Sova i sovsäck

Bra sömn gör dig redo för ännu en dag ute i naturen. Sovsäcken hjälper dig att hålla värmen under vilan så att du får nya krafter till morgondagens äventyr.

Köp en sovsäck som passar din kropp
Det kan vara värt att lägga en slant på en sovsäck som passar din kropp och dina behov. Sovsäcken fungerar nämligen bäst när den är precis lagom stor, så att det bildas en luftspalt runtom dig. Har du en för stor säck fyller du inte ut den ordentligt, och då har din kropp svårare att värma upp luften i säcken. Om du å andra sidan har en för tajt eller för kort sovsäck trycks fyllningen ihop, och då värmer den inte optimalt.

Rätt temperatur ger bättre sömn
Ett generellt råd är att välja en sovsäck som klarar lägre temperatur än den du kan förvänta dig ute på turen. Här är det bra att ha lite marginal, eftersom det alltid går att öppna upp och ventilera om du skulle bli för varm.

Sedan några år testas och märks alla sovsäckar enligt ett standardiserat system, och den temperaturangivelse som du ska titta på är komforttemperaturen. Enligt samma standard anges även den lägsta temperatur du kan använda sovsäcken i och överleva.

Dunsovsäckar isolerar bra och är små
Dun isolerar bäst i förhållande till vikt och tar mindre plats i packningen när du komprimerar säcken än vad en syntetsovsäck gör. Men dun är också känsligt och förlorar en stor del av sin isolerande förmåga när det blir fuktigt. Blir dunsovsäcken våt tar det ett bra tag innan den torkar igen. Dessutom kostar en dunsäck mer.

Syntetsovsäckar står emot väta och är billigare
Syntet står emot väta bättre och är därför mer praktiskt i fuktiga miljöer. Syntetfibrer är mindre känsliga än dun och prislappen är lägre. Syntetsäckar väger dock lite mer och tar lite mer plats i packningen. Om du är allergiker är syntet det självklara valet.

Två sovsäckar ger flexibilitet
Ett tips om du ska ut på vintertur är att kombinera två säckar. Med en sovsäck som klarar minus fem-tio grader klarar du dig långt in på hösten. Använder du den i kombination med en tunnare sommarsovsäck har du all värme du behöver även för riktigt kylslagna turer. En sovsäckspåse i fleece liksom en ytterpåse höjer också komforttemperaturen.

Fler utrustningstips