Par vandrar tillsammans

Ta tåget till vandringen

Det ska vara enkelt och klimatsmart att ta sig ut i naturen. Här har vi samlat några bra tips för dig som vill skippa bilen och istället ta tåget när du ska ut och uppleva vandring och natur i Sverige.

Kombinera cityliv med urskog

Ledskylt utanför Tyresö Slott och Prinsvillan

Stockholm behöver inte bara betyda storstadsliv. Det finns många fina vandringsleder i anslutning till huvudstaden. På Prinsvillan i Tyresö bor du mitt i en slottspark med närhet till både hav och skog. Promenera ut till den lilla ön Notholmens café för kaffe och kaka innan du upptäcker de vandringsleder som slingrar sig ett stenkast bort. För dig som vill vandra lite längre ligger Tyresta nationalpark med sin vackra urskog med hundra år gamla tallar på vandringsavstånd.

Ta dig hit: Tåg till Stockholm och sedan tunnelbanans gröna linje till Gullmarsplan där du byter till buss 875 mot Tyresö kyrka eller buss 915 mot Tyresö Slott. Båda bussarnas ändhållplats stannar en kort promenad från Prinsvillan.

Läs mer och boka


Magiska vyer längs Siljan

Vacker utsikt över Siljan utmed signaturled Siljan

Prova en av STFs signaturleder – Siljansleden. Leden går runt sjöarna Orsasjön och Siljan i Dalarna. Oavsett vilken mil av de 34 som du väljer att vandra, kommer din stig kantas av dalaidyll, fäbodar och röda stugor. Här finns också Siljans Strandvandring, precis som namnet säger vandrar du längs med Siljan. Din vandring går på strand, spänger och fina stigar och du kommer att få njuta av många vackra vyer. Du bor på Backlunds B&B vackert beläget i Vikarbyn med genuin dala-känsla och mäktig utsikt över Siljan.

Ta dig hit: Tåg till Falun eller Rättvik. Därifrån buss som stannar i direkt anslutning till Backlunds B&B. Kliv av vid busshållplatsen Lissängsvägen Vikarbyn. Bussresan från Falun tar en dryg timme och från Rättvik tar det ungefär en kvart.

Läs mer och boka


Ta tåget till den lugnare delen av Åre

Flicka står framför vattenfall

Bo på mysiga pensionatet Millestgården i den västliga och lite lugnare delen av Årefjällen och få direkt tillgång till vandringsleder längs Indalsälven. Här vandrar du längs hjortronmyrar och vackra tjärnar. Kanske tar du ett dopp i Åres egna äventyrsbad – stenbassängerna i Ullån. Gillar du höjder kan du också vandra upp på Mulfjället via leder direkt från hotellet. Här är utsikten magisk! Efter en dag med äventyr på fjället belönar du dig själv i pensionatets egen restaurang där fokus ligger på jämtländsk matkultur.

Ta dig hit: Tåg till Duved station. Därifrån är det ca 2 km till Millestgården. Det går anropsstyrd trafik till hållplats Millestgården.

Läs mer och boka


Skogstjärnsbad i hjärtat av Bergslagen

Malingsbo Herrgård

För dig som vill vandra i hjärtat av Bergslagen är Malingsbo Herrgård ett perfekt boende att utgå från. Herrgården är Sveriges bäst bevarade karolinergård och ligger i det mäktiga naturreservatet Malingsbo-Kloten. Det är ett vackert vildmarksområde där man ofta har chans att möta några av Sveriges mest spännande vilda djur. Över tomten går flera vandringsleder bland annat Bruksleden och Romboleden. Njut av svamp, bär och tjärnbad längs med din vandring i djupa bergslagsskogar.

Ta dig hit: Tåg till Ludvika. Därifrån går bussar till Malingsbo ett par gånger dagligen måndag till fredag. Hållplatsen heter Malingsbo bro och ligger precis vid herrgården. STF driver på för att förbättra kollektivtrafiken så att det ska kunna gå att ta sig även på helger. Läs mer här. 

Läs mer och boka


Lär dig fjällvandra i Jämtland

Familj vandrar i sommarfjäll Storulvån

På STF Storulvån bor du mitt ute på fjället och här finns massor att upptäcka. Det ger dig ett perfekt utgångsläge för att göra olika dagsvandringar. På det sättet kan du packa lätt och fokusera på att ta med en god matsäck. Vandra Blomsterstigen upp till Getryggens topp medan du njuter av fjällblommor på vägen. Väl uppe har du en helt magnifik utsikt åt alla håll medan du äter din medhavda fika.

Ta dig hit: Tåg till Duved eller Enafors och sedan busstransfer med Wänseth Buss.

