Facebook
Twitter

Vinnarna i Årets Kudde 2017

Nu är några av Sveriges bästa hotell, vandrarhem, fjällstationer och fjällstugor korade. Det ärofyllda priset Årets kudde utser varje år guldkornen av de 300 STF-boenden som finns runt om i landet. Vinnarna visar bredden av STFs boendemöjligheter där vi vill inspirera till små och stora äventyr i Sverige.

Tävlingen är uppdelad i sex kategorier där vinnarna i Mat, Natur/Kulturupplevelse och Hållbarhet utsågs av en jury. I kategorin Gästernas val är det, som namnet avslöjar, gästerna som har röstat på sin favoritanläggning. Gästernas val är upp delat i tre utmärkelser: Vandrarhem/Hotell, Fjällstation och Fjällstuga. Prisutdelningen ägde rum i Stockholm den 12 november.

Årets kudde, gästernas val: kategori vandrarhem/hotell 2017nyrups-naturhotell

GULD – STF Nyrups Naturhotell
En helt unik anläggning mitt i den skönaste av skånska bokskogar. Här bjuds gästerna på en magisk kultur-, natur- och matupplevelse med fantastisk service. En plats som inte liknar någon annan med en oväntat lyxig känsla. Kan det bli mysigare än så här?

SILVER – STF Kungsgården Långvind
Ett litet boende i en vacker kulturbyggnad, med underbart lugnt läge nära Långvinds bruk. Fantastiskt vilsamt.

BRONS – STF Gällnö
En pärla i Stockholms skärgård där man kan njuta av lantlig idyll, blänkande fjärd och kulinariska upplevelser på öns krog. Lägg därtill ett personligt och vänligt bemötande. Hit vill man återkomma igen och igen.

Årets kudde, gästernas val: kategori fjällstation 2017

STF Blåhammaren

GULD – STF Blåhammaren
Den otillgängliga placeringen gör att det känns som att man hittat till en hemlig plats. Ett riktigt guldkorn med sin fantastiska utsikt över fjället, inte minst från bastun. Här möts människor från olika länder. Magiskt!

SILVER – STF Saltoluokta
Mitt i väglöst land är det här en knutpunkt för hela familjen. En återsamling framför den sprakande brasan vid dagens slut och en trerätters middag är obligatoriska inslag här. Vandringar som passar alla generationer och bröllop i magisk miljö. Värme och kärlek präglar den här fjällstationen!

BRONS – STF Helags
Vid foten av södra Norrlands vackraste fjällmassiv är det lätt att glömma vardagsstressen. Att efter en vandring med flera generationer få krypa ner i sängen, lyssna till elden och känna att en lever, det måste vara meningen med livet!

Årets kudde, gästernas val: kategori fjällstuga 2017

STF Nallo

GULD – STF Nallo
Vidunderlig utsikt, fantastiska berg vart vi än vänder oss. Fjällsidorna stupar ner mot stugan och man känner sig som den lilla människa man är i jämförelse med den mäktiga naturen. Här finner vi ro, tillfredsställelse och ett innerligt lugn.

SILVER – STF Vistas
Gammal är äldst, brukar det ju heta. Men det här är inte bara den äldsta STF-anläggningen i Kebnekaisefjällen, i mångas tycke är det också den absolut vackraste. Efter en lång vandring möttes vi av en fantastisk stugvärd, ett uppfriskande dopp i jokken och en värmande bastu – precis vad vi längtar efter!

BRONS – STF Anaris
Det här kan vara den mysigaste stugan i hela fjällvärlden. Här bjuds vi på färsk getmjölk till frukostgröten i vidunderligt vacker miljö. Det här är ett sant fjällparadis året runt. För allt finns i STFs minsta fjällstuga!

Årets kudde, kategori mat 2017

STF Vallåsen

GULD – STF Vallåsens värdshus
”Strålande mat tillagad och framförd med en härlig känsla av kreativitet, kvalitet, passion och nyfikenhet! Ren njutning för öga och gom.” Hit kommer gästerna inte minst för att följa med på en kulinarisk resa, och de skräder inte orden i sociala medier. Ett besök här, och du kommer förstå precis varför.

SILVER – STF Grimsnäs Herrgård
Matlagning med tradition kombineras med en modern twist och hållbart tänk. Här bjuds det bästa från det småländska köket med ekologiska och närproducerade råvaror. Kom och låt dig väl smaka, eller varför inte själv laga mat tillsammans med ägare och köksmästare Sune. En underbar upplevelse!

BRONS – STF Kolåsens Fjällhotell
Här finns passion och en filosofi med fokus på rena och äkta råvaror. Köttet kommer gärna från den lokala jakten och grönsakerna har odlats på hemmaplan. Man har till och med minskat inköpen av grönsaker med 30 procent. Allt för att gästen ska få en äkta upplevelse av ren mat.

Årets kudde, kategori natur- och kultur 2017

villa söderåsen

GULD – STF Villa Söderåsen
Motivering: Möt lugnet i det sagolika huset från 1904 beläget uppe på höjden. Här stiger du rakt ut i nationalparken där du möter bokskogsklädda åsar, dramatiska dalar och strömmande vattendrag. Utsikten över det skånska landskapet är hänförande. Här hittar vi inre ro genom yoga eller avkoppling i fantastiskt miljö.

SILVER – STF Stora Fjäderägg
En vistelse på en ö i den yttersta delen av Norra Kvarken är en upplevelse som inte lämnar någon oberörd. Här kan man segla med vindens kraft till ön, spana på sälar, ringmärka fåglar, känna historiens vingslag genom att följa spåren av forna tiders säljägare, fiskare och ryska soldater. En upplevelse som känns hållbar ända in i själen!

BRONS – STF Svartsö
En skatt i Stockholms skärgård – en hemlig övandring! Med stort engagemang, egengjorda kartor, lunchpaket och tips om smultronställen skapas ett fantastiskt äventyr. Vandra genom kulturlandskap, blommande ängar, öppet jordbrukslandskap, ro båtluffarledens roddbåtar och njut av vackra klippor. Vandra över fyra öar och bo på två ställen med två helt olika karaktär.

Årets kudde, kategori hållbarhet 2017

Lilla tyresö

GULD – STF Lilla Tyresö
Ett socialt företag som verkar för att fler ska få chansen till arbete och en meningsfull tillvaro. Här arrangeras kollo för barn och social och ekologisk hållbarhet finns i verksamhetens DNA. Biodling, äppelodling och musteri finns på området och bidrar till att skapa en härlig och unik miljö. Starka rötter som får människor att blomstra!

SILVER – STF Jokkmokk
Här är naturen och hållbarhet de styrande ledstjärnorna. Gästerna kommer hit för att möta lugnet och tystnaden. Upplev den magiska känslan av att bli ett med naturen i ett skogsbad i gammelskogen. Här finner värden nya lösningar för att verka hållbart. Dessutom är Cecilia en fantastisk förebild när det kommer till att dela med sig av hållbara tips inom STF-familjen. Välkommen till en naturlig plats!

BRONS – STF Kalvefalls
En gård med stort hjärta! Här kombineras ett familjehem för ungdomar som flytt krig med skötsel av hästar och matlagning från grunden. Julens småkakor börjar bakas redan efter sommaren och grönsakerna odlas vid egen hand. Dessutom håller de sig med egna Linderösvin och Åsenfår. Godare än så blir det knappast.