Paddling

Kanottur på stilla insjö, spännande kajaktur i skärgården eller paddling i fjällen? Möjligheterna är oändliga oavsett om du är erfaren eller nybörjare. Här har vi samlat tips, boenden och bokningsbara upplevelser för dig som är intresserad av paddling.

Paddling i solnedgång

Kanot eller kajak?

Tänk dig att ljudlöst glida fram över vattnet i solnedgången. Fåglarna kvittrar, en bäver skymtar i vassen, solstrålarna värmer. Paddling är en magisk naturupplevelse, ett njutningsfullt och roligt sätt att uppleva Sveriges vackra sjöar och vattendrag på. Det kostar inte heller så mycket pengar och är en bra motionsform. Men vad ska man välja kanot eller kajak? Vad är egentligen skillnaden och vad passar dig bäst? Här hittar du inspiration och förslag på aktiviteter och boenden nära fina paddelvatten. Många av dem hyr även ut kanoter och kajaker till dig som inte har en egen.


Bokningsbara paddlingsaktiviteter

Boka aktivitet

Cykla och paddla på Norra Gotland

Gotland
På egen hand
Dagsaktivitet
Två kvinnor paddlar kanot

Paddla kanot

En kanot, eller kanadensare som det också kallas, är öppen från fören till aktern med gott om plats. Detta gör att det är enkelt att ta sig i och ur den samt att det finns gott om plats för packning. Kanotens form är en bred botten och höga sidor, vilket gör att den upplevs som stadig och är svårare att kapsejsa med. Den är därför mer lämpad för lugna vatten som sjöar, åar och kanaler. Här använder du en paddel med ett blad för att driva fram kanoten på vattnet. De flesta kanoter har plats för två personer då är det också lättare att paddla eftersom vikten fördelas jämnt.

Sverige har många bra vatten för kanotpaddling. Några av de mest populära platserna är:

Boenden nära paddlingsvatten

Boka boende
Boka boende
Boka boende
Boka boende
Boka boende

Allemansrätten & paddling

Allemansrätten gäller både på land och i vattnet. Tänk på detta när du är ute och paddlar:

Kvinna paddlar kajak

Paddla kajak

Kajaken är smidigare och snabbare än kanoten. Med sin lätta vikt och smala, strömlinjeformade design klarar den vind och öppet vatten och är perfekt för paddling i hav eller skärgård. Eftersom du också har paddel med två blad, är det enklare och smidigare att styra den. Till skillnad från kanoten är kajaken helt övertäckt och har en liten sittbrunn med säte i mitten. Du är alltså mer skyddad mot väder och kan hålla dig torr enklare.

Några förslag på var du kan paddla kajak där vi även erbjuder boenden:

Tänk på att

För både kanot och kajak krävs att du är simkunnig och kom ihåg att alltid använda flytväst. Är du nybörjare så tänk också på att inte ge dig ut ensam, utan ta alltid sällskap.

Kom ihåg att vara rädd om naturen. Släng inget skräp, var försiktig vid eldning, använd befintliga eldstäder och undvik att störa djurlivet.

Vad ska jag packa?

När du hyr en kanot ingår oftast all den utrustning du behöver. Det innebär att du förutom kanoten får paddel, kapell och flytväst (om du hur en kanadensare ingår dock inget kapell). Vad du mer behöver packa inför paddelturen beror på hur långt du ska paddla, hur länge du ska vara ute och hur vädret ser ut. Här hittar du några bra tips, om du planerar att vara ute en hel dag.

  1. Torra extrakläder och ev en handduk. Lägg i vattentät påse och förslut ordentligt.
  2. Extra skor för strandhugg, eller ta på dig skor/sandaler som tål vatten.
  3. Ull eller syntet närmast kroppen är skönast.
  4. Regnkläder (skyddar även mot vind).
  5. Solskydd, även om det är molnigt. Solkräm, solstift, solglasögon, keps/hatt.
  6. Varm tröja, vantar och mössa för pausen om det är kallt.
  7. Karta och kompass.
  8. Mat och dryck.
  9. Förvara mobiltelefonen i ett vattentätt fodral eller påse.

Packa vattentätt, även med kapell blir saker lätt blöta. Packa de tunga sakerna så centralt som möjligt i kanoten, och försök sen att fördela packningen jämt fram och bak. Då får du en bra balans och jämvikt i kanoten.


Fler sidor för dig

tre personer pekar ut mot fjället

Alla aktiviteter och upplevelser

Det finns mycket att upptäcka vid sidan av vägen, lite längre in i skogen och lite högre upp på fjället.

Två vandrare spanar över fjället

Guider och tips

Här har vi samlat riktigt bra tips och guider som hjälper dig på vägen – oavsett hur stort eller litet ditt äventyr är.

Våra boenden på karta

Våra cirka 250 boenden är utspridda från norr till söder över hela Sverige där samtliga har fantastiska upplevelser att erbjuda.