Helags fjällstation

Vinnarna i Årets Kudde 2018

Nu är några av Sveriges bästa hotell, vandrarhem, fjällstationer och fjällstugor korade. Det ärofyllda priset Årets kudde utser varje år guldkornen av de 300 STF-boenden som finns runt om i landet. Vinnarna visar bredden av STFs boendemöjligheter där vi vill inspirera till små och stora äventyr i Sverige.

Tävlingen är uppdelad i sex kategorier där vinnarna i Mat, Natur/Kulturupplevelse och Hållbarhet utsågs av en jury. I kategorin Gästernas val är det, som namnet avslöjar, gästerna som har röstat på sin favoritanläggning. Gästernas val är upp delat i tre utmärkelser: Vandrarhem/Hotell, Fjällstation och Fjällstuga. Prisutdelningen ägde rum i Stockholm den 12 november.

Årets kudde – Gästernas val – Kategori vandrarhem/hotell 2018

GULD – STF Åre /Södergården
STF Södergården är det enda astma och allergivänliga boendet i Norden. En plats där alla kan koppla av och slipper oroa sig för sin egen hälsa eller andras. Förutom att gården ligger i en sagolik vacker natur, i klassiska Åre, med närhet till skidåkning och vandring, ser värden Eva till att alla trivs och har det bra. Det känns som att återvända hem till en släkting varje gång man kommer dit!

SILVER – STF Möja vandrarhem
Möja är ön för den som vill bo i klassisk skärgårdsidyll. Vandrarhemmet har ett toppenläge med gångavstånd till mataffär, restauranger, bageri, ångbåtsbrygga, båthamn och fina vandringsleder. Värdparet Cesar och Klara är sanna eldsjälar som gör allt för sina gäster och lite till. En gäst motiverade sin röst med, ”Fräscht och lyxigt med en fantastisk service. Ett lyft för Möja. Nä – hela skärgården!

BRONS – STF Gällnö
På den grönskande ön Gällnö i Stockholms mellersta skärgård väntar små inbjudande slingrande stigar, nära till smultron, kohagar och fina dopp i de klara havsvikarna. Bor gör man i en röd gammal skola eller i stugor. Handelsboden har ett digert sortiment och restaurangen vid bryggan serverar fantastisk god lokalproducerad mat. Jonas och Robin med personal har skapat en hemtrevlig och rofylld plats eller som en gäst uttryckte ”Livet känns enkelt när detta är lyx!

Årets kudde – Gästernas val – Årets fjällstation 2018

Helags fjällstation

GULD – STF Helags Fjällstation
Vid foten av den 1 797 meter höga Helagstoppen ligger fjällstationen som år efter år får beröm av sina gäster för det fantastiskt trevliga bemötandet och den genuina atmosfären. En gäst konstaterade: ”Efter en härlig vandring, bastu, en god middag och en god natts sömn med renarna nosande utanför, vaknar man upp till Helags sagolika massiv. Kan inte bli bättre.”. Vi kan inte annat än hålla med.

SILVERSTF Hemavan Fjällstation
En fjällstation där man känner sig hemma, eller som en gäst sade, ”man lämnar skorna i farstun och blir hälsad i dörren av underbar personal”. Fjällstationen har en makalös utsikt över fjället. Ett riktigt sommar- och vinterparadis med optimalt läge, bara några 100 m till Kungsleden och ski in ski out läge till skidbacken. Hemavans fjällstation är en plats att må bra på.

BRONS – STF Storulvån Fjällstation
Det ”bästa stället i hela världen”, så har pampiga Storulvån Fjällstation beskrivits. Rummen är nyrenoverade med lokalt tillverkad inredning, personalen välkomnande, maten är utsökt och stämningen mysig. Och som en annan gäst sa, ”hade kunnat hänga på fjällstationen flera dagar om det inte var för att man ville ut på fjället:)”. Oavsett mål och ambition känner sig gästerna alltid välkomna hit!

Årets kudde – Gästernas val – Årets fjällstuga 2018

Tarfala fjällstuga

GULD – STF Tarfala Fjällstuga
Stugan är belägen intill en glaciärsjö, omgiven av några av Sveriges högsta berg med de vackraste vyerna. Trots trötta ben och utmanande natur brukar stämningen bland gästerna vara på topp. Stugvärden sedan 17 år Lars ”Tarfalalasse” Häger gör sitt jobb med bravur. Lovorden haglar, ”Bästa stugvärden”, ”Lasse gick rakt in i våra hjärtan”, ”Enastående”, ”Enorm kunskap”, ”Lars borde få en särskild utmärkelse” ” Vederkvickta och inspirerande gav vi oss av på nya äventyr”. Lägg sedan till att det finns lånetofflor och det är spång hela vägen till dasset så förstår ni att detta är en riktig pärla.

SILVER – STF Alesjaure Fjällstuga
Denna plats ville jag aldrig lämna när jag Kungsleden vandra. På en liten höjd den låg, och den makalösa utsikten man såg. Med turkosblått vatten och bergen runtom, när jag lämnade platsen var jag på väg att vända om”. Stugvärdarna beundras för sitt välkomnade och sin stora kunskap. Och tack vare initiativet Stötta Kungsleden har fjällstugan nyrenoverade stugor, en härlig bastu och en storstuga som bjuder in till spel och umgänge.

