STF Anaris Fjällstuga

Rustik fjällstuga i Vålådalens naturreservat

Flexibla bokningsvillkor Läs mer

Om boendet

Anarisstugan ligger i östra delen av Vålådalens naturreservat i ett lågfjällsområde med blockrik terräng. Trakten är rik på mindre myrstråk, sjöar och tjärnar som inbjuder till fjällfiske. Här finns även gott om hjortron och blåbär.
Läs mer
Rustik stuga uppförd 1930. 10 bäddar i ett 4-bäddsrum och ett 6-bäddsrum. Stugvärdsstuga. Fiskekort, hjälptelefon, säkerhetsrum. I 4-bäddsrummet, som även är säkerhetsrum med nödtelefon, är hundar tillåtna och här finns även en hopfällbar hundbur för användning vid behov.
 
Du har god täckning med Telias mobilnät. Signalstyrkan är vanligen god men kan variera ibland.
 
På STF Anaris kan du betala med Swish men ta gärna med lite kontanter också på turen. Tekniken fungerar inte alltid på fjället. Betalning med kort är inte möjlig på STF Anaris.
 
Upplev STF Anaris
Fjällstugan omges av ett särpräglat landskap med Rogenmorän, rikligt med sjöar och vattendrag. Anaris är ett populärt område för vinter- och sommarfiske.
 
Från fjällstugan kan du bestiga Stora Anahögen, 1433 m ö h, som är den närmaste högfjällstoppen. Vinterleden mot Vallbo går över ett högt fjällpass med fin utsikt över Vattensjöarna och Ottfjället. En sommarled går genom Hällådalen till Issjödalen, Lunndörren och Vallbo. Mellan Höglekardalen och Anaris finns levande samekultur i Hosjöbottnarnas sameviste, med möjlighet till privat logi och transportmöjlighet 13 km från Höglekardalen. Ett annat sameviste fanns tidigare 1,5 km från fjällstugan och ett par torvkåtor, Anariskåtorna, finns fortfarande bevarade. Här finns även spår av rengärden, byggda av sammanflätade björkstammar.
 
Så här funkar en fjällstuga
I en fjällstuga bor du mysigt och enkelt i flerbäddsrum med självhushåll. Rummen är olika stora och har kaminer som värmekälla samt våningssängar. På plats finns en stugvärd som välkomnar dig och hjälper dig till rätta. Som gäst hugger du själv ved, hämtar vatten i bäcken eller sjön, diskar och städar efter dig.
 
Här har vi samlat all information du behöver inför en vistelse i en av våra fjällstugor www.svenskaturistforeningen.se/fjallstugor

Vår service

 • Självhushållskök

  Fullt utrustat kök där du kan tillaga din mat själv. Köket är gemensamt för alla gäster.

 • Husdjur tillåtna

  Ett begränsat antal djurrum finns.

Se tillgänglighet och boka. Från 450 kr

Sök & boka

Kontakt och öppettider

Adress:

830 15 Anaris

Hitta till boendet
STF Anaris Fjällstuga ligger i den östra delen av Vålådalens fjällområde. Enklast är att utgå från Vallbo, ca 8 km öster om Vålådalen på vägen mellan Undersåker och Vålådalen. Från Vallbo är det 18 km vandring eller skidåkning till Anaris fjällstuga.

För dig som vill göra en längre fjälltur går det att fortsätta från Anaris till STF Lunndörren Fjällstuga och vidare till övriga STF Fjällstugor i Vålådalens fjällområde.

Bilparkering finns i Vallbo och i Vålådalen. Det går också att åka tåg till Undersåker och därifrån med buss. Se www.valadalen.se/sv/transport för mer information.

Fjällkarta:
Calazo fjällkarta Vålådalen, Lunndörren & Oviksfjällen

GPS-koordinater:

N63.089921°, E13.34027°

Kontakt:

bokningen@stfturist.se

Öppettider

2023:
24 februari – 23 april
22 juni – 17 september

Antal rum

2

Antal bäddar

< 10

Följ STF Anaris Fjällstuga

Vårt hållbarhetsarbete

 • Hållbarhetslöftet

  Hållbarhetslöftet

  Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.