STF Pensionat Söderåsen B&B

Upplev

Naturen på Söderåsen är fantastiskt vacker och att vandra här är populärt. Söderåsområdet erbjuder en mängd upplevelser och aktiviteter, oavsett om du söker utmaning, avkoppling eller utveckling. Inom gångavstånd från pensionatet finns entrén till Söderåsens Nationalpark. Det finns även många cykelvänliga vägar, både för dig som vill cykla sakta och njuta omgivningarna och dig som vill utmana pulsen. Vi har cyklar för uthyrning. För de äventyrliga finns många aktiviteter att prova på förutom vandring och cykling, vad sägs om turridning, mountainbiking, trailrunning, paddling eller dressincykling? Utbudet av gårdsbutiker, konsthantverkare och loppisbodar i närområdet är även det stort och varierat. Hela Skåne med sin stora variation och sitt rika utbud på besöksmål och naturtyper ligger inom räckhåll för dagsutflykter. Att njuta av lugnet, utsikten och kvällssolen från tomten är ett svårslaget och skönt avslut på dagen.

Vandra i Söderåsens nationalpark och på Skåneleden

Söderåsen erbjuder fantastiska möjligheter till vandring i vacker miljö. Nationalparken har flera välmarkerade leder att följa, som tar er med till spännande miljöer: In i sprickdalar, upp på platåer, genom vacker bokskog och till källor med färskt källvatten. Här kan man vandra på preparerade leder, njuta av stor lövskog, följa Skäråns porlande in i Skäralidsdalen, förundras av utsikten från klippavsatserna eller njuta av lugnet vid Skärdammen och se sångsvanarna simma runt.

Vi erbjuder vandringspaket och möjlighet att köpa med sig ett gott lunchpaket för er vandring eller utflykt och vi hjälper er gärna att planera er vandring och tipsar om fina leder och rundturer.

Skåneledens delled ”ås till ås” passerar Skäralid på sin väg från Åstorp till Brösarp på Österlen. Mycket vacker vandring med flera bra tillfällen till trevliga stopp. Båda ändpunkterna på delleden nås enkelt med Skånetrafiken, precis som både Skäralid och Röstånga!

Klåveröds strövområde uppe på åsen är också ett riktigt smultronställe med flera olika unika miljöer. Ett besök Skånes högsta punkt ”Höjehall”, en vandring genom skorstensdalen eller till den fina grottan ”Snuvestuan” får man inte missa och vid Klåverödsdammen finns flera fina rastplatser. Traneröds mosse erbjuder dessutom väldigt oskånsk natur – här sägs man till och med kunna plocka hjortron.

Vid Röstånga finns den omtalade Odensjön, med sin spännande sägen, och på vägen dit passerar man genom den vackra Nackarpsdalen. Sällan färdas man på en vackrare väg än den som slingrar sig genom Nackarpsdalens bokskog! Vi på Pensionat Söderåsen är diplomerade nationalparksguider och tar gärna med grupper ut på en guidad vandring och berättar om den unika naturen på och kring Söderåsen.

Cykling för alla

Vägarna kring Söderåsen och i Rönneådalen är många och mysiga och de bjuder på vacker och varierad natur och många sevärdheter med höga natur- och kulturvärden. Det är riktiga ”Rasmus på luffen-miljöer” med betande kor och hästar, björnbärssnår och vackra stenmurar längs vägen. Cykla till svampskogen, den mysiga gårdsbutiken eller till badsjön för ett dopp, utforska ett naturreservat, spana in en utslocknad vulkan eller bara njut av att lugnt rulla fram i det vackra landskapet.

Landsvägscyklisterna hittar många fina rundor med varierad längd och utmaningsgrad. Backen från Ljungbyhed upp på åsen är en höjdare om man vill utmana sig själv och ge benmusklerna en prövning.

För de som föredrar mountainbike finns det många bra stigar på åsen, och så klart MTB-slingorna i Klåveröd uppe på åsen. I nationalparken finns det flera fd skogsvägar som är fina för MTB-cykling. Tänk bara på att vandringslederna ej får användas för cykling.

På pensionat Söderåsen har vi fina 3 växlade cyklar att hyra. Det finns även barnsits, påhängscykel och cykelkärra om ni vill cykla med familjen. På pensionatets hemsida hittar ni tips om vackra och intressanta utflyktsmål, färdvägar och sevärdheter i närområdet och temarundor, kartor och beskrivningar av särskilt intressanta platser. Där finns bland annat fem olika kartor med trevliga rundor att ladda ner.

