Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Kloten Nature Resort

Vi vill uppmuntra fler människor till att upptäcka friluftslivet. På Kloten Nature Resort har vi roliga aktiviteter som passar barn och vuxna oavsett ålder och årstid.  Ta med familjen, kompisarna eller kollegorna på en härlig upplevelse och upptäck nya eller gamla intressen. I vår närhet finns även flera olika fina platser att besöka under en dagsutflykt. Här följer ett axplock av aktiviteter som ni kan uppleva medan ni bor hos oss. 

Vandring

Kloten Nature Resort ligger i Malingsbo-Klotens naturreservat. Här finns totalt 140 km vandringsleder genom slingriga stigar, förbi orörda vattendrag och flertalet grillplatser. Vi hjälper er mer än gärna med tips och förslag kring din vandring.  

Bergslagsleden 
Bergslagsleden går som en pulsåder genom Örebroregionen. Den är 28 mil lång och består av 17 etapper. Leden startar precis utanför dörren hos oss i Kloten och slutar vid Stenkällegården i Tiveden. Alla kan vandra Bergslagsleden, det finns etapper som passar alla, olika långa och med olika svårighetsgrad. Etapp 1 som börjar i Kloten är en av de finaste. 

Etapp 1: Kloten – Gillersklack (20 km, med möjlighet att gå kortare deletapper om tio eller sju km) 
I den gamla skogsarbetarbyn Kloten, i Lindesbergs kommun, startar Bergslagsleden, eller går i mål om du kommer söder ifrån. Leden går genom ungskog med mossar och myrar. På din vandring passerar du bland annat naturreservaten Getaryggen och Jämmerdalen. Åbostugan, som är en backstuga, visar hur de fattiga kunde leva förr i världen. Här kan du njuta av ljudet från det porlande vattnet i Sandån medan du tar en rast. Vid Åbostugan finns även en eldplats. Du kan dessutom plocka hjortron om årstiden tillåter. Vid Lilla Kroktjärn, ungefär halvvägs på etappen, finner du ett vindskydd med eldstad och toalett. Vill ni inte gå så långt så kan ni vandra till den vackra rastplatsen Åbostugan vid Sandån. Hit är det sju km och vi hjälper er med utplacering av er bil om ni önskar. 

Hela etappen till Gillersklack tar cirka sex till sju timmar att vandra, medan ni når vindskyddet vid Lilla Kroktjärn på tre till fyra timmar och rastplatsen vid Sandån (där ni kan lämna en bil för att ta er tillbaka) på två till tre timmar inklusive pauser. 

​Malinsbo-Kloten leden 
En vacker vandring om totalt 45 km. Leden går genom Malingsbo-Klotens Ekopark och passerar byarna Malingsbo, Björsjö, Nyfors och Kloten. Bitvis följer Malingsbo-Klotenleden andra vandringsleder så som Europaleden och Bruksleden. Varför inte vandra en dagsetapp från eller till Malingsbo och kombinera din vistelse med boende hos STF Malingsbo Herrgård.   

Naturupplevelser för barn och familjer  
Bergslagsleden är en perfekt vandringsled när man ska vandra med barn. Denna vandringsled börjar precis utanför vår stugby vilket gör det enkelt och smidigt att ta sig in och ut till vandringsleden med barnen. Upptäck den fina naturen runt bergslagsleden och efter vandringen kan ni njuta av en härlig middag i vår restaurang. Förutom Vandring erbjuder vi andra barnvänliga aktiviteter som fiske, paddling, vilddjurssafari och mycket mer. Badplatserna med sandstrand är också populär under de vackra sommarmånaderna. 

Cykling

Hos oss i Kloten kommer du cykla i ett av Sveriges största naturreservat. Våra skogar är som gjorda för cykling. Vackra orörda sjöar som kantas av skogsvägar lockar till picknick då dessa blandas med stigar som får både dig och din mountainbike att jubla.  

