fjälluffa

FAQ Fjälluffa för dig mellan 18-25 år

Fjälluffa är ett koncept där du innan du startar fjällvandringen får träffa guider som berättar och svarar på frågor om friluftsliv på fjället, vandring och boende i fjällstugor och på fjällstationer. Under sommaren 2021 genomförs Fjälluffa på tre platser, Abisko, Vindelfjällen och Jämtlandsfjällen. Det börjar med en introduktion följt av fem alternativt sex vandringsdagar på egen hand eller tillsammans med den grupp du startade med. Ingen guide följer med på vandringen.

Vem kan delta?
Du som är i åldern 18 år – 25 år (du får delta om du är 25 år på startdagen och fyller 26 år dagen efter) och helt enkelt unga friluftsintresserade som är nyfikna och som saknar erfarenhet men vill till fjällen. Du måste vara fyllda 18 år när du deltar och vara STF-medlem.

Hur många platser finns det per fjällområde?
Jämtland: 136 platser
Vindelfjällen: 160 platser
Abisko: 200 platser

Genomförs måndag till fredag:
Jämtland: 17 startdagar: 8 deltagare/dag
Vindelfjällen: 20 startdagar: 8 deltagare/dag
Abisko: 25 startdagar: 8 deltagare/dag

Med tanke på corona-pandemin har vi beslutat att inte öppna upp för ytterligare Fjälluffa-platser i juni och juli månad, tyvärr. Det finns platser kvar på Fjälluffa i augusti och september, varmt välkommen att boka in dig då.

När kan jag starta i respektive område?
Jämtland: Den 23-24 juni och 27 juni – 11 juli 2021
Vindelfjällen: Den 9-22 augusti 2021
Abisko: Den 28 juni-16 juli och den 23 augusti – 3 september 2021

Fjälluffa – en paketlösning
• Du får tillsammans med ett tiotal andra träffa en stugvärd och fjällguide som under en eftermiddag och kväll lär dig det du behöver veta om fjällvandring mellan övernattningsstugor och fjällstationer.
• Fyra alternativt fem loginätter i fjällstugor i väglöst land. En loginatt på fjällstation (Kebnekaise, Hemavan alternativt Vålådalen)
• Pris 995 kronor (ordinarie pris för bara boende cirka 3400 kronor)
• Medlemskap i STF krävs, ungdoms eller familjemedlem. Medlemskap kan tecknas i samband med bokning.

Introduktionens innehåll
Under introduktionen kan du förvänta dig:
• diskussioner om upplevelser och friluftsliv på fjället
• att få koll på hur det är att bo i fjällstuga
• att få koll på hur fjällstationer funkar, vad man kan förvänta sig, var de finns och vilka de är.
• att få koll på hur det funkar med de markerade lederna – det vill säga hur lätt är det att hitta och att få koll på märkning, skyltning, broar, rastskydd med mera
• att få mera kunskap om den vandring du är på väg ut på, lite om de olika etapperna och det som finns att säga om närområdet.
• att få veta vilka andra områden med fjällstugor, stationer och markerade led det finns att vandra i. Och vad skiljer dem åt! Vi förbereder dig inför kommande vandringar!
• diskussioner om utrustning, hur man klär sig och vad man bör bära med sig och några packningsråd (lämplig utrustning har rekommenderats deltagarna innan de åkt hemifrån)
• information om karta och kompass. Tonvikt på karta
• information om fjällsäkerhet bland annat mobiltelefon, fjällräddning och fjällväder
• information om allemansrätt med tonvikt på fjäll
• information om rennäring och om hur man förhåller sig när man stöter på renar

Varför har STF detta erbjudande?
I tidigare fjäll- och projekt bland unga (Get Real) har det tydligt framgått vilken stor osäkerhet det finns för friluftsliv på fjället, och inför en fjällvandring. Allt från hur det fungerar i en fjällstuga till vilken utrustning som är lämplig att ta med. För många har det också varit en prisfråga. STFs ambition med Fjälluffa är att ge ovana friluftsintresserade den kunskap som behövs. Och ett pris som passar många ungas plånbok. Totalt tar vi 2021 emot ca 500 deltagare. Det finns 62 startdagar under tidsperioden 23 juni till 3 september.

Hur går det till?
Du möts av guide som under en halv dag och kväll har genomgång om hur det är att fjällvandra och bo i STFs fjällstugor/på fjällstationer. Varje dag kan 8-12 personer delta, beroende på område. Gruppen hålls ihop så länge man är kvar på introduktionen. När vandringen startar dag två gör man sin egen vandring, gärna med en kompis eller någon du träffat under introduktionen. Gruppen hålls alltså inte ihop och ingen ledare deltar under själva vandringen.

Introduktionen
Första natten övernattar du på plats i Abiskojåkka fjällstuga, Vålådalens fjällstation eller Hemavans fjällstation, detta beroende på vilket område du besöker. Din guide möter upp och ni startar introduktionen. Fjällintroduktionen är obligatorisk. I Abiskojåkka görs hela introduktionen, det vill säga samtliga tolv block på plats i fjällstugan ihop med guide och stugvärd. I Vålådalen och Hemavan görs introduktionens elva block på plats med guide. Tolvte blocket (namngett: Bo i fjällstuga) görs av stugvärden på fjällstugan du besöker första dagen. Det vill säga i Viterskalets fjällstuga efter intron på Hemavans fjällstation, i Lunndörrens fjällstuga efter intron på Vålådalens fjällstation.

