natur längs signaturled bergslagen

Signaturled Bergslagen

Bergslagsleden är en 28 mil lång vandringsled genom hela Örebro län. Det här är en vildmarksled där du vandrar genom vacker bergslagsnatur med stora skogar, sjöar och flera utsiktspunkter. Vår signaturled tar dig från Lekhyttan till den kulturhistoriskt intressanta trästaden Nora som du når via anslutningsled från etappmålet Pershyttan. Där kan du även göra en guidad gruvvandring.

Kort fakta om Signaturled Bergslagen

  • Total längd: 62 kilometer
  • Antal etapper/vandringsdagar: 4 st
  • Etappernas längd: ca 16 kilometer per dag (ca 4-6 timmar vandring per dag)
  • Vatten/mat längs vägen: Vatten finns vid etappmål. Mat behöver bäras med för turen. Några etappmål har servering men matbutik finns inte i anslutning till leden.
  • Boende under vandringen: Vindskydd, B&B, stuga eller tält.
  • Karta och mer information: Läs mer om Bergslagsleden.

Karta över Signaturled Bergslagen

Den här kartan är ett planeringsverktyg och bör inte ersätta fysisk karta och kompass. Tjänsten driftas av Naturkartan. Observera att ledinformationen ägs och uppdateras av respektive ledhuvudman (ex. kommun eller länsstyrelse). Se vår instruktionsfilm om tips på funktioner i kartan.

Upptäck Bergslagen

Bergslagsleden är en 28 mil lång vandringsled genom hela Örebro län. Ingen annan låglandsled i Sverige ger dig så många möjligheter att möta vida storskogar, sällsynta växter, vilda djur, små skogstjärnar, sjöar och orörda myrar. Inlandsisen har lämnat många spår efter sig, bland annat orörda rullstensåsar, spännande grottor, mystiska jättegrytor och mäktiga klapperstensfält. Utmed din vandring väntar flera fina utsiktsplatser.

Bergslagsleden passerar Pershyttans kulturreservat som är en välbevarad bergmansby där man brutit malm och tillverkat järn från medeltiden fram till modern tid. Här finns både hytta och gruvor. Landets enda fungerande vattenhjul med stånggång finns i Pershyttan. På sommaren kan du gå en guidad visning i en av de tidiga järnmalmsgruvorna Lockgruvan. Turen tar dig 45 meter under jord.

Bergslagsleden markeras med orange färg på träd och stolpar. Vid vägskäl och stigförgreningar används blå hänvisningspilar med Bergslagsledens symbol. Samtliga etapper har rastplats med vindskydd, eldstad och toalett.

bergslagsleden-inspirationsbild

Se och göra längs leden

Gör en gruvvandring i Pershyttan som tar dig 45 meter under jord i en av de tidiga järnmalmsgruvorna Lockgruvan. Bo bra och ät gott i den kulturhistoriskt intressanta trästaden Nora. Vill du förlänga din tur rekommenderas en extra dag runt någon av rundslingorna Göljestigen eller Blankhult. Skärmarbodabergens grottsystem, som ligger nära Mogetorp, är också en spännande avstickare.

Hitta till leden

Buss med Länstrafiken till Lekhyttan samt åter från etappslut i Nora. Anslutning till tåg i Örebro.

Etapper Signaturled Bergslagen

Nedan beskrivs Signaturled Bergslagens olika etapper med avstånd, boenden och annan relevant vandringsinformation.

Givetvis går det bra att vandra i motsatt riktning än hur etappernas ordning presenteras.

ETAPP 1: LEKHYTTAN – SUTTARBODA

16 kilometer, 4-6 timmars vandring.
Boende: Vindskydd eller tält vid Suttarboda

Du startar din vandring i Lekhyttan där Hallagården erbjuder boende och Lekhyttans Kök, mat och fika. Här kan du fylla kaffetermosen innan du ger dig iväg. Efter en kort bit på väg tar du dig uppför på stig mot Tväggelåten där rastplats finns med vindskydd, eldstad och toalett. Här finns även en liten badstege i tjärnen om du vill svalka dig. Etappen går sedan vidare genom Dunderklintarnas naturreservat och mot Garphyttans nationalpark, en av landets äldsta. Njut av de gamla odlingsmarkerna med sitt överflöd av ängsblommor, spännande växter och djur. Leden slingrar sig sedan uppför i den lummiga skogen och väl uppe på Svenshytteberget är du värd en liten rast. Nu har du ca. 1.5 kilometer kvar till Rastplatsen i Suttarboda med vindskydd, eldstad, torrtoalett och öppna ytor för den som vill tälta. Påfyllning av dricksvatten finns vid ladan cirka 300 m norr om rastplatsen.

