Hållbarhet

Boendets huvudsida: STF Arthotel Tornedalen

Varför bygga nytt när man kan återanvända det gamla? Arthotel vilar på tre grundpelare och det är kulturarv, natur och skönhet.  Tornedalen avfolkas, hus står tomma, ängar och betesmarker växer igen. Stora kulturvärden går till spillo. Jag tar till vara gamla hus och skapar modernt boende i gammal bymiljö. Kulturarvet går vidare och bärs upp också genom de släktnamn som byggde och bodde i husen ända tills jag tog över. Det är Tolonen, Wennberg och Kristina mitt i byn och Anundi som ligger lite för sig själv i ett skogsbryn. Och fler byggnader väntar på att renoveras, bland annat en gammal Tornedalsgård som ska bli centrum för slöjd och hantverk, kurser och boende. Idag välkomnar vi gäster från hela världen till en bygd där det mesta är som det var en gång och tiden står stilla.

Made by love of Tornedalen

Arthotel Tornedalen – namn efter min passion för konst och för kärleken till Tornedalen. Det hela började med att jag köpte en skogsfastighet i min hembygd. Och det som lockade var inte bara skogen utan den sagolikt vackra vyn över Torneälv mot Finland, som entreprenör och gammal konsthallschef ligger det nära till hands att vilja dela med sig av allt detta sköna. Och jag tänkte att det gör man bäst genom att bygga en högklassig konsthall, en mötesplats för människor från hela världen. På den vägen är det. Och det slitna gamla huset blev startskottet till Arthotel Tornedalen. Med tiden köpte jag fler fastigheter i byn och idag är fyra total renoverade. Varför bygga nytt när det redan finns byggnader som bara väntar på att tas om hand. Och för besökare är det fint att få uppleva byns vardag och att få vara delaktig i gemenskapen. Allt är på riktigt, inget är tillrättalagt eller fejkat för turisten.

Den stora visionen är att skapa en kulturdestination med fokus på konst, design och hantverk. Kultur ger mening och livskvalitet både för oss som bor här, och för besökare som aldrig varit här.  Konsthallen och även Arthotel ger Tornedalen tillbaka sin urgamla betydelse som förbindelse mellan människorna på båda sidor om gränsälven och återupplivar den naturliga samhörigheten och släktskapen som alltid funnits i älvdalen. Det är lätt att förflytta sig över älven året om. Isvägar på vintern och båt på sommaren.

Först kom visionen om Konsthall Tornedalen och sedan Arthotel för att skapa boende till konsthallens besökare. Namnet Tornedalen är centralt eftersom jag först och främst vill sprida kunskap om Tornedalen och att få människor att vara stolta över sin bygd och dess unika kultur.

“Konsten har lärt mig allt om livet och människorna. Jag önskar att det fanns en konsthall i varje stad och varje by. Konsten berikar oss, får oss att tänka om och tänka nytt, och får oss att tänka på att vi alla är olika och att vi alla har samma existensberättigande.”

Gunhild Stensmyr, ägare och grundare av Konsthall Tornedalen och Arthotel Tornedalen

Se tillgänglighet och boka. Från 1600 kr

Sök & boka

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.