BRONS – STF Abiskojaure Fjällstuga

Belägen 14 kilometer in på Kungsleden i Abisko Nationalpark vid en fantastisk sjö och är för många första anhalten på sin tur längst leden. Gästerna hyllar de härliga stugvärdarna som gärna delar med sig av sina erfarenheter och sprider kunskap till nya skidare/vandrare. Och tack vare initiativet Stötta Kungsleden, är fjällstugan nu renoverad för att också passa gäster med olika funktionsvariationer. En perfekt start på äventyret på en plats med den extra familjära stämningen.

Årets kudde – Mat 2018

Grimsnäs Herrgård

GULD – STF Grimsnäs Herrgård B&B
Maten på Grimsnäs Herrgård lagas enligt gamla traditioner och klassiska recept. Herrgårdens köksmästare Sune lagar småländska delikatesser med stort hjärta och använder gärna råvaror från bygden. Med tidigare nomineringar i ryggen visar Grimsnäs att de håller hög kvalitet år efter år.

SILVER – STF Vickleby/Bo Pensionat
I pittoreska Vickleby ligger Bo Pensionat med en lång och spännande historia. Här puttrar långkok, stoppas korv och röks fisk och kött. Menyn är alltid säsongsbaserad med närproducerad mat med inriktning Ölandslamm och vilt. Katarina och Klaus med familj får gästerna att trivas. En vistelse på anrika Bo Pensionat bjuder både på en unik mat-, kultur och naturupplevelse.

BRONS –  STF Blåhammaren
Förra årets vinnare i kategorin ”Gästernas val/Fjällstation” visar än en gång var skåpet ska stå. På Blåhammaren står hela matupplevelsen i centrum. Här serveras förstklassiga och lokalt inspirerade trerättersmiddagar, en magisk smörbuffé och genomtänkta dryckespaket i storslagen fjällmiljö. Som grädde på moset bjuds en utsikt över vidder du sent kommer att glömma.

Årets kudde – Bästa Natur- och Kultur 2018

GULD  STF Persåsen Hotell/Vandrarhem
På Persåsen är de nordiska träslagen i centrum. Här bor gästerna i samklang med naturen i timrade stugor eller rum inredda i olika träslag. Upptäck träverkstaden och den unika träutställningen, eller passa på att upptäcka Sveriges fäbotätaste område. Eller vad sägs om att besöka Sveriges djupaste klyftgrotta? På Persåsen bjuder familjen Wikner på natur- och kulturupplevelser som sätter stort avtryck.

SILVER – STF Svartsö
Denna skatt i Stockholm skärgård bjuder på ett riktigt äventyr. Vandra ö till ö och ta båtluffarleden genom kulturlandskap, blommande ängar, öppet jordbrukslandskap, hav och vackra klippor. Lotten med personal på vandrarhemmet förser dig med egengjorda kartor, lunchpaket och tips på smultronställen. Det här är en riktig liten skärgårdspärla!

BRONS – STF Årås Vandrarhem

På det idylliska vandrarhemmet i Årås Kvarn bor du i charmiga hus nere vid ån. Runt knuten finns vacker natur med högmosse och gammelskog, öppna odlings- och kulturlandskap och fina möjligheter till fiske och båtturer. Året runt anordnas ett flertal aktiviteter. Kvarnen, med anor tillbaks till 1500-talet ligger lugnt mellan två sjöar i en omgivning som än idag märker av historiens vingslag. Engagerade medlemmar i Bygdegårdsföreningen Årås Kvarn gör det möjligt att bygden hålls levande för framtida generationer.

Årets kudde – Bästa Hållbarhet 2018

GULD – STF Tåtorp Göta Kanal Vandrarhem
På Tåtorp lever du lite extra miljövänligt hos Margareta och Jonas. Du bor i vackra ekohus i trä, inredda och målade med miljövänliga material och färger. Frukosten består av väldoftande nybakat bröd med ost, salami, mjölk, yoghurt, ägg och tomater från lokala producenter. Tåtorp är platsen för den som både vill bo och äta ekologiskt i en vacker Göta kanal-miljö.

SILVER – STF Lugnåsberget Vandrarhem
På mysiga Lugnåsberget känns allt genomtänkt och tryggt. Ett hållbarhetstänk genomsyrar hela verksamheten, från materialet i de nyrenoverade badrummen till de noga ihopplockade ekologiska frukostkorgarna. Vill du resa med buss eller tåg hämtar värdparet Jesper och Pia gärna upp dig vid stationen. Allt för att bidra till en hållbar värld – här kan du känna dig välkommen i många år framöver!

BRONS – STF Kungsgården Långvind Hotell och Vandrarhem
Jörgen och Agneta Bengtson som driver denna hälsingepärla från stormaktstiden producerar sin egen el från vind- och solkraft, arbetar med energisnål belysning och har egna laddningsstationer för elbilar. Ett stort engagemang i lokalsamhället, bland annat i byalaget, kapellföreningen och de arrangerar lokala vandringar och evenemang. Att STF Kungsgården Långvind Hotell och Vandrarhem är Green Key-certifierade är ett tydligt kvitto på att här tas både social och miljömässig hållbarhet på största allvar.