Två färgstarka vandrare bland fjäll och dimma

Vandring i oledad terräng

Stillhet, storslagna vidder, mäktiga högfjäll, blågröna glaciärsjöar och magnifik urskog. Belöningarna är många för dig som är erfaren nog att vandra i oledad terräng. Ge dig ut i fjällvärlden med karta och kompass som enda vägledning. Frihetskänsla när den är som bäst!

Trygg fjällvandring i oledad terräng

Den svenska fjällkedjan sträcker sig från Treriksröset i norr till Sälen i söder. Det är över 1 000 kilometer spektakulär fjällvärld, som lockar allt fler besökare. Du som längtar efter vandring i oledad natur, bortom vältrampade stigar och tillrättalagda spänger, behöver vara väl förberedd. Utan ordentligt säkerhetstänk kan dåligt väder, svår terräng och skador skapa riskfyllda situationer i vildmarken. Det är särskilt sant i oledat landskap.

Du behöver ha koll på allt från navigering och fjällväder, till hur man vadar på ett säkert sätt. Du behöver även vara van att gå med tyngre packning, eftersom det blir mer i ryggsäcken när tält, sovutrustning och mat ska bäras med. Se till att du har rätt kunskaper om fjällsäkerhet, så väntar oförglömliga äventyr i otämjd terräng.

Man vandrar i oledat landskap

Oledad fjällvandring i Sarek

I Sarek nationalpark går du mitt i världsarvet Laponia. Bland stolta fjäll och hundratals glaciärer utforskar du några av Sveriges mest makalösa landskap. Du får uppleva verklig vildmark, med nästintill orörd natur. Under dina tältvandringar i Sarek behöver du ha god erfarenhet, då det är ett väderutsatt område, utan övernattningsstugor eller markerade vandringsleder. Kunskap att hantera karta och kompass bör vara en självklarhet för dig som planerar att komma hit. I nationalparken bedriver flera samebyar renskötsel som kräver vandrares hänsyn. Ett specifikt vandringstips går mellan STF Ritsem fjällstuga till STF Aktse fjällstuga som du kan läsa mer om här.

Läs mer om vandring i Sarek

Vandrare i oledad terräng

Boende i väglöst land

Mitt ute i väglöst land ligger STFs personliga fjällstugor och väntar på upptäcktsresande. Våra stugor finns på natursköna platser 10–20 km från varandra. Det betyder att otaliga kombinationsmöjligheter erbjuds för dig som vill sätta ihop din egen vandringsrutt. Du förbokar din övernattning i våra fjällstugor här på hemsidan. Läs mer om STFs fjällstugor.

I Padjelanta nationalpark finns Sveriges otillgänglighetspunkt – den plats som är längst från civilisationen.

"Vandring i fjällen ger utrymme för lugn och eftertanke. Här får människan sina rätta proportioner i förhållande till naturen."

Bengt Unde, stugvärd, färdledare och vandrare

BO I FJÄLLSTUGA

Bo din första natt i fjällstuga och vandra utvilad rakt ut i vildmarken

Boka boende
Boka boende

STF Sitasjaure Fjällstuga

Abisko-Kebnekaisefjällen
Boka boende

STF Pältsa Fjällstuga

Abisko-Kebnekaisefjällen
Boka boende

STF Kårsavagge Fjällstuga

Abisko-Kebnekaisefjällen
Boka boende

STF Alesjaure Fjällstuga

Abisko-Kebnekaisefjällen
Boka boende

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.