Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Nääs slott

Guidade slottsvisningar

Nääs är helt bevarat sedan år 1898 och att komma in i slottets 23 rum och kök ger känslan av att flyttas tillbaka i tiden till sent 1800-tal.  Vid en guidad visning berättar vi om livet på Nääs förr, historien om Nääs siste private ägare August Abrahamsons liv och det slöjdseminarium som kom att bli världsberömt.  

Slottet visas vid guidade turer och det går aldrig att gå runt själ. Visningarna är ca 45 minuter långa och biljetter förbokas med fördel via info@naas.se eller 0302-318 39. Biljetter kan även köpas i Nääs Slottsbod i anslutning till visningen i mån av plats.  

Kaffestugan

I det gamla Sädesmagasinet bredvid slottet serveras lunch och kaffe med bakverk inspirerat av vad som kunde funnits på borden vid slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Här bokstavligen både äter du och kliver in i historien där hela interiören är autentisk från bestick och porslin till textilier och möbler. Här brinner brasan och du blir omhändertagen av personalen klädd i tidstypiska kläder.  

Slottsparken

I parken bakom slottet finns förutom planteringar i formationer, fina promenadstråk, labyrint och stora gräsytor för barn med spring i benen liksom platser att sitta ner och helt enkelt sitta ner och njuta. Här hittar du terrängbana av naturmaterial för käpphästhoppning, stora gamla ekar med gungor, Sveriges tjockaste bok och Victoria-eken planterad av kronprinsessan Victoria liksom Slottsparksbadet. Utsiktsplatsen Örnnästet ligger romantiskt avskilt och på vägen dit passerar man Augusts gravplats eller kungastenen med inristade signaturer av bland annat Oscar II, prins Eugene och kronprinsessan Victoria beroende på vilken väg man tar.  

Midsommar, dans, konst och musik

Nääs är en traditionernas plats där midsommar firats ända sedan 1800-talet och numera firas i dagarna två – förs ett stort klassiskt firande på midsommarafton och sedan midsommardagen med fortsatt dans kring midsommarstången och en föreställning som visar ett traditionellt bondbröllop.  

Under midsommarveckan anordnar Näässamfundet bland annat barndans och flera kurser inom konst, dans och musik på Nääs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum.  

Filminspelningsplats

Nääs natur, byggnader och interiörer är flitigt använda vid filminspelningar. Mest känd är miljöerna i SVTs dramaserie ”Vår tid är nu” som till stora delar filmats på Nääs. Fru Löwanders lägenhet är interiörerna i slottet, den annorlunda spiraltrappan finns även den i slottet och även slottet exteriört spelar en central roll. I sista säsongen driver familjen en sommarrestaurang och den spelades till största delen in i och runtomkring vackra Vänhem.  

Andra inspelningar där Nääs spelat stor roll är ”En del av mitt hjärta”, Konstnärsdrömmen, Haijbyaffären, Zebrarummet och midsommarkonserten 2021 för att nämna några. 

Konsthantverk

I huset Mellannääs finns Nääs Konsthantverk som är en högt konstnärsdriven verksamhet med galleri, kafé och butik. I anslutning till huset finns också Salomonscenen där utomhuskonserter ges under sommaren. I galleriet hålls många utställningar varje år med högkvalitativt konsthantverk och i projektrummet ställer elever vid HDK Valand ut.  

Bakstugan

I Bakstugan vid Vänhem på Nääs bakar Skallsjö-Nääs Hemslöjdsförening vissa dagar under försommaren och sensommaren i den gamla vedeldade stenugnen och då finns även brödet Nääs-kakan till försäljning. Vill du lägra dig konsten att baka på gammalt vis så hålls kurser i detta. 

Kurser på Nääs

Nääs är ett historiskt slöjd-, hantverks och byggnadsvårdscentrum med ett rikt utbud av kurser inom hantverk, slöjd, odling och byggnadsvård i en fantastisk miljö. Dessa kurser anordnas i samarbete med Slöjd & Byggnadsvård på Nääs. Under midsommarveckan tillkommer kurser inom konst, musik och dans arrangerade i samarbete med Näässamfundet. Alla kurser samordnas via Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum. 

Slöjd, byggnadsvård, hantverk och odling

I huset Källnääs finns Slöjd & Byggnadsvård, en verksamhet som drivs av Västra Götalandsregionen.  Här finns konsulenter att rådfråga, mysig byggnadsvårdsbutik, referensbibliotek med inriktning mot byggnadsvård och här presenteras utställningar. Slöjd & Byggnadsvård anordnar varje år flera kurser inom slöjd, hantverk, byggnadsvård, odling, sömnad, tovning och annat spännande i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum.  

Naturen

Naturen vid bjuder in till upplevelser för både kropp och själ och sjön Sävelången finns hela tiden alldeles intill. På Nääs kan du njuta av naturreservatet Nääs Ekhagar och hela Nääs ingår i Natura 2000. 

Promenadrundan Floda-Nääs Sjöpromenad går mellan Nääs och Floda runt sjön och är ca 8 km lång. Vandringsleden Gotaleden som går mellan Göteborg och Alingsås och över Nääs-området vackert genom naturreservatet Nääs Ekhagar och längs sjön där man passerar ett flertal av de historiska byggnaderna, gamla ihåliga ekar, badplatsen och allén.  

