Unga fjällvandrare på Fjälluff under sommaren

FAQ för Fjälluffa

Fjälluffa är ett koncept som låter fler uppleva fjällen. Sommaren 2020 genomförs Fjälluffas introduktion på tre platser: Abisko, Hemavan och Vålådalen. Upplevelsen börjar med en guidad fjällintroduktion, följt av fem alternativt sex vandringsdagar på egen hand, utmed markerad led – kanske ihop med andra ungdomar som startar samma dag!

Vem kan delta?
Du som är i åldern 18–25 år (född 1995), helt enkelt unga friluftsintresserade som är nyfikna och som saknar erfarenhet men vill till fjällen. Du måste vara fyllda 18 år och vara STF-medlem när du deltar.

Hur många platser finns det per fjällområde?
Jämtland: 100 platser
Vindelfjällen: 100 platser
Abisko: 300 platser

Genomförs måndag till fredag:
Jämtland: 10 startdagar, 10 deltagare/dag
Vindelfjällen: 12 startdagar, 8 deltagare/dag
Abisko: 25 startdagar, 12 deltagare/dag

När kan jag starta i respektive område?
Jämtland: 17/8–28/8 – 2020
Vindelfjällen: 10/8–28/8 – 2020
Abisko: 13/7–11/9 (vi pausar Fjälluffa under Fjällräven Classic den 10–28 augusti 2020)

Fjälluffa – en paketlösning

 • Du får tillsammans med ett tiotal andra träffa en stugvärd och fjällguide som under
  en eftermiddag och kväll lär dig det du behöver veta om fjällvandring mellan
  övernattningsstugor och fjällstationer.
 • Fyra alternativt fem ospecificerade nätter i fjällstugor i väglöst land.
 • En ospecificerad natt på fjällstation (Kebnekaise, Hemavan alternativt Vålådalen)
 • Pris 995 kronor (ordinarie pris för bara boende cirka 3 600 kronor)
 • Medlemskap i STF krävs, ungdoms eller familjemedlem. Ungdomsmedlemskap kostar 150 kr och kan tecknas i samband med bokning.

Introduktionens innehåll
Under introduktionen kan du förvänta dig:

 • diskussioner om upplevelser och friluftsliv på fjället
 • att få koll på hur det är att bo i fjällstuga
 • att få koll på hur fjällstationer funkar, vad man kan förvänta sig, var de finns och vilka de är.
 • att få koll på hur det funkar med de markerade lederna – det vill säga hur lätt är det att hitta och att få koll på märkning, skyltning, broar, rastskydd med mera
 • att få mera kunskap om den vandring du är på väg ut på, lite om de olika etapperna, samt det som finns att säga om närområdet.
 • att få veta vilka andra områden med fjällstugor, stationer och markerade led det finns att vandra i. Och vad skiljer dem åt! Vi förbereder dig inför kommande vandringar!
 • diskussioner om utrustning, hur man klär sig och vad man bör bära med sig och några packningsråd (lämplig utrustning har rekommenderats deltagarna innan de åkt hemifrån)
 • information om karta och kompass. Tonvikt på karta
 • information om fjällsäkerhet bland annat mobiltelefon, fjällräddning och fjällväder
 • information om allemansrätt med tonvikt på fjäll
 • information om rennäring och om hur man förhåller sig när man stöter på renar
 • att få veta var man hittar bra information om fjällvandring, hemsidor, app med mera

Varför har STF detta erbjudande?
I tidigare fjäll- och projekt bland unga (Get Real) har det tydligt framgått vilken stor osäkerhet det finns för friluftsliv på fjället, och inför en fjällvandring. Allt från hur det fungerar i en fjällstuga till vilken utrustning som är lämplig att ta med. För många har det också varit en prisfråga. STFs ambition med Fjälluffa är att ge ovana friluftsintresserade den kunskap som behövs. Och ett pris som passar många ungas plånbok. Totalt tar vi 2020 emot 500 deltagare. Det finns 55 startdagar under tidsperioden 13 juli till 11 september.

Hur går det till?
Du möts av guide som under en halv dag och kväll har genomgång om hur det är att fjällvandra och bo i STFs fjällstugor/på fjällstationer. Varje dag kan 8–12 personer delta, beroende på område. Gruppen hålls ihop så länge man är kvar på introduktionen. När vandringen startar dag två gör man sin egen vandring, gärna med en kompis eller någon du träffat under introduktionen. Gruppen hålls alltså inte ihop och ingen ledare deltar under själva vandringen.

Introduktionen
Första natten övernattar du på plats i Abiskojåkka fjällstuga, Vålådalens fjällstation eller Hemavans fjällstation, detta beroende på vilket område du besöker. Din guide möter upp och ni startar introduktionen. I Abiskojåkka görs hela introduktionen, det vill säga samtliga tolv block på plats i fjällstugan ihop med guide och stugvärd. I Vålådalen och Hemavan görs introduktionens elva block på plats med guide. Tolvte blocket (namngett: Bo i fjällstuga) görs av stugvärden på fjällstugan du besöker första dagen. Det vill säga i Viterskalets fjällstuga efter intron på Hemavans fjällstation, i Lunndörrens fjällstuga efter intron på Vålådalens fjällstation.

