
Vilka är de bästa vandringslederna?
Här kan du läsa om leder som är omåttligt populära bland vandrare. Det är underbara platser som lockar med oförglömliga naturupplevelser, men självklart är listan ett urval. Du avgör själv om du vill besöka dessa smultronställen eller vandra bortom allfartsvägarna. Föredrar du att hitta helt egna guldkorn finns det förstås gott om dem, från norr till söder. Ett tips är att planera din upptäcktsfärd innan eller efter högsäsong! Då kan du njuta av de omtyckta vandringslederna i försommarljus eller frisk höstluft – med mindre mygg.
Vandra i Grövelsjön
Upptäck vackra Grövelsjöfjällen på både svenska och norska sidan av gränsen. Landskapet är perfekt för vandring i fina fjällskogar, vid lättillgängliga toppar och små vattendrag. Du anpassar själv längden på din vandring och efter en dag på fjället står fjällstationen redo med bastu, möjlighet till spabehandlingar, samt middag i restaurangen med sagolik utsikt.
Vålådalsfyrkanten på egen hand
Vandringen längs Vålådalsfyrkanten tar dig genom Vålådalens vackra fjällvärld, i vildmark och gammelskog, över myrar, blomsterängar och kalfjäll. Du börjar och slutar din vandring på Vålådalens Fjällstation där du blir väl omhändertagen och kan njuta av god mat och bäddad säng. Under vandringen övernattar du i STFs mysiga fjällstugor som väntar i slutet av varje dagsetapp. Mat för självhushåll kan köpas på plats i många stugor, eller så tar du med dig egna matvaror.
Signaturled Österlen
Oavsett årstid erbjuder naturen på Österlen fantastiska vandringsupplevelser. Signaturled Österlen lockar med kustvandring mellan Nybrostrand och Andrarum, där du får uppleva både spännande kulturhistoria och storlagen natur. Längs vägen ser du också Sveriges största Skeppssättning, Ale Stenar, samt den vackra utsikten vid Stenshuvud. Dagsetapperna är mellan 5-19 kilometer per dag och du övernattar bekvämt på STF-boenden längs vägen.
Vandra klassiska Kungsleden
En klassisk vandring är Kungsleden där du även kan bestiga Sveriges högsta fjäll! Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är en av världens mest berömda och kanske bästa vandringsleder. Vandra under sommaren eller när hösten är som mest färgsprakande. Den nordligaste delen av Kungsleden sträcker sig från Abiskos gröna nationalpark i norr till Kebnekaises högalpina massiv i söder. God kondition behövs eftersom det är relativt stora höjdskillnader under vandringen. Vissa av dagsetapperna är 20 kilometer eller längre, så se till att vara väl förberedd.
Laponia – vandra med barn
För nyfikna barn med spring i benen föreslår vi ett spännande äventyr till fjälls! Ta med familjen på vandring och upplev fjällvärlden där lämlar kikar fram under spången och världens renaste vatten går att dricka direkt ut bäcken. Vandra i lagom takt mellan utvalda fjällstugor där det finns tid att stanna upp en dag extra och utforska stugans omgivningar. Avsluta äventyret på STF Saltoluokta fjällstation med en härlig middag och en god natts sömn innan hemresan.
Saltoluokta – Kvikkjokk på egen hand
Kungsleden mellan Saltoluokta fjällstation och Kvikkjokk fjällstation är drygt sju mil lång och tar dig genom dalgångar, över öppna hedar och ner genom glesa fjällskogar. Du vandrar i ett gränsland mellan höga berg och skogslandskap, i utkanten av Sareks nationalpark. Därför bör du ha viss fjällvana, samt kunna använda karta och kompass. Börja med att sova på fjällstationen i Saltoluokta, för att sedan längs leden övernatta i STFs fjällstugor Sitojaure, Aktse och Pårte.
Jämtlandstriangeln själv eller med guide
Jämtlandstriangeln är en riktigt populär vandringsklassiker! Via de kända fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren går vandringen genom fjällbjörkskog och över kalfjäll. Vandringsdagarna avslutas med vila och god mat på fjällstationerna. Logi, mat och faciliteter är inbokat och det enda du behöver tänka på är att njuta av dagarnas fjällupplevelser.
Tips! För dig som vill ha det lite lugnare under vandringen föreslår vi veckorna 25-27 samt måndag-torsdag veckorna 34-38.