10 mindre kända vandringar
Trivs du allra bäst när du kan vandra på lugna platser, i avskildhet och med lagom lite folk? Det finns massor av undangömda vandringspärlor att utforska oavsett var du befinner dig. Här har vi samlat förslag på mindre välbesökta vandringar.
På de här turerna går du relativt ostörd och behöver inte trängas med andra. Du kan göra avstickare och vandra längs mindre välbesökta leder, eller njuta av skog och mark precis intill de klassiska stråken. Vandra vid kusten, djupt in i trollskogen, eller en kort bit från stadens puls.
Vackert och lättvandrat i världsarvet Laponia
Padjelanta är Sveriges största nationalpark och ingår i världsarvet Laponia. Badjelánnda, som det heter på samiska, ”det högre landet” bjuder på makalöst landskap och vackra vyer. Det är på det stora hela lättvandrad terräng över spång och broar, bland böljande och glimrande fjälltoppar. Du börjar i Kvikkjokk innan du tar båten över Tarraälvens blågröna vatten och sedan fortsätter du längs grönskande björkskog in i Tarradalen. Leden kantas av blomstrande fjällhedar, vilda grönskimrande älvar, stora sjöar och mäktiga fjäll. STF fjällstugor Njunjes och Såmmarlappa ligger på lagom avstånd från leden för att stanna till och övernatta. Här blir du mottagen av en av våra stugvärdar som hjälper dig till rätta. Från Såmmarlappa kan du antingen återvänder samma väg tillbaka till Kvikkjokk eller välja att gå resterande del av Padjelantaleden upp till Ritsem.
En stugtur genom vilda Rogen
Grövelsjön är en erkänt populär fjällstation som erbjuder mängder av fina dagsturer i närområdet. För dig som vill utforska en spännande miljö med färre människor är Grövelsjön – Tänndalen ett utmärkt äventyr. Denna tur tar dig mellan Dala-/Funäsfjällen och en känsla av otämjd och orörd vildmark infinner sig ganska snabbt. Du passerar förbi Töfsingdalens Nationalpark, förmodligen en av Sveriges minst besökta nationalparker. I Rogens naturreservat omringas du av ett dramatiskt sjörikt landskap och slingrande moränåsar, så ovanliga att de fått ett eget namn, Rogenmorän.
Sagolika landskap längs Hälsingeleden
Tre timmar från Stockholm ligger den praktfulla Hälsingeleden. För dig som tar dig hit väntar en rad olika vandringsmöjligheter i vildvuxna och trolska landskap. Du har hittat rätt om du längtar efter naturens dramatik, ackompanjerad av fågelsång. Det här är en underskattad sträcka för naturvänner att utforska, gärna med tält. Sjöar och älvdalar kantas av djup barrskog. Du behöver i de flesta fall inte trängas med andra frilufsande människor.
Treparksmötet – vandring genom tre nationalparker
Belöningarna är många för dig som tar dig bortom de mest besökta vandringslederna. Signaturled Treparksmötet erbjuder helt makalös fjällvandring i området där Sareks, Padjelantas och Stora Sjöfallets nationalparker möts. Kom hit och beundra Laponias gömda skatter, så fort snön tinat undan. Du går en bit från andra människor och tar dig på tre-fyra dagar runt bland fjällvärldens mer avskilda delar. Ändå är det mycket lätt att åka hit och hem, med tåg och buss till Ritsem.
Norra delen av Roslagsleden
En härlig vandring nära huvudstaden väntar vid norra delen av Roslagsleden. Kanske särskilt fridfull är sträckan mellan Sandviken och Grisslehamn. Här är det fritt fram att hitta egna smultronställen, ta bilder från oväntade vinklar och njuta av din upptäcktsfärd i vikingarnas kölvatten. Längs rutten omges du av spännande historiska sevärdheter – och bäst av allt – du slipper vanligtvis ha andra vandrare hack i häl. Det är nära till bussen i Grisslehamn, så du tar dig till och från leden på nolltid.
