Mer om boendet

Boendets huvudsida: STF Nääs slott

På Nääs slott bor du i historiska hus – antingen i flyglarna vid slottet eller på slöjdseminarieområdet mitt emot. Vänligen observera att själva slottet inte erbjuder boende. Detta fungerar idag istället som museum öppet enbart vid guidade visningar. Totalt på området finns 38 bäddar fördelade på fyra byggnader med alltifrån enkelrum och dubbelrum till svit och familjerum. Södra flygeln har en svit för två personer, Norra Flygeln har fyra dubbelrum, Vänhem har fem rum för 8-12 personer och Björkenääs har sju rum för 16 personer. Alla rum är individuellt och personligt inredda i sekelskiftesstil och har sköna bäddade resårbäddar. Samtliga rum och byggnader är helt rök- och husdjursfria. 

Nääs slottsflyglar, Norra och Södra, har anor från 1700-talet då Nääs ägdes av Jacob von Utfall, superkargör i Ostindiska kompaniet. Under den siste slottsägaren August Abrahamsons tid, bodde systerdottern Sophie Elkan flera somrar i den södra flygeln tillsammans med sin väninna Selma Lagerlöf. Norra Flygeln användes under lång tid som bostad till förvaltaren på Nääs. Båda flyglarna ligger vackert intill slottet på slottsgården. 

Södra Flygeln erbjuder sviten Selma för två personer. Här bor man romantiskt och ostört. Sviten Selma har himmelssäng och eget badrum med dusch och toalett. Utanför sovrummet finns ett litet bibliotek med sittgrupp och utgång till trädgård. Här finns även ett kök där te och kaffe alltid finns för tillagning. Det var i denna flygel som Selma Lagerlöf bodde under sina somrar på Nääs.  

Norra Flygeln har fyra charmiga och individuellt inredda dubbelrum med antingen dubbelsäng eller två separata enkelsängar. I huset finns en gemensam matsal och ett kök där te och kaffe alltid finns för tillagning. Här finns även gemensamma toaletter med dusch, vilka delas mellan rummen. Beroende på vilket rum du bor i har du utsikt över allén, sjön eller över slottet och slottsplanen med Södra Flygeln.   

Björkenääs på slöjdseminarieområdet ligger ungefär en kilometer från slottet och uppfördes år 1878 som bostad åt föreståndaren på Nääs slöjdseminarium, Otto Salomon. Här finns fina sällskapsutrymmen med utsikt över slottet och närhet till badplatsen Nääsbadet. I Björkenääs finns totalt sju rum för 16-19 personer – ett enkelrum med plats för två personer i mindre säng, fyra dubbelrum och ett familjerum för fyra personer samt ett familjerum för 3-5 personer (det enda rummet med egen toalett). Huset är perfekt för er som vill träffas men inte får plats hemma, för ett kompisgäng, en mindre konferens eller för att bara umgås tillsammans. Här finns matsal, salong, två balkonger, gratis wifi och ett fullt utrustat kök. Det går att hyra hela huset såväl som enstaka rum för en eller flera nätter. Totalt i huset finns fyra gemensamma toaletter med dusch, två på varje våning.

Vänhem på slöjdseminarieområdet byggdes ursprungligen i Bellevue i Göteborg som sommarbostad åt August Abrahamson och hans hustru Euphrosyne. 1873 flyttades huset i sin helhet till Nääs och blev under slöjdseminariets tid centrum för den sociala samvaron. I Vänhem finns två stora festlokaler – glasverandan och matsalen – där bröllop är vanligt förekommande. Verandan är en av landets vackraste salar och matsalen rymmer upp till 140 sittande gäster. Båda kan även användas för konferenser, föreställningar och evenemang. För övernattning finns i Vänhem fyra ljusa och individuellt inredda dubbelrum och ett rum med fyra sovalkover liksom gratis WiFi, gemensamt kök och ett rymligt sällskapsrum. De fem rummen delar på två toalettrum med dusch, ett på vardera våningen. 

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.