Gruppen lagar och äter middag tillsammans på kvällen. Inköp för måltider görs lämpligen i fjällstugans/stationens fjällbutik. Efter frukost startar du sedan vandringen.

Om vandringen
Under introduktionen får du en personlig logikupong som du använder som betalning för boendet under vandringen. Den är giltig i 10 dagar efter introduktionens startdag. Som deltagare på Fjälluffa möts du som andra vandrare. Man bor i STFs fjällstugor och på STFs fjällstationer.

Gällande turen från Abisko till Nikkaluokta:
Tjäktjastugan ingår inte i Fjälluffa eftersom stugan bara har 18 sängplatser. Den fjälluffare som ändå vill bo i Tjäktja betalar som andra gäster till stugvärden. Det är alltså inte förbjudet för en fjälluffare att bo i Tjäktja. Det behöver heller inte förbokas utan du får plats i fjällstugan vid ankomst, det är platsgaranti på STFs fjällstugor. STF Kebnekaise får via Singis stugvärd besked på förhand om antal ankomster, du behöver och kan inte förboka logi på Kebnekaise Fjällstation.

Hur bor man under vandringen?
Du bor i STFs fjällstugor och fjällstationer. Vandrare kan aldrig förboka sängplats i STFs fjällstugor men alla garanteras någonstans att sova, det kan bli madrass på golvet. Vill du stanna flera nätter på en fjällstuga eller fjällstation betalar du för förlängningen till STFs personal/stugvärd.

Vilka stugor bor man i under vandringen?
För Jämtland är det: Start på Vålådalens fjällstation – Lunndörren – Vålåstugorna – Gåsen – Stensdalen och avslutar din vandring i Vålådalen
För Vindelfjällen är det: Start på Hemavans fjällstation – Viterskalet – Syter – Tärnasjö – Serve, Aigert och avslutar din vandring i Ammarnäs
För Abisko är det: Start i Abiskojåkka – Abiskojaure – Alesjaure – Sälka – Singi, Kebnekaise och avslutar din vandring i Nikkaluokta (därifrån är det ca 6 mil till Kiruna, bilväg)

Hur gör man med mat under vandringen?
I vissa fjällstugor finns butiker du kan handla mat i. Här hittar du sortiment och prislista. I alla fjällstugor finns bra självhushållskök och på fjällstationer finns både självhushåll och restaurang.

Vilken utrustning behöver man ha med sig?
Här kan du läsa våra utrustningstips.

Hur tar man sig till sin startplats?

Till Abisko:

 • Natt- eller dagtåg till tågstation: Abisko Turiststation.
 • Flyg till Kiruna. Därifrån går det buss till Abisko.

Till Vålådalen:

 • Tåg till Undersåker, sedan taxitransfer från tågstationen till fjällstationen. Taxitransfern måste förbokas via Vålådalen fjällstations reception.

Till Hemavan:

 • Tåg till Umeå och sedan buss till Hemavan köpcenter.

När startar fjällintroduktionen?
Fjällintroduktionen startar kl. 13:00 varje startdag. Blir du försenad pga tåg-, flyg-, eller bussresa så mejla till fjalluffa@stfturist.se och meddela sen ankomst. För din kännedom så har vi också koll på om det är eventuella förseningar och anpassar starttiden för fjällintroduktionen. Ett tips är att komma en dag innan din startdag och boka en tilläggsnatt på fjällstationen, bra ungdoms-priser finns. Då är du säkert på plats när vi börjar. Kontakta respektive anläggning direkt alternativt STFs bokningsavdelning för att lägga till en natt i så fall. De hjälper dig.

När bokar jag min hemresa?
Nedan är exempel på resedatum:

 • Deltar du i Jämtland och håller ordinarie turplan och startar med fjällintroduktion den 17 augusti i Vålådalen, så blir ditt hemresedatum från Vålådalen den 22 augusti (1 natt fjällstation + 4 nätter fjällstuga).
 • Deltar du i Vindelfjällen och håller ordinarie turplan och startar med fjällintroduktion den 20 augusti i Hemavan, då blir ditt hemresedatum från Ammarnäs den 26 augusti (1 natt fjällstation + 5 nätter fjällstuga).
 • Deltar du i Abisko och håller ordinarie turplan och startar med fjällintroduktion den 20 juli i Abiskojåkka, då blir ditt hemresedatum från Kiruna den 26 juli (1 natt fjällstation + 5 nätter fjällstuga).

Bokning av en deltagarplats?
Från den 18 februari, 2020 är Fjälluffa bokningsbart på hemsidan. Bokningen är personlig. Du kan boka din plats här. Först till kvarn gäller. Vid bokningen kan du lösa medlemskap i STF om du inte redan är medlem. Ett ungdomsmedlemskap kostar 150 kronor.

Avbokningsvillkor
Avbokning kan göras kostnadsfritt fram till 30 dagar. Därefter sker ingen återbetalning.

Fler frågor?
Kontakta oss på: fjalluffa@stfturist.se

Boka Fjälluffa

Nu kan du boka Fjälluffa 18–25 år här på hemsidan!

Boka nu
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.