Far och dotter på vandring

10 mindre kända vandringar

Trivs du bäst när du kan vandra i avskildhet, på lugna platser och ganska ostört? Det finns massor av undangömda vandringspärlor att utforska oavsett vart du befinner dig. Gör en dagstur i ditt närområde, ett äventyr med tält eller en stugtur till fjälls. Här har vi samlat förslag på mindre välbesökta vandringar.

Här listar vi turer där du har trygg fast mark under vandringskängorna och går relativt ostörd. Du kan göra avstickare och vandra längs mindre välbesökta leder, eller njuta av skog och mark precis intill de klassiska stråken. Vandra vid kusten, djupt in i trollskogen, eller en kort bit från stadens brus.

Vandra södra Kungsleden istället för norra

Vandrare och bärplockare på södra Kungsleden

Varför inte styra stegen mot södra Kungsleden istället för norra? När snön smälter undan bjuder Kungsledens sydligare delar ofta på mindre välbesökta områden, vilket förstärker frihetskänslan. Är det ändå Sveriges nordligaste fjällvärld som lockar? Även här finns sträckor som färre upptäckt, vid sidan av den långa Kungsleden. Dessutom kantas leden av fina fjällstugor för dig som gör en avstickare. Vandra från Nikkaluokta genom Vistasdalen – sväng kanske av mot STF Nallo Fjällstuga. Från Abisko är det härligt att vandra till STFs fjällstugor Kårsavagge och Unna Allakas, så får du vara lite mer ostörd på leden.


Upptäck en vildare sida av Sörmlandsleden

Tre bilder på vandrare längs Sörmlandsleden

Många väljer att börja sin vandring på klassiska Sörmlandsleden vid Björkhagens tunnelbana, men du kan även kliva på leden från ett annat håll. Vi vill slå ett slag för etapp 27–30, söder om Katrineholm. Det är en stadsnära tur som lockar med vidsträckta fält, skogsklädda moränmarker och ett 200 år gammalt urskogsområde. Upplev naturen på egen hand eller med goda vänner. Du går bland Sörmlandsledens vildaste landskap, praktiskt taget ostörd, samtidigt som det är lätt att ta sig hit.


En stugtur genom avlägsna Rogen

Röda stugor och öppna landskap längs Grövelsjön-Tänndalen

Grövelsjön är en erkänt populär fjällstation som erbjuder mängder av fina dagsturer i närområdet. För dig som vill utforska lite mer avlägsen miljö är Grövelsjön – Tänndalen ett utmärkt äventyr. Denna tur tar dig mellan Dala-/Funäsfjällen och känsla av otämjd och orörd vildmark infinner sig ganska snabbt. Du passerar förbi Töfsingdalens Nationalpark, förmodligen en av Sveriges minst besökta nationalparker då den ligger väldigt avlägset. I Rogens naturreservat omringas du av ett dramatiskt sjörikt landskap och slingrande moränåsar, så ovanliga att dem fått ett eget namn, Rogenmorän.


Isälvsleden – En resa i inlandsisens spår

inspirationsbild isälvsleden

I Västerbottens län slingar sig Isälvsleden, 60km genom gammal tallskog, förbi vackra dynlandskap och upp på storslagna grusåsar formade av inlandsisen. Denna föga utforskade led går lika bra att vandra som att cykla och för den fiskeintresserade tycks sjöarna och vattendrag aldrig ta slut. Ett spännande inslag längs med leden är vattenpassagen där du ror dig över med båt för att kunna fortsätta. Varför inte genomföra leden norr till söder och avsluta ditt äventyr med en god natts sömn på STF Hotell Forsen i Vindeln.


Norra delen av Roslagsleden

Vandrare och hund på Roslagsleden

En härlig vandring nära huvudstaden väntar vid norra delen av Roslagsleden. Kanske särskilt fridfull är sträckan mellan Sandviken och Grisslehamn. Här är det fritt fram att hitta egna smultronställen, ta bilder från oväntade vinklar och njuta av din upptäcktsfärd i vikingarnas kölvatten. Längs rutten omges du av spännande historiska sevärdheter – och bäst av allt – du slipper vanligtvis ha andra vandrare hack i häl. Det är nära till bussen i Grisslehamn, så du tar dig till och från leden på nolltid.


Bruksledens avskilda rundslinga

inspirationsbild bruksleden

Upplev delar av Bruksleden, dess djupa skogar, färgrika ängar och porlande bäckar. Börja gärna denna vandring vid STF Kolarbyn – kanske Sveriges mest primitiva vandrarhem och garanterat en upplevelse i sig. Via en 2km stig når du rundslingans etappstart, Borntorpet. Oavsett val av riktning präglas vandringen av omväxlande kulturlandskap, mörka vattenspeglar och charmiga utsikter.


Utforska mittendelen av Bohusleden

Grönskande landskap längs Bohusleden

Mitt på Bohusleden, exempelvis etapp 10–18, hittar du rutter som inte är lika tätortsnära som många andra delar av leden. Ändå är vandringen lättillgänglig. Smit från vardagen och fyll på med nya krafter. Perfekt om du gillar stigar som inte lika vältrampade. Sök dig söder om Uddevalla så hittar du bergiga skogslandskap som då och då öppnar sig vid glittrande sjöar och picknickvänliga gläntor. Gott om utrymme finns för dig som vill ströva planlöst och gå lagom vilse. Ett givet tips är annars att vandra Signaturled Södra Bohuslän, som är STFs utvalda sträcka längs Bohusleden.


Treparksmötet – vandring genom tre nationalparker

Höstfärger och folktomt vid Treparksmötet

Belöningarna är många för dig som tar dig bortom de mest besökta vandringslederna. Treparksmötet erbjuder helt makalös fjällvandring i området där Sareks, Padjelantas och Stora Sjöfallets nationalparker möts. Kom hit och beundra Laponias gömda skatter, så fort snön tinat undan. Du går en bit från andra människor och tar dig på tre-fyra dagar runt bland fjällvärldens mer avskilda delar. Ändå är det mycket lätt att åka hit och hem, med tåg och buss till Ritsem.


Mindre vandrade delar av Skåneleden

Par vandrar på omväxlande Skåneleden

I stället för att välja den klassiska Österlenleden kan du överväga någon annan del av Skåneleden. Vi vill exempelvis tipsa om sträckan som kallas för ”Kust till kust”, det vill säga från Sölvesborg till Ängelholm. Flera fantastiska delturer döljer sig i Skånes inland. Ett förslag är att du börjar i Sölvesborg och vandrar västerut, så kan du se fram emot naturupplevelser i fridfulla landskap. Kulturhistoriska sevärdheter kantar också leden där du passerar bland täta bokskogar, vattendrag och sjöar, strandängar och böljande rullstensåsar.


Sagolika landskap längs Hälsingeleden

Landskap längs Hälsingeleden

Tre timmar från Stockholm ligger den praktfulla Hälsingeleden. För dig som tar dig hit väntar en rad olika vandringsmöjligheter i vildvuxna och trolska landskap. Du har hittat rätt om du längtar efter naturens dramatik, ackompanjerad av fågelsång. Det här är en underskattad sträcka för naturvänner att utforska, gärna med tält. Sjöar och älvdalar kantas av djup barrskog. Du behöver i de flesta fall inte trängas med andra frilufsande människor.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.