ungdomar i fjällen

FAQ Fjälluffa för dig mellan 18-25 år

Fjälluffa är ett koncept där du innan du startar fjällvandringen får träffa guider som berättar och svarar på frågor om friluftsliv på fjället, vandring och boende i fjällstugor och på fjällstationer. Under sommaren 2022 genomförs Fjälluffa på tre platser, Abisko, Vindelfjällen och Jämtlandsfjällen. Det börjar med en introduktion följt av fem alternativt sex vandringsdagar på egen hand eller tillsammans med den grupp du startade med. Ingen guide följer med på vandringen.

Vem kan delta?
Du som är i åldern 18 år – 25 år (du ska ha fyllt 18 men inte 26 år den dag du börjar ditt Fjälluffa-paket) och helt enkelt unga friluftsintresserade som är nyfikna och som saknar erfarenhet men vill till fjällen. Du måste vara fyllda 18 år när du deltar och vara STF-medlem.

Hur många platser finns det per fjällområde?
Jämtland: 160 platser
Vindelfjällen: 140 platser
Abisko: 150 platser

Genomförs måndag till fredag
Jämtland: 16 startdagar med 10 deltagare/dag
Vindelfjällen: 14 startdagar med 10 deltagare/dag
Abisko: 15 startdagar med 10 deltagare/dag

När kan jag starta i respektive område?
Jämtland: Den 22-23 juni och 27 juni – 10 juli 2022
Vindelfjällen: Den 9-22 augusti 2022
Abisko: Den 27 juni-1 juli, 22-26 augusti och 29 augusti – 2 september 2022

Fjälluffa – en paketlösning
• Du får tillsammans med ett tiotal andra träffa en stugvärd och fjällguide som under en eftermiddag och kväll lär dig det du behöver veta om fjällvandring mellan övernattningsstugor och fjällstationer.
• Fyra alternativt fem loginätter i fjällstugor i väglöst land. En loginatt på fjällstation (Kebnekaise, Hemavan alternativt Vålådalen)
• Pris 1295 kronor
• Medlemskap i STF krävs, ungdoms eller familjemedlem. Medlemskap kan tecknas i samband med bokning.

Introduktionens innehåll
Under introduktionen kan du förvänta dig:
• diskussioner om upplevelser och friluftsliv på fjället
• att få koll på hur det är att bo i fjällstuga
• att få koll på hur fjällstationer funkar, vad man kan förvänta sig, var de finns och vilka de är.
• att få koll på hur det funkar med de markerade lederna – det vill säga hur lätt är det att hitta och att få koll på märkning, skyltning, broar, rastskydd med mera
• att få mera kunskap om den vandring du är på väg ut på, lite om de olika etapperna och det som finns att säga om närområdet.
• att få veta vilka andra områden med fjällstugor, stationer och markerade led det finns att vandra i. Och vad som skiljer dem åt. Vi förbereder dig inför kommande vandringar!
• diskussioner om utrustning, hur man klär sig, vad man bör bära med sig och några packningsråd (du får rekommendation på lämplig utrustning innan du åker hemifrån)
• information om karta och kompass. Tonvikt på karta
• information om fjällsäkerhet bland annat mobiltelefon, fjällräddning och fjällväder
• information om allemansrätt med tonvikt på fjäll
• information om rennäring och om hur man förhåller sig när man stöter på renar

Varför har STF detta erbjudande?
I tidigare fjällprojekt bland unga (Get Real) har det tydligt framgått vilken stor osäkerhet det finns för friluftsliv på fjället, och inför en fjällvandring. Allt från hur det fungerar i en fjällstuga till vilken utrustning som är lämplig att ta med. För många har det också varit en prisfråga. STFs ambition med Fjälluffa är att ge ovana friluftsintresserade den kunskap som behövs, till ett pris som passar många ungas plånbok. Totalt tar vi 2022 emot ca 450 deltagare. Det finns 45 startdagar under tidsperioden 22 juni till 2 september.

Hur går det till?
Du möts av guide som under en halv dag och kväll har genomgång om hur det är att fjällvandra och bo i STFs fjällstugor/på fjällstationer. Varje dag kan 10 personer delta, beroende på område. Gruppen hålls ihop så länge man är kvar på introduktionen. När vandringen startar dag två gör du din egen vandring, gärna med en kompis eller någon du träffat under introduktionen. Gruppen hålls alltså inte ihop och ingen ledare deltar under själva vandringen.

Introduktionen
Första natten övernattar du på plats i Abiskojåkka fjällstuga, Vålådalens fjällstation eller Hemavans fjällstation, detta beroende på vilket område du besöker. Din guide möter upp och ni startar introduktionen. Fjällintroduktionen är obligatorisk. I Abiskojåkka görs hela introduktionen, det vill säga samtliga tolv block, på plats i fjällstugan ihop med guide och stugvärd. I Vålådalen och Hemavan görs introduktionens elva block på plats med guide. Tolfte blocket ”Bo i fjällstuga” görs av stugvärden på fjällstugan du besöker första dagen. Det vill säga i Viterskalets fjällstuga efter intron på Hemavans fjällstation och i Lunndörrens fjällstuga efter intron på Vålådalens fjällstation.