Vi är stolta över att vara en del av Bergslagen Cycling som har flera uppmärkta cykelleder som passar perfekt för både nybörjaren och proffset. Här finns både crosscountry- och mountainbike-leder. Hos oss kommer du att cykla på böljande grusvägar med din mountainbike eller cykel, men endast 25 minuter med bil från oss finns helt nygjorda mountainbike leder i Ramsberg.   

Crosscountry leder i Kloten 
Klotenrundan – 10 km. En kortare led där ni cyklar på otrafikerade mindre grusvägar vilket passar perfekt för en familjeutflykt.  

Nyforsleden – 64 km. En lite längre led som tar er bort till Nyfors och tillbaka. Här finns flera olika rekommenderade rastplatser med grillplats och vindskydd, exempelvis vid vackra Skräddartorpsfallet.  

Trelänsleden – 63 km. Denna led har fått sitt namn från det faktum att ni kommer cykla igenom både, Örebros, Dalarnas och Västmanlands län. 

Malingsboleden -86 km. En flerdagarstur som börjar och slutar hos oss i Kloten.  

På Bergslagen Cyclings egna hemsida finner ni alla kartor och information om leder som finns i Kloten området och även runtomkring. Vi har också kartor på plats. Har du ingen cykel? Inga problem. Hos oss kan du självklart hyra cykel som passar till både barn och vuxna. 

Aktiviteter på/vid sjön

Paddla/ro 
Letar du efter en rolig och avslappnad aktivitet? Paddla eller ro och njut av lugnet på sjön Långvattnet. Hos oss finns både kanoter, SUP-boards och roddbåtar att hyra. Hyr en båt eller kanot till fisketuren, ta med er lite fika och ro eller paddla till en ö eller bara njut av lugnet på sjön. 

Fiske 
Malingsbo-Klotens naturreservat finns totalt 15 olika sjöar och flertalet vattendrag att fiska i. Vi har såväl naturvatten som ädelfiskvatten. I sjöarna runt omkring oss kan man fiska antingen från brygga eller från båt. På sjön Långvattnet, som befinner sig precis i Kloten Nature Resort, har vi båtar ni kan hyra.  Köp ditt fiskekort i vår reception! 

Bastu och badtunna 
Vår badtunna med vedeldad bastu är vackert belägen vid sjön Långvattnet. Här kan ni ta det lugnt och koppla av i badtunnan, svettas i bastun och sedan svalka er med ett dopp i sjön. Vi har även två bastu i huvudbyggnaden som ni kan hyra under er vistelse. Bastu och badtunna kan bokas som tillval i bokningsflödet när ni bokar ert boende. Ved och alla tillbehör man behöver för bastun finns på plats. Vi startar elden för er men ni måste själva upprätthålla brasan. Badtunnan fyller vi med vatten och värmer upp åt er. 

Våra två badplatser ligger inom gångavstånd från huvudbyggnaden. Badplatserna är båda med sandstrand.  

Vildmarkssafari – naturupplevelser i världsklass i samarbete med Wild Sweden

Vi samarbetar med de bästa naturupplevelseföretagen och kan erbjuda varg-, bäver- & älgsafari i våra djurrika skogar. Följ med ut på äventyr du med. Vandra ut i skymningen för att skåda skogens konung, åk ut på båt i total tystnad i skymningen för att se bävrarnas fascinerande arbete på nära håll eller övernatta i tält mitt i ett vargrevir och somna under stjärnorna till vargarnas ylande.  

Älg- och bäversafari är fem timmars kvällsturer medan vargsafari är en längre tur om två dagar och en övernattning i tält. Hör av er till oss för att planera och boka er tur.  

Vinteraktiviteter

Under vinterhalvåret då snön tillåter har vi ett 1 km och 2.5 km elljusspår öppna och spårade för längdskidor vi spårar även längre sträckor på sjön för både skidor och skridskor. Glöm inte att komma in till oss för att värma er på en fika efter! Om vintern finns det också många sjöar i vårt område där långfärdsskridskor är möjligt. Vi har även snöskor att hyra för dig som vill prova på det.  

Se tillgänglighet och boka. Från 340 kr

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.