Vandrare i motljus under flerdagsvandring

Vandring flera dagar

Längtar du efter ett vandringsäventyr med flera övernattningar? Kanske har du vandrat en del tidigare och är nyfiken på hur en tur mellan STFs boenden skulle kunna se ut? Här hittar du både tips på korta utfärder och förslag på leder som lämpar sig för vandring i flera dagar.

Vandring 1–2 dagar

En kortare vandring med 1–2 övernattningar är perfekt om du vill prova din packning eller se hur det är att laga mat utomhus. På så sätt får du in rutinen och vet att din utrustning fungerar som den ska. Om du vill vandra en kortare tur finns lättvandrade etapper som går smidigt att ta sig till. Det passar dig som vill prova att sova i stuga eller vindskydd, alternativt tälta. Det bästa äventyret behöver inte heller vara långt hemifrån. Varför inte utforska naturen i ditt närområde?

Alla våra signaturleder är härliga för dig som vill se mycket under kort tid. Du som vandrar Skåneleden (Signaturled Österlen) eller Mörbylångaleden (Signaturled Öland) kan till exempel gå mellan fina små vandrarhem och pensionat. Du strövar fram i en mosaik av naturtyper och behöver inte särskilt mycket packning, så länge du vet var du ska få tag i vatten. Vid stadsnära vandringar såsom Sörmlandsleden, Bohusleden och Tiveden kan du prova att bo i vindskydd eller tält.

Vandringstips för korta vandringar

Vandring 3–5 dagar

Turer med fler övernattningar kräver något mer planering eftersom du måste klura lite närmare på packlistan. Det är bra om du testat din utrustning, lagat mat på stormkök och övat på att bära lite tyngre ryggsäck i flera dagar.

Våra tips för vandring i 3–5 dagar är många. Du kan med framgång välja den klassiska Vålådalsfyrkanten i Jämtland. Upptäcktsfärden tar fyra dagar och är lika enkel som vacker – perfekt för dig som aldrig fjällvandrat förut. Eller kanske lockas du mer av Isälvsleden i Västerbotten? Den här magiska vandringen tar dig genom flera naturreservat – förbi rullstensåsar, genom urskogar och över stora sanddyner. Föredrar du att gå på flerdagsvandring på något sydligare breddgrader kan Roslagsleden vara något för dig. Vandringen börjar i Stockholm och leder norrut längs havet. Här väntar skärgårdsmiljö, idylliska byar och varierad natur. Det är lätt att avsluta turen när du vill, samt smidigt att ta dig tillbaka.

Vandringstips för långhelger i naturen

Vandring 6 eller fler dagar

En långtur är speciell, eftersom du kommer in i ett lugnt, stilla flöde av dagar i naturen. Det är ett underbart sätt att umgås och lära känna både Sverige och ditt sällskap. Längre utfärder fungerar bäst om du har planerat vandringen en smula – funderat på vilken miljö du vill utforska och vad du vill få ut av upplevelsen. STFs signaturleder passar utmärkt för flerdagsturer. Du kan gå lite längre – kanske hela leden. Om du betar av dem alla får du ett diplom!

Signaturled Höga Kusten erbjuder en förtrollande veckovandring med flera övernattningar. Du går mitt i ett världsarv, längs havet, bland skyhöga klippor. Här döljer sig massor av upptäckter för den spänstiga barnfamiljen, inte minst den berömda Slåttdalsskrevan. Du kan även ta dig upp på Skuleberget och dricka en kopp kaffe i toppstugan, 295 meter över havet.

För en veckolång utfärd är fjällen fantastiskt. Upptäck gärna Vindelfjällen, där du kan vandra längs vår signaturled Kungsleden Hemavan. Du väljer själv om du vill bo i fjällstugor, tälta, eller både och!

Ett annat härligt vandringstips är att gå Skåne runt. Skåneleden har fem stora leder som alla skiljer sig åt i karaktär. Du kan välja din favoritdel av Skåne och se fram emot varierande utfärder, kantade av fint boende, samt bekväm tillgång till vatten. Här känns det ofta som att du vandrar mitt i en vacker tavla.

Vandringstips för längre vandringar

Saknar du egen utrustning?

Hyr i stället för att köpa! Du som är medlem i STF får rabatt när du hyr friluftsprodukter och sportkläder hos Outdoor Buddies. Utmärkt för både plånbok och miljö.

Läs mer
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.