Naturen är inramningen, men också inspiration för alla sinnen. Tillsammans med samarbetspartners runt sjön skapas ett hållbart, kreativt och genuint besöksmål kring det gemensamma vatten – sjön Sävelången.  

Bad & fiske

Sjön Sävelången är alltid runt hörnet här på Nääs. Sjön sträcker sig från Norsesund och Ingared i norr där den är sammanbunden med Mjörn, till Floda i söder där den vid kraftverket övergår i Säveån som rinner hela vägen till Göteborg för att mynna ut i havet. Sävelången bjuder på friska bad och rika fiskevatten. Sjön har ett bestånd av såväl gös och abborre som gädda och öring. Fiskekort för Sävelången/Lillelången köps online hos iFiske. Båt för fiske kan hyras av Sjölyckans kanotcentral i Tollered. På Nääs finns Nääsbadet – en fin kommunal badplats med brygga och en liten sandstrand med utsikt över slottet på andra sidan sjön. Här finns gräs för picknick och en fast grillplats. Sommartid finns även en toalett på plats. Längs sjön finns en stig som kantas av spännande ihåliga ekar att kika in i. Runt om på området finns även andra fina naturplatser perfekta för ett dopp, exempelvis i slottsparken där du hittar Slottsparksbadet. 

I närområdet

Förutom själva Nääs slott är trakten kring Nääs fylld av historiska och intressanta platser.

Bruksorten Tollered

Besök gärna kulturarvet i en av Sveriges bäst bevarade bruksorter, Tollered, 3 km från Nääs. Här hittar du både Nääs Fabriker med restaurang och kafé liksom Sveriges minsta biograf. Boka en guidad historisk vandring och hör bomullsspinneriets historia, hur det startades av godsägaren Peter Wilhelm Berg på Nääs slott och drevs in på 1980-talet. Gå med guide eller på egen hand genom byn där du passerar fabriksbyggnader, gamla kontor, brandstation, vattenkraftverk, arbetare- och tjänstemannabostäder, skola, värdshus och gamla kvarnar – alla med berättande skyltar på husen.

Paddla kanot, åk flotte eller hyr en båt

I Tollered, ca 3 km från Nääs, finns ett av Sveriges populäraste sjösystem med inte mindre än åtta sammankopplade sjöar, som är som gjorda för paddling. I kombination med allemansrätten ges fantastiska möjligheter till ett berikande friluftsliv. Hos Sjölyckan paddelcenter kan du hyra såväl kanoter av olika slag och få hjälp att planer din paddling såväl som tips om bästa platserna för övernattning. Eller varför inte boka en tur med flotten som rymmer upp till 20 personer.

Öijared – Sveriges största golfanläggning

Ta en tur och upplev den storslagna naturen vid Sveriges största golfanläggning Öijared Resort som ligger ca 4 km innanför Nääs. Här hittar du tre 18-hålsbanor och en multibana liksom restaurang. Första utslag är från taket på det unika klubbhuset ritat av Gert Wingårdh och belönat 1988 med Sveriges finaste arkitekturpris, Kasper Salinpriset. Ett överraskande val till en då okänd arkitekt.

Vid Sävelången

Vi aktörer vid sjön Sävelången samarbetar genom portalen ”Vid Sävelången” för att ge dig som besökare bästa möjliga upplevelse och tips om vad som finns att se och uppleva runt sjön Sävelången.

Vandring längs Gotaleden

Gotaleden är en 71 kilometer lång vandringsled mellan Göteborg och Alingsås i Västsverige. Vacker natur, stadsnära depåstopp och närhet till tågstationer karaktäriserar leden. Gotaleden är en njutbar vandringsled där du kan fika, äta och bo bekvämt på flera ställen. Leden är dubbelriktad och du kan lätt nå de olika etapperna från pendeltågsstationer längs sträckan. Leden passerar några mindre orter men går framför allt i skog och vacker natur.  

Gotaleden är en stadsnära vandringsled som är indelad i nio etapper, över totalt 71 kilometer. Närheten till tågstationer utmed de olika etapperna gör det enkelt att anpassa vandringen som du vill. Naturen utmed leden är varierande och vacker med badvänliga sjöar, fantastiska utsiktsplatser och böljande landskap. Leden börjar (eller slutar) vid Kungsportsplatsen mitt i centrala Göteborg och slutar (eller börjar) på stora torget i Alingsås.  

På Nääs går genom naturreservatet Nääs Ekhagar, förbi Lekhuset och slöjdseminariet, vidare längs slöjdstigen som passerar Nääsbadet, ihåliga ekar och Björkenääs. Om du sett SVTs dramaserie ”Vår tid är nu” så lägg märke till den vackra bygganden Vänhem där familjen Löwanders sommarrestaurang spelades in. Vidare går leden förbi Slöjd & Byggnadsvård och Nääs Konsthantverk för att sedan vika av mot Tollered. Längs vandringen ser man slottet trona på näset på andra sidan sjön.  

Storstadsnära landsbygd

På Nääs är alltid historien och naturen närvarande. Samtidigt ligger Nääs lätt nåbart längs E20 mellan Göteborg och kaféstaden Alingsås med det stora utbudet som finns där. Nääs är en skön kontrast till stadspulsen och kan vara den perfekta platsen att landa på efter en dag full av intryck.   

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka