Barn vandrar i fjällen

FAQ för Fjälluffa Familj

Fjälluffa gör det möjligt för fler ovana vandrare att upptäcka fjällen – nu även tillsammans med familjen. Det nya konceptet kallar vi just Fjälluffa Familj.

Varför arrangerar STF Fjälluffa Familj?
I tidigare fjällprojekt för barnfamiljer (Get Real Kids 2015) har det tydligt framgått vilken stor osäkerhet det finns för friluftsliv på fjället, och inför en fjällvandring. Allt från hur det fungerar i en fjällstuga, med markerade leder till vilken utrustning som är lämplig att ta med. För många familjer är det även en prisfråga. STFs ambition med Fjälluffa Familj är att ge ovana friluftsintresserade familjer den kunskap som behövs. Och till ett pris som passar många familjers plånböcker.

Var genomförs Fjälluffa Familj?
I Härjedalsfjällen med start i Ljungdalen/Kläppen. Vandringen går via STF Helags Fjällstation och STF Fältjägaren Fjällstuga, till Ramundberget. Därifrån abonnerad buss tillbaka till Ljungdalen/Kläppen.

Vilken fjällkartor kan vi använda?
Jämtlandstriangeln 1:50 000 Utgivare Calazo eller Jämtlandsfjällen 1:75 000 Outdoorkartan Utgivare Norstedts

Vem kan delta?
Vuxna med barn mellan 10–14 år (inga undantag görs på ålder här). Helt enkelt friluftsintresserade familjer som saknar erfarenhet men vill uppleva fjällen. Under vandringen behöver alla vara STF-medlemmar. Är du inte redan medlem kan du bli det här.

När genomförs Fjälluffa Familj?
Under veckorna 24-28 sommarsäsong 2022. Startdagar alla dagar i veckan utom midsommarafton. Totalt blir det 24 startdagar under fyra veckor. Första startdag är den 17 juni. Sista startdag är 11 juli.

Hur många platser finns det?
Vi tar emot 100 familjer. Det finns plats för fem familjer varje startdag. Varje familj får vara max fem personer, varav minst en vuxen och ett barn.

Vad kostar det?
Vuxen 1595 sek
Barn 795 sek

Vad ingår i priset?

  • Förbokat boende två nätter på STF Helags Fjällstation
  • Helpension första dygnet på STF Helags Fjällstation (middag ankomstdag, frukost och lunchpaket dag två)
  • Introduktion med fjällguide på STF Helags Fjällstation (barn har egen guide)
  • Förbokat boende en natt på STF Fältjägaren fjällstuga
  • Träff med stugvärd i STF Fältjägaren fjällstuga
  • Bussresa från Ramundberget tillbaka till Ljungdalen/Kläppen

Vad ingår i priset om du väljer Fjälluffapaket med tält?

• Förbokat boende två nätter på STF Helags Fjällstation
• Helpension första dygnet på STF Helags Fjällstation (middag ankomstdag, frukost och lunchpaket dag två)
• Introduktion med fjällguide på STF Helags Fjällstation
• Förbokat boende en natt i Fjälluffas tältläger
• Det finns liggunderlag och sovsäck på plats, man tar med sig eget reselakan.

Hur tar vi oss till och från Ljungdalen/Kläppen?
Vi tror att de flesta kommer att resa med bil. Det finns även buss från Östersund till Ljungdalen, men med buss kommer ni bara till Ljungdalen. Till Kläppen är det då ungefär 6 km. Taxi finns i Ljungdalen.

En alternativ vandringsled finns från Ljungdalen till STF Helags, den är 20 km. Vår rekommendation för nybörjare är att starta i Kläppen.

Vilken utrustning behöver vi ha med oss?
Här kan ni se rekommendationer om vad som kan behövas på en sommarfjällvandring mellan fjällstugor och stationer.

