Byggnad vid vatten

Vandra med guldkant

Visst kan det vara fint att tälta vid en sjö eller sova i ett vindskydd. Men ibland, efter att ha vandrat mil längs skog och sten, vill man bara kunna ta en dusch, sätta sig vid ett uppdukat bord och njuta av en trerätters för att sedan sova gott i en bäddad säng. Vi har valt ut åtta boenden som ger dig både vandring och det där lilla extra!

Skogsvandring för gourmander

Vacker uppläggning på fat

I den lilla skogsbyn Haddebo i Närke ligger en vackert restaurerad gård från 1700-talet – STF Vita Krala. Krala är ett gammalt svenskt ord för gård och man har verkligen lyckats med att behålla den fina gårdskänslan. Man har en krydd- och köksträdgård samt egna hönor och honungsbin. Här bor du mitt i naturen, med flertalet vandringsleder och naturreservat runt knuten. Imponeras av utsikten från bergshöjden Skåleklint eller vandra bland trehundra år gamla träd i Skeppshultaskogen. Efter en lång dags vandring njuter du av något att dricka i det mysiga biblioteket innan det serveras ekologisk fyrarätters middag.

Läs mer och boka STF Vita Krala


Designsilo med mäktig sjöutsikt

Kanot på spegelblankt vatten framför Upperud Hotell

STF Upperud 9:9 är en spannmålssilo ombyggd till ett modernt designhotell. Här bor du vid Dalslands kanal med stor, inbjudande brygga och sjöutsikt i alla väderstreck. Börja dagen med frukost på bryggan för att sedan ge dig ut på vandringsäventyr i det vackra skogslandskapet. Med restaurangens lunchpaket i ryggsäcken kan du göra en dagstur längs Pilgrimsleden, där du vandrar i pilgrimernas fotspår längs unik vildmarksled. Åter på hotellet unnar du dig ett bastubad och efterföljande middag i restaurangen. All mat lagas från grunden och råvarorna kommer från de lokala skogarna och sjöarna i närheten och drycken kommer i stor mån från lokala mikrobryggerier och musterier.

Läs mer och boka STF Upperud 9:9


Ö-vandring i Roslagen

Stockrosor vid röd vägg

I Roslagens famn på den blommande ön Arholma ligger STF Arholma Bull-August gård. Det är en vacker Roslagsgård, beläget mitt bland ängar och trollskogar. På ön finns inga bilar och du vandrar på slingrande grusvägar, genom välbetade hagar och längs klippstränder. Ön är en perfekt kombination av skog och hav. Du bor enkelt, men med sköna sängar, och äter din middag på Österhamns pensionat där matfilosofin är att laga god mat med rena smaker från grunden. Avsluta kvällen med en vedeldad bastu ett stenkast ifrån Bull-August och njut av utsikten mot Österhamns gamla sjöbodar.

Läs mer och boka STF Arholma Bull-August gård


Vildmarksspa och småländska klassiker

Servitör med två tallrikar i händerna

Alldeles intill den gamla kvarnen och vid kanten till den strömmande Ronnebyån ligger STF Korrö Gårdshotell. Här bor du i en liten historisk hantverksby med naturen och Korröleden precis runt knuten. Genom Korrö går också Utvandrarleden, där du vandrar i Vilhelm Mobergs fotspår och passerar kända platser från boken med samma namn. Leden går genom småländskt landskap med ängar, sjöar, åar, stenmurar och gärdsgårdar. Längs vägen finns en rad inbjudande caféer och gårdsbutiker där du kan stanna upp för något gott att äta och dricka. Missa inte hotellets vildmarksspa med bastu, badtunnor och relaxrum innan du avnjuter småländska klassiker i restaurangen.

Läs mer och boka STF Korrö Hotell


Vingårdsvandring på mytomspunnen sagoö

Tre vinflaskor på en vintunna

På den natursköna lilla sagoön Ivö mitt i Skånes största sjö hittar du STF Ivögården Mat & Vingård. Det här är en perfekt plats för dig som älskar kombinationen natur, historia och mat. Utforska och följ vandringslederna genom de trolska bokskogarna och besök mytomspunna historiska sevärdheter som Ursulas källa och Biskopskällaren. Eller varför inte göra en vingårdsvandring? STF Ivögården Mat & Vingårds passionerade ägare berättar gärna om sitt egenproducerade vin och de tre sorters druvor man odlar. Som belöning efter vandringen får du en visning i vinkällaren, avnjuta lunch och smaka ett av vinerna.

Läs mer och boka STF Ivögården Mat & Vingård


Glamping i ”Sveriges sydligaste vildmark”

Upplyst glampingtält

Mellan skog och sjö i den vackra Göingebygden i nordöstra Skåne ligger det område som brukar kallas för ”Sveriges sydligaste vildmark”. STF Breanäs Hotell har natur och hållbarhet i fokus och ger dig en familjär och mysig vistelse. Skåneleden går precis utanför dörren och passar dig som vill vandra i vildmark på markerade leder. Koppla av med vällagad mat i restaurangen med inriktning vilt och vegetariskt. Här är det grönsaker efter årstid och tillgång som gäller samt lokala delikatesser från lokala matproducenter. Du somnar sedan gott i hotellets mjuka sängar. Har du inte fått nog av naturen kanske du provar en natt i Glampingtält. Garanterat en oförglömlig upplevelse.

Läs mer och boka STF Breanäs Hotell


Ölandssmaker i världsarv

Solnedgång Öland

STF Hotell Magasin1 ligger vackert i Mörbylånga hamn på södra delen av ön, som är klassat som världsarv. Börja din dag med ett dopp i Kalmarsund och spana efter gråsäl som ofta syns till här längs kusten. Beställ sedan en fikakorg att ta med på din vandring. Kanske provar du en av våra signaturleder – Signaturled Öland. Här vandrar du längs lummiga och naturvackra stigar, bland orkidéer och kalksten. Avnjut lokala öländska bönor, naturbeteskött från Alvaret och andra lokala råvaror i restaurangens matsal med utsikt över Kalmarsund. En öländsk solnedgång blir ett vackert avslut på din dag.

Läs mer och boka STF Hotell Magasin 1


Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.