Paddla på Rönne å

Rönne å som flyter förbi ganska nära oss är en populär å för paddling med kanot eller kajak. Det finns flera etapper att välja på och äventyret kan anpassas efter hur länge man vill paddla och hur stort sällskapet är. Hela familjen kan följa med! Paddlingen går att kombinera med dressincykling för ett roligt heldagsäventyr! Vi hjälper gärna att sätta ihop ett kanotpaket.

Turridning på Söderåsen

Att rida ut på tur på Söderåsens vackra sluttningar och i bokskogarna är en fantastisk upplevelse! Turerna finns i många olika längder och sträckningar och det finns självklart möjlighet att anpassa svårighetsnivån efter ridvana. Vi förmedlar gärna kontakt till turridningsarrangörer.

Cykla dressin

På den gamla järnvägssträckan mellan Klippan och Ljungbyhed finns det i dag möjlighet att cykla dressin. Sträckan mäter 6.5 km så totalt trampar man sig fram 13 km i den takt som passar. Det finns platser längs rälsen som är utmärkta för ett stopp med picnic. Att cykla dressin är ett härligt sätt att lugnt glida fram genom naturen.

Hantverk & Gårdsbutiker

I Skåne vimlar det av duktiga konsthantverkare. I Klåveröd uppe på Söderåsen hittar ni en världsmästarinna i drejning, Bente Brosböl Hansen, som skapar fantastiska mönster på sina alster.  I Billinge kan ni besöka Billinge Krukmakeri, som även har drejningsevent och prova-på-kurser i sin ateljé. Gör ni en lite längre utflykt och åker till Mölle vid Kullaberg rekommenderar vi varmt att ni gör ett besök på det mysiga Mölle Krukmakeri som även har en liten restaurang och ett café i sin trädgård och sitt orangeri.

Inne i Klippan ligger Klippans Yllefabriks fabriksbutik. Här säljer de stora delar av sitt sortiment av ullplädar, garner, inredningsdetaljer såsom brickor, ljusstakar, dukar och tyger. I butiken även en stor  ”outlet”-del där man kan göra riktiga fynd! Väl värt ett besök för alla heminredningsintresserade! www.klippansyllefabrik.se (Klippan ligger 17 km från Pensionat Söderåsen)

Om du tycker om att besöka mysiga gårdsbutiker som säljer egen- och lokalproducerade produkter så finns det många anledningar att åka till Söderåsen. Här finns bärodlare, fiskrökeri, hjortgård, växtbutiker och gårdscharkuterier för att nämna några. På smakerfransoderasen.se hittar du de olika företagen, deras öppettider mm. Vi kan varmt rekommendera Bjärhus Gårdsbutik, Dymöllans rökeri,  Bonnarps Hjortgård och Gunnaröds Gård.

Dagsutflykter

Inom en radie på 10 mil från Pensionat Söderåsen finns många trevliga platser att besöka. Ni hittar bland annat flera fina naturreservat och nationalparker (Kullaberg, Vattenriket, Stenshuvud mfl) och områden såsom Bjärehalvön, Ven och Österlen. Är ni ute efter stadsliv kan välja mellan Helsingborg, Malmö, Köpenhamn, Ängelholm, Båstad, Helsingör, Ystad, och Halmstad mfl. Det finns med andra ord alltid en spännande dagsutflykt som väntar om ni inte bara vill njuta av Söderåsens lugn och fina utbud.

Skånes djurpark

Precis utanför Höör ligger Skånes djurpark. Här finns många lika djur att titta på och parken är ett trevligt utflyktsmål för barnfamiljer och djurintresserade. Det finns många trevliga platser i parken att äta sin medhavda picnic eller att köpa mat på. Läs mer på www.skanesdjurpark.se.

Bjärehalvön

På denna bördiga och natursköna halvö finns det ett smultronställe för alla, Torekov, Båstad, Hovs hallar mm. Här finns det mängder med natursköna småvägar där det är perfekt att glida fram med motorcykel.

Kullahalvön

Dramatiska klippor på Kullahalvön och naturreservat. Vid fyren finns även ett Naturum med trevliga och intressanta utställningar.

Nimis

I naturreservatet vid Kullaberg har konstnären Lars Vilks skapat sitt konstverk Nimis. Ett stort konstverk skapat av drivved som saknar motstycke… Det är en utmanande klättring ner längs stigen, och alla besök sker på egen risk – men det är en upplevelse att besöka detta verk.

Sofiero slott

Slottsparken norr om Helsingborg är fantastisk. 2010 utnämndes den till Europas vackraste park och det är en upplevelse att vandra runt i parken och njuta av detta blomstrande konstverk.

GRUPPFÖRFRÅGAN

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, skolresa eller kanske ett träningsläger för idrottslaget? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Få prisförslag

    Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

    Stäng

    Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

    Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.