Mindre vandrade delar av Skåneleden
I stället för att välja den klassiska Österlenleden kan du överväga någon annan del av Skåneleden. Vi vill exempelvis tipsa om sträckan som kallas för ”Kust till kust”, det vill säga från Sölvesborg till Ängelholm. Flera fantastiska delturer döljer sig i Skånes inland. Ett förslag är att du börjar i Sölvesborg och vandrar västerut, så kan du se fram emot naturupplevelser i fridfulla landskap. Kulturhistoriska sevärdheter kantar också leden där du passerar bland täta bokskogar, vattendrag och sjöar, strandängar och böljande rullstensåsar.
Ta en lugnare del av Kungsleden
Vi rekommenderar att du påbörjar din fjällvandring med middag och övernattning på STF Saltoluokta Fjällstation. Restaurangen har en makalös utsikt över fjällen och serverar mat från området såsom ren, älg och fjällfisk. Efter en god natts sömn är du redo att ge dig av! Här på den lugnare delen av Kungsleden vandrar du längs storslagna berg och majestätiska utsikter. Du börjar på det som av många sägs vara Sveriges vackraste väg, vägen fram till STF Vakkotavare Fjällstuga, och fortsätter sedan genom fjällskogar, fina ljunghedar, stora sjöar och gamla renskötselområden. Du passerar de klassiska Singi-stugorna och Kebnekaise innan du når vandringens mål vid vägs ände: Nikkaluokta. Den sista biten mellan Singi och Kebnekaise kommer du att uppleva att det är fler besökare, då leden går ihop med Norra Kungsleden.
Upptäck en vildare sida av Sörmlandsleden
Många väljer att börja sin vandring på klassiska Sörmlandsleden vid Björkhagens tunnelbana, men du kan även kliva på leden från ett annat håll. Vi vill slå ett slag för etapp 27–30, söder om Katrineholm. Det är en stadsnära tur som lockar med vidsträckta fält, skogsklädda moränmarker och ett 200 år gammalt urskogsområde. Upplev naturen på egen hand eller med goda vänner. Du går bland Sörmlandsledens vildaste landskap, praktiskt taget ostörd, samtidigt som det är lätt att ta sig hit.
Utforska mittendelen av Bohusleden
Mitt på Bohusleden, exempelvis etapp 10–18, hittar du rutter som inte är lika tätortsnära som många andra delar av leden. Ändå är vandringen lättillgänglig. Smit från vardagen och fyll på med nya krafter. Perfekt om du gillar stigar som inte är lika vältrampade. Sök dig söder om Uddevalla så hittar du bergiga skogslandskap som då och då öppnar sig vid glittrande sjöar och picknickvänliga gläntor. Gott om utrymme finns för dig som vill ströva planlöst och njuta av vacker natur.
Isälvsleden – En resa i inlandsisens spår
I Västerbottens län slingar sig Isälvsleden, 60km genom gammal tallskog, förbi vackra dynlandskap och upp på storslagna grusåsar formade av inlandsisen. Denna föga utforskade led går lika bra att vandra som att cykla och för den fiskeintresserade tycks sjöarna och vattendrag aldrig ta slut. Ett spännande inslag längs med leden är vattenpassagen där du ror dig över med båt för att kunna fortsätta.
Bli medlem i STF
För dig som vill upptäcka Sverige. Och för dig som vill få andra att upptäcka.
Bli medlem nu!Fler sidor om vandring
Startsida vandring
Det fantastiska med vandring i Sverige är att det alltid finns mer att upptäcka.
STFs Signaturleder
För att underlätta inför din nästa vandring har vi gjort ett urval av Sveriges mest spektakulära leder – vi kallar dem signaturleder.
Allt om fjällen
Det finns mycket att upptäcka i den svenska fjällvärlden och ju mer du vet, desto roligare blir det.