Flexibla bokningsvillkor

Bokningar som avser boende kan avbokas med full återbetalning fram till 7 dagar före ankomst, alternativt fram till 18.00 dagen före ankomst. Vid bokning av aktiviteter gäller särskilda villkor. Aktuella villkor för ditt valda boende eller aktivitet hittar du under rubriken ”Villkor” när du kommer till varukorgen i bokningsflödet.

Läs mer

STF Nääs slott

Naturskönt i slottsmiljö strax utanför Göteborg

Visa på kartan
Flexibla bokningsvillkor

Om boendet

Välkommen till Nääs slott, naturskönt beläget vid sjön Sävelången på kort avstånd från Göteborg. Ett nationellt byggnadsminne med rik historia och levande miljö. Du bor i vackra sekelskiftesrum på slottsgården eller i parken.

Läs mer

Välkommen till Nääs och Nääs slott, en unik blandning av natur och kultur i gränslandet mellan storstad och landsbygd. Nääs är Skandinaviens bäst bevarade sena 1800-tals miljö, och ett nationellt byggnadsminne med rik historia. Redan under sen bronsålder kom de första människorna till Nääs och från sent 1500-tal är det känt vilka som ägt egendomen.
August Abrahamson var Nääs siste private ägare och grundade tillsammans med sin systerson Otto Salomen ett slöjdseminarium på Nääs som kom att bli världsberömt. På Nääs tillbringade också författarinnorna Sophie Elkan, Augusts systerdotter, och Selma Lagerlöf många somrar. I boken ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”, beskriver ett helt kapitel livet på Nääs runt förra sekelskiftet. Hela egendomen Nääs ägs och förvaltas idag av den privata donationsstiftelsen August Abrahamsons stiftelse.
 
Nääs ligger otroligt naturskönt. Sjön Sävelångens vatten ger årstidernas skiftningar en magisk inramning till slottet som tronar på sitt näs omgivet av sidobyggnader och slottspark. På andra sidan skymtar slöjdseminariets arkitektoniskt intressanta träbyggnader varmt inbäddade i parkens grönska. Nääs är en plats där historiens vingslag är ständigt närvarande samtidigt som verksamheten är levande och aktuell. Nääs är än idag en av landets största anordnare av kurser inom slöjd, byggnadsvård,
konsthantverk och folklig kultur. På området finns byggnadsvårdsbutik med bibliotek och under året arrangeras en rad evenemang och utställningar med högkvalitativt hantverk. På själva slottet har ingenting förändrats sedan 1898, och guidade visningar tar besökaren tillbaka till denna tid. Förutom själva Nääs slott är trakten kring Nääs fylld av historiskt intressanta platser, som Jonsereds trädgårdar, kulturarvet i Tollered och Nääs fabriker. Även storstaden Göteborg nås enkelt för e dagsutflykt. För den aktive väntar bland mycket annat Natura 2000 märkt naturreservat och den fina vandringsleden Gotaleden på att utforskas.
 
På Nääs slott bor du i unika, historiska byggnader på slottsgården eller på slöjdseminarieområdet. Alla byggnader är individuellt och personligt inredda i sekelskiftesstil och i de charmiga rummen väntar skönt bäddade sängar i en varm och välkomnande miljö. Samtliga rum och byggnader med boende är helt rök- och husdjursfria.

Incheckning kl 15 och utcheckning kl 11 i Nääs Slottsbod.
 
Välkommen till Nääs!

Vår service

 • Självhushållskök

  Fullt utrustat kök där du kan tillaga din mat själv. Köket är gemensamt för alla gäster.

 • Wifi

  Wifi i allmänna lokaler och/eller på rummet.

 • Familjerum

  Rum med minst 4 bäddar i samma rum.

 • Tillgänglighetsvänligt

  Boendet är tillgänglighetsvänligt och vill gärna tillgodose dina behov som gäst. Av olika skäl kan de dock inte uppfylla exakt alla STFs kriterier för tillgänglighetsanpassning. Om du är intresserad av att komma hit rekommenderar vi dig att ta kontakt innan bokning och fråga vilka möjligheter boendet kan erbjuda. I många fall kan de hjälpa till, trots att de inte har den fulla tillgänglighetsanpassningen.

 • Kaféservering

  Enklare mat-och caféservering.

 • Guider

  Guider finns att hyra.

 • Parkering

  Bilparkering finns i anslutning till boendet, avgift kan tillkomma.

 • Frukost

  Frukost ingår i rumspriset eller finns att köpa mot tillägg. Öppettider/utbud kan variera utifrån säsong.

