  Öppettider reception

  Vid incheckning och när caféet är öppet

  Antal rum

  7

  Antal bäddar

  26-50

  Följ STF Sävö Vandrarhem

  Vårt hållbarhetsarbete

  • Hållbarhetslöftet

   Hållbarhetslöftet

   Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.

  Läs mer om vårt hållbarhetsarbete

  Hållbarhet och omtanke är viktigt på Sävö. Både för oss människor som vistas där, och för djuren, fåglarna och den unika naturen. Sävö är ett naturreservat, vilket innebär att vi ska värna om naturen genom att exempelvis inte plocka växter som finns på ön.

  På STF Sävö Vandrarhem & Café jobbar vi för jordens framtid. Ett urval av vårt hållbarhetsarbete:

  • Vi och våra gäster källsorterar avfall.
  • Maten är kravmärkt, ekologisk, rättvisemärkt och/eller närproducerad.
  • Vi erbjuder alltid vegetariska alternativ.
  • Vi använder bara miljömärkta städ- och rengöringsprodukter och så lite som möjligt produkter som innehåller mikroplast.
  • Belysningen byter vi ut till lågenergi vart efter.
  • Vi har luftvärmepumpar för att minska elförbrukningen.
  • Vi värmer endast de utrymmen som vi använder.
  • Våra toaletter förbrukar inget vatten och skapar kompost.
  • Vi rensar ogräs manuellt och använder inga bekämpningsprodukter.
  • När vi klipper gräsmattorna använder vi alkylatbensin, som ger minsta möjliga miljöpåverkan och en betydligt bättre arbetsmiljö för användaren. Detta drivmedel använder vi även för motorsågar och röjsågar. Alternativt använder vi el-redskap.
  • Vi tankar båten med miljödiesel.
  • Vi tvättar på Svanen-märkt tvätteri.

  Tack för att du bidrar!

  Hjälp oss göra skillnad

  Vi tror att ju fler som upptäcker vår vackra natur, desto fler blir vi som värnar den. Som medlem bidrar du till hållbar turism och ett friluftsliv för alla.

  Bli medlem idag

  Upptäck fler boenden

  Boka boende

  Sök boende via karta

  På vår karta kan du se var alla våra boenden finns i Sverige.

  Nya boenden

  STF-familjen växer varje år så att du får mer boenden att välja på när du ska ut och upptäcka Sverige.

  Upplev mer

  Upplevelser i Sverige

  Det finns mycket att upptäcka vid sidan av vägen, lite längre in i skogen och lite högre upp på fjället.

  Turista hållbart

  Tänk dig ett Sverige där det är enkelt och inspirerande att upptäcka hållbart. Det är vårt mål.

  Bo till medlemspris

  Som tack för att du är medlem bor du alltid till rabatterat pris när du bokar i STFs bokningskanaler.

  Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

  Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.