Hur går Fjälluffa Familj till?
Familjen startar sin vandring i Ljungdalen/Kläppen. Bilväg finns fram till Kläppens parkeringsplats och det är en avgiftsbelagd parkering. Vid parkeringen startar vandringsleden. Från Kläppen vandrar familjen på egen hand till STF Helags fjällstation. Det är ungefär 12 km vandring på markerad led och tydlig stig, halva sträckan går i fjällbjörkskog och halva på kalfjället. Det är ingen guide med på vandringen.

Väl framme på Helags fjällstation checkar familjen in i receptionen och deltar på kvällens välkomstträff kl 20. Varje familj har eget rum på fjällstationen. På fjällstationen stannar familjen i två nätter. Första dagen ingår helpension, middag på ankomstdagen och frukost, samt lunchpaket dag två. Andra måltider kan lagas i självhushållskök. Butik för inköp av mat finns för den som inte har tagit med egen.

På fjällstationen genomförs en fjällintroduktion dag två, med start efter frukost. Tillsammans träffar alla en fjällguide. Under fjällintroduktionen blir det information och samtal om sådant som är bra att veta om fjällvandring. Det kommer att handla om utrustning, markerade leder, fjällstugor, fjällstationer, att tälta på sommarfjället, kartor och annat fjällkunnande. Det blir också information om vandringsmöjligheter i andra fjällområden.

Dag tre, beroende på vilket paket man bokat:

Fjällstuga – här går vandringen vidare till STF Fältjägaren fjällstuga, dit är det 12 km utmed markerad led. I stugan tar stugvärd emot och visar runt och berättar om hur det är att bo i STF fjällstugor. Måltider lagar familjerna på egen hand i stugans självhushållskök. Liten butik finns i fjällstugan där mat kan köpas.
Tält – här går vandringen vidare till Fjälluffas tältläger som ligger ca 100-150 meter från STF Helags fjällstation. Man checkar in i receptionen på Helags fjällstation och sedan gör man i ordning inför sitt dygn i tältlägret. Det finns liggunderlag och sovsäck på plats, man tar med sig eget reselakan. Denna dag är det möjligt att göra en egen dagstur i området, alternativt gå upp på Helagstoppen. Måltider lagar familjerna på egen hand i stormkök vid tältet alternativt vid fjällstationens självhushållskök. Det finns en butik på fjällstationen där mat kan köpas.

Dag fyra fortsätter vandringen till Ramundberget för de som bott i fjällstuga. Den turen är 16 km på markerad led. Ramundberget ligger vid vägs ände. Där finns ett stort fjällhotell som dock är stängt i början på sommaren. Kl. 16.30 går en förbokad buss från Ramundberget tillbaka till Ljungdalen/Kläppen. Bussfärden är sex mil och går över kalfjället på Flatruet.

Dag fyra för de som bott i tältlägret: efter utcheckning i receptionen på STF Helags fjällstation fortsätter vandringen ner till Kläppens parkering. Detta är ingen guidad tur, familjerna vandrar på egen hand och när de själva vill. Dagens frukost och lunchpaket lagar familjerna vid fjällstationens självhushållskök.

Kan vi övernatta på STF vandrarhem i närheten innan vi startar?
Det finns STF-vandrarhem i Ljungdalen och Tänndalen. Bokas separat.

Mobiltelefon under turen
Telefon fungerar under hela turen med flera abonnemang.

Hur bokar vi?
I slutet av februari 2022 är Fjälluffa Familj bokningsbart på STF hemsida. Ni kan boka er plats här. Begränsat antal – först till kvarn gäller. Vid bokningen kan ni lösa medlemskap i STF om ni inte redan är medlemmar.

Avbokning kan göras kostnadsfritt fram till 30 dagar före bokat start. Därefter sker ingen återbetalning.

Har ni fler frågor?
Kontakta oss på: fjalluffafamilj@stfturist.se

Boka Fjälluffa Familj

Nu kan du boka Fjälluffa Familj här på hemsidan!

Boka nu
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.