fjälluffa

Frågor och svar om Fjälluffa

STFs Fjälluffa - friluftsliv i fjällen - är ett koncept där du innan du startar fjällvandringen får träffa guider som berättar och svarar på frågor om friluftsliv på fjället, vandring och boende i fjällstugor och på fjällstationer. Sommaren 2019 genomförs Fjälluffas
introduktion på tre platser, Abisko, Vindelfjällen och Jämtlandsfjällen. Det börjar med en introduktion följt av fem alternativt sex vandringsdagar på egen hand eller tillsammans med den grupp du startade med. Ingen guide följer med på vandringen.

Vem kan delta?
Du som är i åldern 18 – 25 år (född 1993), helt enkelt unga friluftsintresserade som är nyfikna och som saknar erfarenhet men vill till fjällen.

Hur många platser finns det per fjällområde?
Jämtland: 120 platser
Vindelfjällen: 100 platser
Abisko: 300 platser

Genomförs måndag till fredag:
Jämtland: 12 startdagar: 10 deltagare/dag
Vindelfjällen: 12 startdagar: 8 deltagare/dag
Abisko: 25 startdagar: 12 deltagare/dag

När går Fjälluffa på respektive fjällområde?
Jämtland v 25-27: 20/6-5/7
Vindelfjällen v 28-30: 8/7-23/7
Abisko v 30-32 samt 34-36: 24/7-6/9 (vi pausar Fjälluffa under Fjällräven Classic)

Fjälluffa – en paketlösning

 • Du får tillsammans med ett tiotal andra träffa en stugvärd och fjällguide som under
  en eftermiddag och kväll lär dig det du behöver veta om fjällvandring mellan
  övernattningsstugor och fjällstationer.
 • Fyra alternativt fem ospecificerade nätter i fjällstugor i väglöst land.
 • En ospecificerad natt på fjällstation (Kebnekaise, Hemavan alternativt Vålådalen)
 • Pris 995 kronor (ordinarie pris för bara boende cirka 3400 kronor)
 • Medlemskap i STF krävs, ungdoms eller familjemedlem. Ungdomsmedlemskap kostar 150kr och kan tecknas i samband med bokning.

Introduktionens innehåll
Under introduktionen kan du förvänta dig:

 • diskussioner om upplevelser och friluftsliv på fjället
 • att få koll på hur det är att bo i fjällstuga
 • att få koll på hur fjällstationer funkar, vad man kan förvänta sig, var de finns och vilka de är.
 • att få koll på hur det funkar med de markerade lederna – det vill säga hur lätt är det att hitta och att få koll på märkning, skyltning, broar, rastskydd med mera
 • att få mera kunskap om den vandring du är på väg ut på, lite om de olika etapperna och det som finns att säga om närområdet.
 • att få veta vilka andra områden med fjällstugor, stationer och markerade led det finns att vandra i. Och vad skiljer dem åt! Vi förbereder dig inför kommande vandringar!
 • diskussioner om utrustning, hur man klär sig och vad man bör bära med sig och några packningsråd (lämplig utrustning har rekommenderats deltagarna innan de åkt hemifrån)
 • information om karta och kompass. Tonvikt på karta
 • information om fjällsäkerhet bland annat mobiltelefon, fjällräddning och fjällväder
 • information om allemansrätt med tonvikt på fjäll
 • information om rennäring och om hur man förhåller sig när man stöter på renar
 • att få veta var man hittar bra information om fjällvandring, hemsidor, app med mera

Varför har STF detta erbjudande?
I tidigare fjäll- och projekt bland unga (Get Real) har det tydligt framgått vilken stor osäkerhet det finns för friluftsliv på fjället, och inför en fjällvandring. Allt från hur det fungerar i en fjällstuga till vilken utrustning som är lämplig att ta med. För många har det också varit en prisfråga. STFs ambition med Fjälluffa är att ge ovana friluftsintresserade den kunskap som behövs. Och ett pris som passar många ungas plånbok. Totalt tar vi 2019 emot 520 deltagare. Det finns 49 startdagar under tidsperioden 20 juni till 6 september.