Om vandringen
Under introduktionen får du en personlig logikupong som du använder som betalning för boendet under vandringen. Viktigt är att du följer den färdplan som är satt för ditt Fjälluffa-område då vi förbokat logi åt alla. Fastställd färdplan måste följas noga och det går inte att lägga till extranätter i Tjäktja eller andra fjällstugor. Som deltagare på Fjälluffa möts du som andra vandrare på våra fjällstugor och fjällstationer.

Gällande turen från Abisko till Nikkaluokta:
Tjäktjastugan ingår inte i Fjälluffa eftersom stugan bara har 33 sängplatser.

Topptur på Kebnekaise
Vill du ta dig upp på Kebnekaise sydtopp behöver du boka in dig minst en extra natt på Kebnekaise Fjällstation. Vi rekommenderar att du även bokar toppturen samtidigt som du bokar ditt boende; det finns ett begränsat antal platser på toppturen varje dag.

Information om toppturen hittar du här och ditt boende bokar du på STF Kebnekaise Fjällstation.

Det går inte att byta ut en stugnatt från Fjälluffa-paketet mot en extra natt på Kebnekaise Fjällstation

Hur bor man under vandringen?
Du bor i STFs fjällstugor och fjällstationer.

Vilka stugor bor man i under vandringen?
För Jämtland är det: start på Vålådalens fjällstation – Lunndörren – Vålåstugorna – Gåsen – Stensdalen och avslutar din vandring i Vålådalen

För Vindelfjällen är det: start på Hemavans fjällstation – Viterskalet – Syter – Tärnasjö – Serve, Aigert och avslutar din vandring i Ammarnäs

För Abisko är det: start i Abiskojåkka vid Abisko Turiststation – Abiskojaure – Alesjaure – Sälka – Singi, Kebnekaise och avslutar din vandring i Nikkaluokta (därifrån är det dagliga bussförbindelser till Kiruna, bussbiljett ingår inte i prispaketet)

Hur är det att bo i fjällstuga?
Läs gärna om hur det är att bo i fjällstuga här.

Hur gör man med mat under vandringen?
I vissa fjällstugor finns butiker du kan handla mat i. Sortimentet hittar du här. I alla fjällstugor finns bra självhushållskök och på fjällstationer finns både självhushåll och restaurang.

Vilken utrustning behöver man ha med sig?
Du kan ta del av utrustningslistan här.

Hur tar man sig till sin startplats?
Till Abisko: se informationsblad här.
Till Vålådalen: se informationsblad här.
Till Hemavan: se informationsblad här.

När startar fjällintroduktionen?
Fjällintroduktionen startar efter lunch, ca kl. 13:00-14.00 varje startdag. Blir du försenad på grund av tåg-, flyg- eller bussresa mejla fjalluffa@stfturist.se och meddela sen ankomst. För din kännedom så har vi också koll på om det är eventuella förseningar och anpassar starttiden för fjällintroduktionen. Ett tips är att komma en dag innan din startdag och boka en tilläggsnatt på fjällstationen. Då är du säkert på plats när vi börjar. Kontakta respektive anläggning direkt alternativt STFs bokningsavdelning för att lägga till en natt så hjälper de dig.

När bokar jag min hemresa?
Nedan är exempel på resedatum:

• Deltar du i Jämtland och startar med fjällintroduktion den 23 juni i Vålådalen, blir ditt hemresedatum från Vålådalen den 28 juni (1 natt fjällstation + 4 nätter fjällstuga).
• Deltar du i Vindelfjällen och startar med fjällintroduktion den 20 augusti i Hemavan, blir ditt hemresedatum från Ammarnäs den 26 augusti (1 natt fjällstation + 5 nätter fjällstuga).
• Deltar du i Abisko och startar med fjällintroduktion den 20 juli i Abiskojåkka, blir ditt hemresedatum från Kiruna den 26 juli (1 natt fjällstation + 5 nätter fjällstuga).

Bokning av en deltagarplats?
I slutet av februari 2022 är Fjälluffa bokningsbart på hemsidan. Bokningen är personlig. Du kan boka din plats här. Först till kvarn gäller. Du kan lösa medlemskap innan eller direkt efter din bokning om du inte redan är medlem.

Avbokningsvillkor
Avbokning kan göras kostnadsfritt fram till 30 dagar före ankomst. Därefter sker ingen återbetalning.

STFs generella coronaanpassningar
Läs mer här.

Fler frågor?
Kontakta oss på: fjalluffa@stfturist.se

Boka Fjälluffa

Nu kan du boka Fjälluffa 18–25 år här på hemsidan!

Boka nu
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.