Fjällväder

Fjällvädret kan växla snabbt och göra turen mer krävande. Det är därför viktigt att lyssna på eller läsa den senaste väderrapporten. Lokal kunskap ska du alltid lyssna på. Alla fjällstationer och de flesta fjällstugor och fjällhotell anslår lokala väderprognoser och i många fall kan du hitta samma information på anläggningens hemsida också.

Vinden är en av de naturkrafter du bör ta extra hänsyn till under vintern på fjället. Här lär du dig om vindstyrka och får en uppfattning om hur vindens hastighet påverkar upplevelsen.

8-11 m/s
Frisk vind
Det börjar bli jobbigt att gå mot vinden, snödrev piskar mot ansiktet. I allmänhet lågt snödrev men tidvis mer än manshögt.

11-14 m/s
Frisk vind
Det är mycket jobbigt att ta sig fram mot vinden. Manshögt snödrev vid lössnö, lågt snödrev även över hårdare snöyta.

14-17 m/sek
Hård vind
“Varning för hårt väder”. Begynnande svårigheter att orientera sig. De flesta upplever nu vinden som “storm”. Högt tätt snödrev som sätter ner sikten till högst ett par hundra meter. Svårt att hålla ihop i en grupp.

17-21 m/s
Hård vind
“Varning för mycket hårt väder”. Omöjligt att orientera sig, svårigheter att följa markerade leder, besvärligt att gå på skidor även i medvind, mycket dålig sikt, svårt att använda stavarna.

21-24 m/sek
Hård vind
Vind och snödrev gör det omöjligt att ta sig fram på skidor över fjället, mycket besvärligt även i medvind, sikten obefintlig.

25 – 32 m/sek
Storm
Det går inte att hålla sig upprätt. Svårt att överleva.

33 m/sek <
Orkan
Man blåser bort med utrustning och allt, och får mycket svårt att klara sig.

Lär dig mer

Varningsgräns för hårt väder

Från och med vintern 1996 är gränsen för hårdvädervarning ändrad från 11 m/s till 14 m/s.

Om det finns god tillgång till lössnö i terrängen eller ihållande snöfall väntas ska varning också utfärdas för vindhastigheter mellan 11 och 14 m/s. Om vinden överstiger 11 m/s ska varning också utfärdas vid temperatur lägre än -7 grader på grund av kyleffekten. Varning för mycket hårt väder ges när vinden väntas bli över 17 m/s.

Boenden nära äventyret

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.