Tältare i tjocka gröna sovsäckar

Sova i sovsäck

Att sova utomhus är en fantastisk upplevelse. Sovsäcken hjälper dig att hålla värmen så att du får nya krafter till morgondagens äventyr.

Sovsäck i rätt storlek

Det kan vara värt att lägga en slant på en sovsäck som passar din kropp och dina behov. Sovsäcken fungerar bäst när den är precis lagom stor. Då bildas en varm luftspalt runtom dig. Har du en för stor säck har din kropp svårare att värma upp luften omkring dig. Om du å andra sidan har en för tajt eller för kort sovsäck trycks fyllningen ihop och då värmer den inte optimalt.

Rätt komforttemperatur för bättre sömn

Sedan några år testas och märks alla sovsäckar enligt ett standardiserat system. Den temperaturangivelse du ska titta på är komforttemperaturen. Det är den som avgör vilken temperatur du kan använda sovsäcken i för att sova behagligt. Enligt samma standard anges även den lägsta temperatur du kan använda sovsäcken i och överleva.

Ett generellt råd är att välja en sovsäck som klarar något lägre temperaturer än den du förväntar dig ute på turen. Det går ju att öppna upp och ventilera om du skulle bli för varm. Är du däremot angelägen att hålla nere på packningens vikt kan du välja en ultralätt sommarsovsäck. Olika personer är också olika varma, så bara för att något fungerar perfekt för den ena, så kan det fungera annorlunda för den andra. Generellt behöver kvinnor en något varmare sovsäck än män.

Dunsovsäck eller syntetsovsäck?

  • Dun isolerar bäst i förhållande till sin vikt. När du komprimerar din dunsovsäck tar den mindre plats än en syntetsovsäck. Dun är dock känsligt och förlorar en stor del av sin isolerande förmåga när det blir fuktigt. Blir dunsovsäcken våt tar det ett bra tag innan den torkar igen. Dunsovsäckar kostar även mer.
  • Syntet står emot väta bättre och är därför mer praktiskt i fuktiga miljöer. Syntetfibrer är mindre känsliga än dun och prislappen är lägre. Däremot väger syntetsäckar lite mer och tar mer plats i packningen. Om du är allergiker är syntet det självklara valet.
Man med sovsäck vid tältöppning

Två sovsäckar ger flexibilitet

Om du ska ut på tur under de kalla månaderna är det bra att sova i dubbel sovsäck. En vintersovsäck som klarar minus fem-tio grader fungerar fint långt in på hösten. Använder du den i kombination med en lätt sommarsovsäck har du all värme du behöver även för riktigt kylslagna turer. Det är fördelaktigt att använda en dunsäck närmst kroppen och en syntetsäck ytterst. Att få kondens på en syntetsäck är bättre än på dunsäcken.

Du kan förstärka din sovsäck med flera tunna lager. Det finns sovsäckspåsar i fleece, ull och siden. Det finns också sovsäcköverdrag som du kan dra över hela sovsäcken, som ett skal. Använd dubbla liggunderlag då den mesta kylan kommer underifrån. Ett par duntofflor kan göra susen för frusna fötter.

Tvätta sovsäck

Sovsäcken behöver tvättas ibland för att behålla sin funktion. Vårt kroppsfett sätter sig i tyg och fyllning och sänker funktionen. Ett sovsäckslakan kan sakta ned detta (lättare att tvätta) men så småningom behöver du tvätta din säck.

De flesta sovsäckar går att tvätta i maskin, med milt tvättmedel och utan sköljmedel. Glöm inte att läsa tvättråden ordentligt. Efter tvätten kan du antingen hängtorka eller torktumla din syntetsovsäck. Även dunsovsäckar går att torktumla, men långsamt och på låg värme. Ett tips för att dunet i sovsäcken ska fördelas ordentligt är att torktumla sovsäcken med tennisbollar/bandybollar i maskinen. Vitsen är att dunet skall ”slås” luftigt igen. Men torktumla försiktigt – du vill inte slå sönder dunfjädrarna.

Det finns företag idag som tvättar sovsäckar och funktionskläder. Känner du dig osäker eller inte har tid så kan det vara värt att skicka iväg sovsäcken till ett tvätteri, så vet du att det blir ordentligt gjort.

Förvara sovsäck

Förvara din sovsäck upphängd i ett torrt utrymme när du är hemma och den inte används. Fyllningarna mår bäst av att inte ligga hoptryckta.

Saknar du egen utrustning?

Hyr i stället för att köpa! Du som är medlem i STF får rabatt när du hyr friluftsprodukter och sportkläder hos Outdoor Buddies. Utmärkt för både plånbok och miljö.

Läs mer

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.