Gruppen lagar och äter middag tillsammans på kvällen. Inköp för måltider görs lämpligen i fjällstugans/stationens fjällbutik. Efter frukost startar du sedan vandringen.

Om vandringen
Under introduktionen får du en personlig logikupong som du använder som betalning för boendet under vandringen. Viktigt är att du i sommar följer den färdplan som är satt för ditt Fjälluffa-område då vi förbokat logi åt alla. Fastställd färdplan måste följas noga i sommar och det går inte att lägga till extranätter i Tjäktja eller andra fjällstugor. Som deltagare på Fjälluffa möts du som andra vandrare på våra fjällstugor och fjällstationer.

Gällande turen från Abisko till Nikkaluokta:
Tjäktjastugan ingår inte i Fjälluffa eftersom stugan bara har 33 sängplatser.

Topptur på Kebnekaise
Vill du ta dig upp på Kebnekaise sydtopp behöver du boka in dig minst en extra natt på Kebnekaise Fjällstation. Vi rekommenderar att du även bokar toppturen samtidigt som du bokar ditt boende; det finns ett begränsat antal platser på toppturen varje dag
Information om toppturen, se denna sida.

Ditt boende bokar du på STF Kebnekaise Fjällstation.

Det går inte att byta ut en stugnatt från Fjälluffa-paketet mot en extra natt på Kebnekaise Fjällstation

Hur bor man under vandringen?
Du bor i STFs fjällstugor och fjällstationer.

Vilka stugor bor man i under vandringen?
För Jämtland är det: Start på Vålådalens fjällstation – Lunndörren – Vålåstugorna – Gåsen – Stensdalen och avslutar din vandring i Vålådalen

För Vindelfjällen är det: Start på Hemavans fjällstation – Viterskalet – Syter – Tärnasjö – Serve, Aigert och avslutar din vandring i Ammarnäs

För Abisko är det: Start i Abiskojåkka vid Abisko Turiststation – Abiskojaure – Alesjaure – Sälka – Singi, Kebnekaise och avslutar din vandring i Nikkaluokta (därifrån är det dagliga bussförbindelser till Kiruna, bussbiljett ingår inte i prispaketet)

Hur är det att bo i fjällstuga?
Läs gärna om hur det är att bo i fjällstuga här.

Hur gör man med mat under vandringen?
I vissa fjällstugor finns butiker du kan handla mat i. Sortiment och prislista finns här. I alla fjällstugor finns bra självhushållskök och på fjällstationer finns både självhushåll och restaurang.

Vilken utrustning behöver man ha med sig?
Du kommer att få utrustningsråd i god tid före ditt Fjälluffa-äventyr. Du kan också ta del av utrustningslistan.

Hur tar man sig till sin startplats?
Till Abisko:
• natt- eller dagtåg till tågstation: Abisko Turiststation.
• alternativt flyg till Kiruna. Därifrån går det buss till Abisko.

Till Vålådalen:
• tåg till Undersåker inkl. busstransfer till fjällstationen.

Till Hemavan:
• tåg till Umeå och sedan buss till Hemavan köpcenter.

När startar fjällintroduktionen?
Fjällintroduktionen startar efter lunch, ca kl. 13:00 varje startdag. I välkomstbrevet som mejlas ut innan avresa frå du exakt tid för just ditt område. Blir du försenad pga tåg-, flyg-, eller bussresa så mejla till fjalluffa@stfturist.se och meddela sen ankomst. För din kännedom så har vi också koll på om det är eventuella förseningar och anpassar starttiden för fjällintroduktionen. Ett tips är att komma en dag innan din startdag och boka en tilläggsnatt på fjällstationen, bra ungdoms-priser finns. Då är du säkert på plats när vi börjar. Kontakta respektive anläggning direkt alternativt STFs bokningsavdelning för att lägga till en natt i så fall. De hjälper dig.

När bokar jag min hemresa?
Nedan är exempel på resedatum:

• Deltar du i Jämtland och håller ordinarie turplan och startar med fjällintroduktion den 23 juni i Vålådalen, då blir ditt hemresedatum från Vålådalen den 28 juni (1 natt fjällstation + 4 nätter fjällstuga).
• Deltar du i Vindelfjällen och håller ordinarie turplan och startar med fjällintroduktion den 20 augusti i Hemavan, då blir ditt hemresedatum från Ammarnäs den 26 augusti (1 natt fjällstation + 5 nätter fjällstuga).
• Deltar du i Abisko och håller ordinarie turplan och startar med fjällintroduktion den 20 juli i Abiskojåkka, då blir ditt hemresedatum från Kiruna den 26 juli (1 natt fjällstation + 5 nätter fjällstuga).

Bokning av en deltagarplats?
Från den 24 februari, 2021 är Fjälluffa bokningsbart på hemsidan. Bokningen är personlig. Du kan boka din plats här. Först till kvarn gäller. Du kan lösa medlemskap innan eller direkt efter din bokning om du inte redan är medlem.

Avbokningsvillkor
Avbokning kan göras kostnadsfritt fram till 14 dagar före ankomst. Därefter sker ingen återbetalning.

Corona-pandemin och restriktioner
Läs mer om STFs åtgärder gällande corona-pandemin här.

Fler frågor?
Kontakta oss på: fjalluffa@stfturist.se

Boka Fjälluffa

Nu kan du boka Fjälluffa 18–25 år här på hemsidan!

Boka nu
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.