Hur går det till?
Du möts av guide som under en halv dag och kväll har genomgång om hur det är att fjällvandra och bo i STFs fjällstugor/på fjällstationer. Varje dag kan 8-12 personer delta, beroende på område. Gruppen hålls ihop så länge man är kvar på introduktionen. När vandringen startar dag två gör man sin egen vandring, gärna med en kompis eller någon du träffat under introduktionen. Gruppen hålls alltså inte ihop och ingen ledare deltar under själva vandringen.

Introduktionen
Första natten övernattar du på plats i Abiskojåkka fjällstuga, Vålådalens fjällstation eller Hemavans fjällstation, detta beroende på vilket område du besöker. Din guide möter upp och ni startar introduktionen. I Abiskojåkka görs hela introduktionen, det vill säga samtliga tolv block på plats i fjällstugan ihop med guide och stugvärd. I Vålådalen och Hemavan görs introduktionens elva block
på plats med guide. Tolvte blocket (namngett: Bo i fjällstuga) görs av stugvärden på fjällstugan du besöker första dagen. Det vill säga i Viterskalets fjällstuga efter intron på Hemavans fjällstation, i Lunndörrens fjällstuga efter intron på Vålådalens fjällstation.

Gruppen lagar och äter middag tillsammans på kvällen. Inköp för måltider görs lämpligen i
fjällstugans/stationens fjällbutik. Efter frukost startar du sedan vandringen.

Om vandringen
Under introduktionen får du en personlig logikupong som du använder som betalning för boendet under vandringen. Den är giltig i 10 dagar efter introduktionens startdag. Som deltagare på Fjälluffa möts du som andra vandrare. Man bor i STFs fjällstugor och på STFs fjällstationer.

Gällande turen från Abisko till Nikkaluokta:
Tjäktjastugan ingår inte i Fjälluffa eftersom stugan bara har 18 sängplatser. Den fjälluffare som ändå vill bo i Tjäktja betalar som andra gäster till stugvärden. Det är alltså inte förbjudet för en fjälluffare att bo i Tjäktja.

Hur bor man under vandringen?
Du bor i STFs fjällstugor och fjällstationer. Vandrare kan aldrig förboka sängplats i STFs fjällstugor men alla garanteras någonstans att sova, det kan bli madrass på golvet. Vill du stanna flera nätter på en fjällstuga eller fjällstation betalar du för förlängningen till STFs personal/stugvärd.

Hur gör man med mat under vandringen?
I vissa fjällstugor finns butiker du kan handla mat i. Sortiment och prislista finns här. I alla fjällstugor finns bra självhushållskök och på fjällstationer finns både självhushåll och restaurang.

Vilken utrustning behöver man ha med sig?
Du kommer att få utrustningsråd i god tid före ditt Fjälluffa-äventyr.

Hur tar man sig till sin startplats?
Till Abisko kan du åka natt- eller dagtåg. Buss går från Kiruna dit du kan flyga. Från Nikkaluokta går det buss till Kiruna. Ska du till Vålådalen kan du åka tåg till Undersåker och sedan boka taxitransfer från tågstation upp till fjällstationen. Till Hemavan kan du boka tåg och sedan buss fram till Hemavans fjällstation.

Bokning av en deltagarplats?
Från den 15 februari, 2019 är Fjälluffa bokningsbart på hemsidan. Bokningen är personlig. Du kan boka din plats direkt här.  Max platser finns varje startdag. Först till kvarn gäller. Avbokningsregler är enligt STFs avbokningsvillkor. Fjälluffa har 30 dagar innan ankomst som avbokningsregel. Vid bokningen kan du lösa medlemskap i STF om du inte redan är medlem. Ett ungdomsmedlemskap kostar 150 kronor.

Fler frågor?
Kontakta oss på: fjalluffa@stfturist.se

boka fjälluffa

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.