Läs mer och boka


Vildmarksvandring och midsommarfirande i Dalarna

Kåsa och matlåda med blåbär, hjortron och mjölk

På vacker plats vid vägens slut ligger Sveriges sydligaste fjällstation – Grövelsjön. Fjällstationen är en fin utgångspunkt både för dig som vill dagsvandra eller ge dig ut på en flerdagstur. Här hittar du Långfjällets naturreservat, Töfsingdalens nationalpark och Rogens naturreservat. Just Rogen är ett fascinerande och säreget landskap med karg vildmarksnatur och ett myller av sjöar.

STF Grövelsjön öppnar för säsongen vid midsommar och det är också en av de bästa tiderna att vara här. Ljudet av porlande bäckar från smältvatten. Det magiska midnattsljuset. Varför inte boka in ett trevligt midsommarfirande? Ni börjar kvällen innan med en guidad midnattsvandring upp till Långfjället där ni kokar kaffe över öppen eld och njuter av utsikten och solen som närmar sig toppen. På midsommarafton blir det klassiskt midsommarfirande med dans runt stången.

Ta dig hit: Tåg till Mora och sedan buss till Fjällstation. Med MasExpressen åker du snabbt och bekvämt mellan Stockholm och Grövelsjön.

Läs mer och boka


Med närhet till natur och hav

Kvinna med ryggsäck vandrar bland hus i Landskrona

Mitt i parkernas stad, Landskrona, och med promenadavstånd både till järnvägsstationen och stadens restauranger ligger STF Landskrona Vandrarhem. Här bor du omgiven av en stor lummig trädgård och sover i mysiga rum med vackra trägolv och bevarade detaljer. För dig som älskar naturupplevelser är detta en perfekt utgångspunkt! Landskronas kust bjuder på makalös utsikt över Öresund och har många fina naturreservat. I Hilleshögs dalar är det fantastiskt fint att vandra bland höga, sandiga branter och grönskande betesmarker. Här passerar Skåneleden och du har en mäktig vy över den unika och pittoreska ön Ven. Blir du sugen på att göra ett besök? Inga problem, det är en enkel dagsutflykt med båt från Landskrona.

Ta dig hit: Från Landskrona järnvägsstation tar du buss 3 och går av vid hållplats Lasarett Norra. Promenera rakt fram till nästa korsning och ta vänster in på Kvarngatan. Vandrarhemmet ligger på högersida efter ungefär 200 meter.

Läs mer och boka


På spaning efter midnattssolen

Vill du vandra i midnattssol bland Lapplands mäktiga fjäll? Då ska du ta tåget till Abisko Turiststation. Du väljer själv om du vill bo på hotell, vandrarhem, stuga eller om du vill tälta. Här finns mycket att upptäcka på egen hand. Vandra Rihtunjira naturstig och förundras av vattenfall, jokkar och blommande fjällhedar eller upplev den vackra Abiskojåkka kanjon med blommor, lavar och mossa.

Att ta linbanan upp till Aurora Sky Station, vandra upp till toppen av Nuolja och se midnattssolen sänka sig över fjällen är en oförglömlig upplevelse. Likaså är ett besök i den vackert belägna vedeldade bastun vid Torneträsk. Här kan du sitta och blicka ut över den stilla sjön och när du sedan känner dig redo är det dags för ett svalkande dopp.

Ta dig hit: Tåg direkt till egen station ”Abisko Turiststation”.

Läs mer och boka


Fyra tips runt Söderåsen

I nordvästra Skåne ringlar sig Skåneleden fram i omväxlande natur. Du bjuds på lummiga lövskogar, mäktiga rasbranter med höga klippor, strömmande vattendrag och vida utsikter. STFs signaturled går från Åstorp till Höör genom Söderåsens nationalpark. Vandringsleden går längs flera vackra sjöar och åar så kom ihåg att packa ned badkläderna. Längs leden passerar du också caféer och boenden som kan sätta extra guldkant på din vandring:

Villa Söderåsen bor du i ett vackert, gult hus beläget med utsikt över den lilla byn Röstånga. Bara några steg bakom huset kliver du rakt in i nationalparkens böljande bokskog och hisnande raviner.

Klåveröd ligger som en ö av vildmark mitt uppe på Söderåsen och Klåveröd Logi & Café är en perfekt utgångspunkt för dig som älskar vandring och mountainbike. Och hembakta kakor.

Ta dig hit: Ta tåget till Åstorp eller Höör med Skånetrafiken. Skånetrafiken kör ändra fram till busshållplats Skäralid Nationalparken.

Psst… Vill du även ha det lite lugnare på leden, rekommenderar vi att du väljer ett datum utanför semesterveckorna då området ofta har många besökare.


Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.