Tältare i tjocka gröna sovsäckar

Sova i sovsäck

När du får sova ordentligt är du bättre förberedd för en dag ute i naturen. Sovsäcken hjälper dig att hålla värmen så att du får nya krafter till morgondagens äventyr.

Sovsäck i rätt storlek

Det kan vara värt att lägga en slant på en sovsäck som passar din kropp och dina behov. Sovsäcken fungerar bäst när den är precis lagom stor. Då bildas en varm luftspalt runtom dig. Har du en för stor säck har din kropp svårare att värma upp luften omkring dig. Om du å andra sidan har en för tajt eller för kort sovsäck trycks fyllningen ihop och då värmer den inte optimalt.

Rätt komforttemperatur för bättre sömn

Sedan några år testas och märks alla sovsäckar enligt ett standardiserat system. Den temperaturangivelse du ska titta på är komforttemperaturen. Det är den som avgör vilken temperatur du behöver ha i sovsäcken för att sova behagligt. Enligt samma standard anges även den lägsta temperatur du kan använda sovsäcken i och överleva.

Ett generellt råd är att välja en sovsäck som klarar något lägre temperaturer än den du kan förvänta dig ute på turen. Det går ju att öppna upp och ventilera om du skulle bli för varm. Är du däremot angelägen att hålla nere på packningens vikt kan du välja en ultralätt sommarsovsäck.

Dunsovsäck eller syntetsovsäck?

  • Dun isolerar bäst i förhållande till sin vikt. När du komprimerar din dunsovsäck tar den mindre plats än en syntetsovsäck. Dun är dock känsligt och förlorar en stor del av sin isolerande förmåga när det blir fuktigt. Blir dunsovsäcken våt tar det ett bra tag innan den torkar igen. Dunsovsäckar kostar även mer.
  • Syntet står emot väta bättre och är därför mer praktiskt i fuktiga miljöer. Syntetfibrer är mindre känsliga än dun och prislappen är lägre. Däremot väger syntetsäckar lite mer och tar mer plats i packningen. Om du är allergiker är syntet det självklara valet.
Man med sovsäck vid tältöppning

Två sovsäckar ger flexibilitet

Om du ska ut på tur under de kalla månaderna är det bra att sova i dubbel sovsäck. En vintersovsäck som klarar minus fem-tio grader fungerar fint långt in på hösten. Använder du den i kombination med en lätt sommarsovsäck har du all värme du behöver även för riktigt kylslagna turer. En sovsäckspåse i fleece liksom en ytterpåse höjer också komforttemperaturen.

Tvätta sovsäck

De flesta sovsäckar går att tvätta i maskin, med milt tvättmedel och utan sköljmedel. Glöm inte att läsa tvättråden ordentligt. Efter tvätten kan du antingen hängtorka eller torktumla din syntetsovsäck. Även dunsovsäckar går att torktumla, men långsamt och på låg värme. Ett tips för att dunet i sovsäcken ska fördelas ordentligt är att torktumla sovsäcken med tennisbollar i maskinen.

Saknar du egen utrustning?

Hyr i stället för att köpa! Du som är medlem i STF får rabatt när du hyr friluftsprodukter och sportkläder. Utmärkt för både plånbok och miljö.

Läs mer

Fler utrustningstips

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.