nallo fjällstuga

Årets kudde 2019

Varje år korar vi de bästa inom STF i tävlingen Årets Kudde. Det är ni gäster som bestämmer. Det kan vara allt från en kolarkoja i skogen, ett pensionat på en skärgårdsö eller en fjällstation fylld av aktivitet.

Tävlingen är uppdelad i sex kategorier där vinnarna i frukost, upplevelse och hållbarhet utsågs av en jury. I kategorin Gästernas val är det, som namnet avslöjar, gästerna som har röstat på sin favoritanläggning. Gästernas val är upp delat i tre utmärkelser: Vandrarhem/Hotell/Pensionat, Fjällstation och Fjällstuga. Prisutdelningen ägde rum i Stockholm den 10 november.

Gästernas val – årets vandrarhem/hotell/pensionat

Möja vandrarhem

GULD – STF Möja vandrarhem

När gästerna själva får bestämma är det här, i mötet mellan karga, syrerika omgivningar och varm, inbjudande gästfrihet, som verklig magi skapas. Besökarnas omdömen om årets guldmedaljör ringar in hur mäktig natur och vänlig välvilja tillsammans skapar oförglömliga boendeupplevelser: ”…efter snålblåst i narig ytterskärgård är det som att komma hem och in i värmen. Lisa för själen.”

SILVER – STF Brantevik Råkulle vandrarhem

Fruktträdgårdar, vandringsstråk eller storslagna havsmiljöer. Landsvägscykling genom gula rapsfält och ljusgröna bokskogar, konstrundor eller fiskelycka på klippstränderna. Silvermedaljören 2019 ger oss både ett omsorgsfullt boende, ett bibliotek av aktiviteter, eller om vi så önskar en oas av lugn och eftertänksamhet. Det är du som bestämmer.

BRONS – STF Nyrup naturhotell

Här skapas en känsla av lyx, av frihet, fri från konventionella bekvämligheter. Intim samklang med naturen, matlagning över öppen eld, enkla boendemiljöer och fokuset på lugn, skalar bort bruset och skapar en nära livet-upplevelse. Gästernas recensioner av bronsmedaljören mitt i den vackra bokskogen går inte att ta miste på: ”När ord inte räcker till. När allt från service, miljö och mat är fantastiskt.” ”Unikt. Som att kliva in i en annan värld. Tid att hitta sig själv.”

Gästernas val – årets fjällstation

Blåhamamren fjällstation

GULD – STF Blåhammaren Fjällstation

”Att komma hit är som att få det bästa av allt man kan önska sig i livet”. Denne vandrares ord är en del i en veritabel kör av upprymda gästers omdömen. Den storslagna skönheten, de fantastiska matupplevelserna och det omisskännliga leendet från personalen. Sveriges vandrare är överens – för att nå Sveriges bästa fjällstation behöver du leta dig upp på hög höjd.

SILVER – STF Hemavan Fjällstation

För alla oss som upplevt de svenska fjällen är en gemytlig fjällstation oftast både början och slutet på en unik upplevelse. Årets silverpristagare är en fjällstation som skapar en varmt familjär känsla av att komma hem, ett gemytligt härbärge vid foten av fjället inför eller efter ditt eget äventyr.

BRONS – STF Saltoluokta Fjällstation

Bastuns roll för en ljuvlig upplevelse på fjällstationen kan inte underskattas. Och vid just denna fjällstation, belägen i ett episkt, unikt landskap, finns en av de svenska fjällvandrarnas mest omtyckta bastubad, med en fullständigt sagolik utsikt. Lägg till ljuvlig mat, omsorgsfull personal och respit från stress och jäkt. 

Gästernas val – Årets fjällstuga

Nallo Fjällstuga

GULD – STF Nallo fjällstuga

Ett stenkast från Kungsleden, omgiven av dramatiska bergsväggar, ligger en stuga som letat sig in i många vandrares hjärtan. Här är det både boendet och platsen som spelar roll. Upptäckarlusten och äventyrsberättelserna sitter i väggarna. Trötta gäster får ett leende från stugvärden och slår sig sedan ner för att utbyta historier innan det är dags att krypa ned i en varm säng inför morgondagens äventyr.

SILVER – STF Lunndörren fjällstuga

Beläget vid en skimrande fjälltjärn hittar du en välskött fjällstuga i en lika storslagen som sagolik natur. Hit lockas vandrare oavsett årstid för omgivningarnas skull, men även för stugans omtalade bastu. Stugvärdarna är måna om att fjällvandrarna ska känna sig välkomna, och möter dig med ett glas saft efter en lång dags vandring.

BRONS – STF Gåsen fjällstuga

Efter en brant uppstigning välkomnas du till denna klassiska fjällstuga av såväl stugvärd som stughund. Ta en utomhusdusch med vatten från fjällbäcken medan du häpnar över av den oslagbara utsikten. En alldeles särskild plats med många år på nacken som blivit ett självklart stopp för Jämtlandsvandrarens färd mot Sylarna-massivet.