ETAPP 2: SUTTARBODA – BLANKHULT

17 kilometer, 4–6 timmars vandring.
Boende: Vindskydd eller tält samt en bokningsbar övernattningsstuga vid etappmål Blankhult

Dagens första 7 km tar dig till Ånnaboda. Unna dig en stund på Falkaberget som erbjuder fina vyer samt kloka ord av Dag Hammarskjöld, på vägen dit. I Ånnaboda finns boende, mat och bad samt en raststuga i glas vid Ånnabodasjöns badplats. Nu följer en fin vandring genom fyra naturreservat. Du passerar en av Bergslagsledens populäraste rastplatser, Göljans rastplats med vindskydd, eldstad och toalett. Här ansluter Göljestigen, en rundslinga som bjuder på klapperstensfält och vattenfall. På din fortsatta vandring passerar du Tomasboda, stugan är endast öppen söndagar vintertid, men du kan pusta ut i vandrarens kapell eller i vindskyddet. Här finns även en brunn. Härifrån har du ca. 3 km kvar till etappmålet Blankhult. Blankhults gård behöver du boka för boende men här finns även vindskydd med eldstad och plats för tält. Vattenkran finns på husets gavel.

ETAPP 3: BLANKHULT – MOGETORP

14 kilometer, 4–5 timmars vandring.
Boende: Värdshus, vindskydd eller tält.

Du passerar flera klapperstensfält som bildades när Yoldiahavets vågor tog fart ända från Ryssland och svallade över Kilsbergskanten. När du kommer upp från magnifika Trolldalen, en sprickdal där bäcken stundom forsar eller porlar, finns en rundslinga som heter Blankhult. Den tar dig till Skrikarboda, där du kan tälta, bo i vindskydd eller hyra den gamla stugan. Om du inte gör det utan fortsätter på leden så tar den dig upp på Kilsbergskanten förbi Kilsbergens finaste utsiktsplats, Rusakulan. Följ den markerade leden till toppen och blicka ut över hela Närke. Se om du kan räkna de 21 kyrktornen som syns från höjden. Efter ca 3 km når du Amboberget, ytterligare en rundslinga med fin utsiktsplats, som du kan använda som genväg för att nå Bergslagsledens etapp 7 . Här kan du välja Kvarndammens rastplats i Ramshyttan för övernattning i tält eller vindskydd. Då är du närmare Pershyttan inför morgondagen. Följer du istället leden till etappmålet Mogetorp finns fika, mat och övernattning i rum. Här finns även dricksvatten på utsidan av värdshuset.

Tips: Ta en avstickare in i Skärmarbodabergens grottområde som sedermera är naturreservat.

ETAPP 4: MOGETORP – PERSHYTTAN/NORA

15 kilometer, 4–5 timmars vandring. Distans ca. 2,5 km extra till Nora.
Boende: Hotell, Vandrarhem, vindskydd.

Med start i Mogetorp vandrar du mot Pershyttan och du går söder om naturreservatet Skärmarbodabergen, som har en ansamling av storslagna minnen från istiden. Du passerar sedan genom Ramshyttan som bär spår av järnhanteringen och här finns ett par B&B att välja mellan. Leden följer sedan den grävda kanalen västerut mot Dammsjön i naturreservatet Kvarnbäcken-Lerkesån. Vid Dammsjön finns möjlighet till bad innan du kommer in i bergsmansbyn Pershyttan. Här passerar leden genom byns historiska bebyggelse och när du har den restaurerade stånggången på din högra sida är du nästan framme vid tågvagnarna, som har servering på sommaren. Härifrån kan du följa bilvägen och en cykelbana till centrala Nora, ytterligare ca. 2,5 km där ett större serviceutbud finns.

Tips: Boka en guidad vandring i Kulturreservatet Pershyttan. Lockgruvan och andra sevärdheter väntar under turen.

Bergslagsleden är markerad med orange ringar med en vandrare i. Riktningspilar i blått är tydligt placerade längs leden.
ledmarkering-bergslagsleden

"Den guidade visningen i Pershyttan var så spännande."

Boenden i anslutning till Signaturled Bergslagen

Boka boende

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.