STF Sävö Vandrarhem

Mysigt boende i röd stuga på ö i Sörmlands skärgård

Flexibla bokningsvillkor Läs mer

Om boendet

På fantastiska Sävö råder lugnet och den stressade själen finner ro. Hela ön är ett natur-och kulturreservat i Sörmlands skärgård mellan Trosa och Nyköping. De röda trähusen som idag huserar vandrarhemmet uppfördes 1870.
Läs mer
Sävö är sedan gammalt en av knutpunkterna för de olika segellederna som löper efter ostkusten. På Sävö är naturen attraktionen, och här finns varken wifi eller TV. Inte heller hittar du restauranger eller affärer. Sävö bjuder å andra sidan på helt makalös natur med hagar, ängar och skogar. Här finns alla möjligheter till ett härligt friluftsliv. Fisket är rikt och här finns två vandringsleder, Sörmlandsleden och Sävöleden. Bland de många små vikarna hittar du enkelt din egen badklippa för sol och saltstänkta morgondopp.

På en lummig strandtomt med stora gräsytor precis intill segelleden genom Sävsundet ligger de röda stugorna som byggdes som bostäder för lotsarna i slutet av 1800-talet. De sju rummen är fördelade på två hus, Båtsmannen och Lotsen. Duschar och miljötoaletter finns i en separat byggnad intill husen. I Båtsmannen finns två fullutrustade gästkök, och i Lotsen hittar du reception och frukostmatsal. I Lotsen serverar vi varje dag en härlig frukost. Observera att den måste förbeställas, vilket du enklast gör I samband med din bokning.

Vandrarhemmet har ett eget café under sommarhalvåret där du kan fika, välja en enklare lunch, glass och picknickpaket. Dessutom finns en mini-butik där du kan köpa mjölk, ravioli, grillkol m.m.

Vandrarhemmet fick i 2021 en stor renovering där båda värmesystemet och fönster byttes ut till miljövänligare alternativ. En skön värme och året- runt boende möjligheter i alla hus blev resultatet!

Båttransporterna till Sävö avgår från Källviks brygga dagligen kl 10.30 & 16.00. Avresa från Sävö till Källvik avgår dagligen kl. 11.00 & 16.30. Båttransporterna måste alltid förbokas, gärna I samband med bokning, och allra senast dagen före ankomst. Observera att båten ej kör om det inte inkommit bokningar.

Vi värnar om vår vackra natur, och i ett naturreservat gäller en del särskilda regler att förhålla sig till som besökare. Du hittar mer om dessa på Länsstyrelsen.se.

Varmt välkommen till Sävö!

Vår service

 • Självhushållskök

  Fullt utrustat kök där du kan tillaga din mat själv. Köket är gemensamt för alla gäster.

 • Elbilsladdning

  Möjlighet finns att ladda elbil.

 • Familjerum

  Rum med minst 4 bäddar i samma rum.

 • <1 km till markerad vandringsled

  Närmare än 1 km till markerad vandringsled.

 • <1 km till badplats

  Närmare än 1 km till badplats.

 • Boka ett eget hus

  Möjlighet finns att boka hela boendet för ditt sällskap.

 • Grupper

  Boendet har möjlighet att ta emot grupper om minst 10 personer.

 • Konferens

  Boendet har möjlighet att arrangera möten / konferens.

Gruppförfrågan

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, läger eller skolresa? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Visa

  Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

  Se tillgänglighet och boka. Från 330 kr

  Sök & boka

  Kontakt och öppettider

  Adress:

  Ekviken
  619 95 Västerljung

  Hitta till boendet
  Till Källvik tar du dig med egen bil. Parkering finns I hamnen. Det går också fint att resa med tåg eller buss till Vagnhärad och därifrån beställa en taxi till Källviks brygga.

  Kommer du med bil från E4 tar du avfart 138 mot Trosa/ Vagnhärad. Därefter följer du skyltar mot Studsvik (väg 219). Från 219 svänger du vänster mot Källvik tills du ser hamnen med parkeringsplatser. Här parkerar du bilen.
  GPS-koordinater Källviks brygga: N58.778544°, E17.4844973°.

  Till Sävö tar du dig med båt från Källvik på fastlandet. Då det saknas reguljärtrafik är det vi själva som kör båten. Det innebär att du alltid måste förboka. Vi har fasta avgångstider måndag-söndag kl 10.30 eller 16.00 från Källviks brygga (Källviksvägen 12, Västerljung). Överfarten tar cirka 10 minuter.

  Du kan boka överfarten här online i samband med din rumsbokning, eller kontakta oss senast kl 12.00 dagen före på savovandrarhem@gmail.com.

  Större grupper kan erbjudas transport andra tider efter överenskommelse.

  GPS-koordinater:

  N58.767144°, E17.475203°

  Kontakt:

  +46 760303616 savovandrarhem@gmail.com

  In- och utcheckningstider:

  Incheckning (tidigast): 16:00
  Utcheckning (senast): 11:00

  Öppettider

  2023:
  1 april – 15 oktober
  1 januari – 8 januari

  Öppettider reception

  Vid incheckning och när caféet är öppet

  Antal rum

  7

  Antal bäddar

  26-50

  Följ STF Sävö Vandrarhem

  Vårt hållbarhetsarbete

  • Hållbarhetslöftet

   Hållbarhetslöftet

   Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.

  Stäng

  Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

  Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.