Årets upplevelse

vinflaskor från ivögårdens vingård

GULD – STF Ivögården mat och vingård

Den pittoreska miljön är en perfekt plats att förlora sig i sagor, skrönor och scones. Mat och historia lägger grunden för dig som är en lika aktiv som vetgirig person. Vandra, bada, fiska, cykla, klättra – eller varför inte utforska platsens spännande historiska bakgrund, där spår från urtidsdjur och mängder med fossiler berättar om en spännande förhistorisk tid. På kvällen njuter av egenproducerat vin, mat lagad från grunden och historier från öns lokala berättare. Det är inte för inte den kallas ”Den lilla sagoön”

SILVER – STF Brantevik Råkulle vandrarhem

Ofta är det de enklaste upplevelserna som stannar med oss längst. En soluppgång, en utsikt, en känsla av stillhet. Årets silverpristagare tilldelas just en sådan enkel, men helt och hållet magisk upplevelse. På just denna plats på jorden, från klippor lena som sammet, med morgonsolen i ögonen, Österlen i ryggen och Hanöbukten strax åt norr, glider du ned i det klara, friskt kalla vattnet. Ett simtag, och du känner livet rakt inpå huden. En enkel upplevelse som blir ett minne att förnimma om och om igen. 

BRONS – STF Jokkmokk/Åsgård vandrarhem

Ett stenkast från inlandsbanan bjuds vi på upplevelser kring både smaksinne, sägner och kulturhistoria. Berättelser från ursprungsbefolkningens rika historia leder oss in en arktisk smakföreställning med traditionellt renkok och lokala specialiteter. Upplevelsen fortsätter en promenad därifrån, där vi får ett unikt möte med nordliga fåglar i sagolika omgivningar.

Årets hållbarhet

fiskar

GULD – STF Falun/Vassbo vandrarhem

Priset för mest hållbara boende går till ett ställe som ökat sin självförsörjning och minskat sina fotavtryck – inte av plikt, utan av intresse och engagemang. Ett slutet kretsloppssystem för fisk- och grönsaksodling är kronan i matförsörjningen, och gäster bjuds på egen äppelmust och sylt och marmelad från egna svarta vinbär. Inget ska gå till spillo i onödan, så för att minimera matsvinnet vägs matavfallet varje dag.

SILVER – STF Stockholm/Långholmen hotell och vandrarhem

Här är omsorgen om miljö och hållbarhet ingen dagslända; redan 1990 startade personalen en miljögrupp. Traditionen lever kvar, och idag har det helt Svanenmärkta boendet bland annat ett starkt fokus på ekologisk mat lagad från grunden, de för en kreativ kamp mot matsvinnet och har en egen hållbarhetskalender där varje månad har ett särskilt hållbarhetstema.

BRONS – STF Stockholm/af Chapman & Skeppsholmen vandrarhem

Här visas att miljöanpassning måste flankeras av ett bredare hållbarhetsperspektiv. Ekologisk mat och matsvinnsåtgärder är självklara, bin och pollinatörer får en hållplats bland de nektarrika blomplantagerna, snålspolande toaletter och energibesparande renoveringar minskar avtrycken. Men här tar man även inkludering på allvar, vilket återspeglas i såväl personalrekryteringar som och tillgänglighetsanpassningar. Hållbart, i ordets breda och rätta bemärkelse.

Årets frukost

frukost på villa söderåsen

GULD – STF Röstånga/Villa Söderåsen B&B

I en vacker sekelskiftesvilla, vid böljande bokskog och hisnande rasraviner, vaknar du till en frukostbuffé utöver det vanliga. Borden dignar av njutning: chiapudding, sojgurt, smoothies, frukt, läckra bröd, veganska pastejer, ostar och korvar– allt KRAV-märkt och vegetariskt, utan att göra avkall på smakrikedom, mångfald och variation. Hit kan alla känna sig välkomna. Stanna på en lång och härlig frukost.

SILVER – STF Hudiksvall/Kungsgården/Långvind  hotell och vandrarhem

Vare sig du älskar ost eller föredrar chark, dras till sötsaker eller helst njuter av en gammeldags sillmacka, så har denna frukost något för dig. Och om du är på humör, varför inte unna dig ett glas champagne eller en snaps med lokalt brännvin? Detta är stället för en riktig långfrukost, leta dig fram mellan alla 90 (!) alternativen och komponera just din frukost med guldkant.

BRONS – STF Ammarnäs Wärdshus Hotell och vandrarhem

Börja dagen med nybakat bröd och en innovativ gröt-buffé. Fortsätt sedan till våffelhörnan där du gräddar din våffla toppad med hallonsylt och annat gott. Mindre tallrikar för att minska matsvinnet, filmjölk med kort datum ”hängs” och blir kryddad mjukost och varje morgon tillverkas sesammjölk, havremjölk, och cashewsmör för de som önskar en växtbasserad start på dagen. Med eftertanke, känsla för komposition och mycket hjärta och själ, får hållbarheten stå i frukost.

Vinnare Årets Kudde 2018

Gästernas val – årets vandrarhem/hotell 2018
Guld – STF Åre/Södergården
Silver – STF Möja vandrarhem
Bron – STF Gällnö

Gästernas val – årets fjällstation 2018
Guld – STF Helags Fjällstation
Silver – STF Hemavan Fjällstation
Brons – STF Storulvån Fjällstation

Gästernas val – årets fjällstuga 2018
Guld – STF Tarfala Fjällstuga
Silver – STF Alesjaure Fjällstuga
Brons – STF Abiskojaure Fjällstuga

Årets Mat 2018
Guld – STF Grimsnäs Herrgård B&B
Silver – STF Vickleby/Bo Pensionat
Brons – STF Blåhammaren

Årets natur och kultur 2018
Guld – STF Persåsen hotell och vandrarhem
Silver – STF Svartsö vandrarhem
Brons – STF Årås Vandrarhem

Årets hållbarhet 2018
Guld – STF Tåtorp Göta Kanal vandrarhem
Silver – STF Lugnåsberget Vandrarhem
Brons – STF Kungsgården Långvind hotell och vandrarhem

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.