 • <1 km till markerad vandringsled

  Närmare än 1 km till markerad vandringsled.

 • <1 km till badplats

  Närmare än 1 km till badplats.

 • Boka ett eget hus

  Möjlighet finns att boka hela boendet för ditt sällskap.

 • Grupper

  Boendet har möjlighet att ta emot grupper om minst 10 personer.

 • Konferens

  Boendet har möjlighet att arrangera möten / konferens.

Gruppförfrågan

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, läger eller skolresa? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Visa

  Specificera gärna vilken typ av arrangemang:
  Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

  Se tillgänglighet och boka.

  Sök & boka

  Kontakt och öppettider

  Adress:

  Nääs Allé 12
  448 92 Floda

  Hitta till boendet
  Nääs ligger i Floda, ca 30 km nordöst om Göteborg längs E20 mot Alingsås. Hit går det utmärkt att resa kollektivt från alla delar av Sverige. Från Göteborg eller Alingsås går pendeltåg till Floda station, därefter går det buss till busshållplatsen Lilla Nääs. Vissa tider går det även att åka buss från Göteborg till Lilla Nääs. Promenera från busshållplatsen, under motorvägen och upp genom slottsallén.
   
  Det går även att promenera från Floda till Nääs, en promenad på ca 25 minuter. Följ skyltning "Gotaleden" (blå skyltning vandringsled) eller "Floda-Nääs Sjörunda" (grön fyrkant) över bron och sedan vänster längs sjön till Nääs genom ekskogsreservatet.
   
  Använd Västtrafiks reseplaneraren inför ditt besök på Nääs. Närmaste busshållplats: Lilla Nääs. Närmaste tågstation: Floda.

  Med bil kör du E20 mellan Göteborg och Alingsås, ta av vid avfart 89, Nääsmotet, mot Nääs/Öijared. Från motet kör du slottsallén som leder hela vägen upp till slottet. Skall du på fest eller evenemang på Vänhem eller Seminarieområdet svänger du in i den lilla allén, Otto Salomons väg, till vänster innan Nääs Bro.
   
  Parkeringsmöjligheterna på Nääs är goda. Besökare parkerar på anvisade områden med avgift dygnet runt och för dig som bokar boende i rum på Nääs ingår ett parkeringstillstånd per rum under vistelsen.
   
  Närmaste laddstation för elbil finns i Floda respektive i Tollered.

  GPS-koordinater:

  N57.816347°, E12.401226°

  Kontakt:

  +46 30231839 info@naas.se

  In- och utcheckningstider:

  Incheckning (tidigast): 15:00
  Utcheckning (senast): 11:00

  Öppettider reception

  Varierar utifrån säsong

  Antal rum

  17

  Antal bäddar

  26-50

  Följ STF Nääs slott

  Vårt hållbarhetsarbete

  • Hållbarhetslöftet

   Hållbarhetslöftet

   Boendet har avgett STFs Hållbarhetslöfte om att arbeta hållbart i den dagliga driften samt tipsa om hur du som gäst kan bidra i arbetet.

  Vandringstips

  Sjuhäradsleden

  Sjuhäradsleden startar i Hindås och går via Borås och Ulricehamn till Mullsjö. Den 14 mil långa leden är indelad i tio etapper.

  Signaturled Göteborg

  Den södra delen av Bohusleden går i utkanten av Göteborg. Sträckorna är korta och vid varje dags slut finns ett boende.

  Vandringsleder i Sverige

  Det finns fantastiska vandringsleder i Sverige från norr till söder. Här presenteras leder som passar alla oavsett tidigare erfarenhet.

  Hjälp oss göra skillnad

  Vi tror att ju fler som upptäcker vår vackra natur, desto fler blir vi som värnar den. Som medlem bidrar du till hållbar turism och ett friluftsliv för alla.

  Bli medlem idag

  Upptäck fler boenden

  Boka boende

  STF Lydde Gård

  Västergötland

  Upplev mer

  Upplevelser i Sverige

  Det finns mycket att upptäcka vid sidan av vägen, lite längre in i skogen och lite högre upp på fjället.

  Turista hållbart

  Tänk dig ett Sverige där det är enkelt och inspirerande att upptäcka hållbart. Det är vårt mål.

  Bo till medlemspris

  Som medlem i STF är du med och bidrar i arbetet att göra det möjligt för fler att upptäcka Sverige. Som tack bor du alltid till rabatterat pris när du bokar i STFs bokningskanaler.

  Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

  Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.