STF Singi Fjällstuga med berg i bakgrunden

Vandra mellan boenden

När du vandrar mellan boenden får du möjlighet att uppleva ännu mer. Det blir ett bekvämt äventyr eftersom du slipper bära tältutrustning och kan gå med lätta steg om dagarna. Det finns en uppsjö alternativ för dig som gillar att övernatta under tak.

Om du vill göra dagsturer mellan boenden finns lämpliga leder över hela landet. På vissa sträckor behöver du ta med mat och vatten, och på en del boenden behöver du egna lakan. I övrigt kan du banta packlistan och fylla ryggsäcken med det allra viktigaste. Det är ett behändigt sätt umgås med ditt sällskap i fantastiska miljöer. Här kan du läsa ett urval av vandringar som passar dig som lämnat tältet hemma. Se efter om något av förslagen lockar dig!

Trollskog och bergsbranter på signaturled Omberg

Boende längs leden

Personliga och genuina boenden väntar längs signaturled Omberg i Östergötland. Du vandrar i kulturlandskap, genom djupa skogar och förbi vidunderliga utsiktsplatser såsom Hjässan – Ombergs högsta punkt. Du kan bada på sandstränder, utforska Ombergs dramatiska Ekopark och beundra områdets kloka gamla jätteekar. Efter varje dagstur sover du sött på vandrarhem.

Vandring med guldkant på signaturled Österlen

Par vandrar mellan boenden på Österlen

Att vandra signaturled Österlen är ett rent nöje för dig som älskar havet. Här det lätt att unna sig lite lyx under upptäcktsfärden. Naturen är varierad och präglas av kusten. Skogslandskap, ljunghedar och ängar kantas av silkesmjuka sandstränder. Längs vägen hittar du hotell där härliga mat- och kulturupplevelser väntar. På kvällarna kan du koppla av med ett glas vin på ditt personliga boende.

Kulturvandring längs signaturled Öland

Får under träd på Öland

Om du vill uppleva både natur och kultur kan signaturled Öland vara rätt plats för dig. Öland är ateljétätt och här kan du se hantverk och design som skapats lokalt. Under vandringen kan du njuta av det karga kustlandskapet, bada, se det unika växt- och djurlivet i Stora Alvaret, och höra löven susa i skogarna. Du bär ofta med dig vatten och dryck du behöver för dagen, så förbered gärna en god picknick.

Äventyr längs signaturled södra Bohuslän

Dimma över lövskog i Bohuslän

Signaturled södra Bohuslän utgår från Göteborg och är en stadsnära vandring. Ändå erbjuder den mycket naturkänsla. Du vandrar i täta bokskogar, i naturreservat och intill fiskrika sjöar. Eftersom sträckorna är korta går det smidigt för vem som helst att göra dagsturer mellan boenden, eller kanske bara göra någon enda övernattning. Bor gör du bekvämt på hotell eller vandrarhem.

Stora naturupplevelser bland fjällstugor

Nallo fjällstuga

Du som förälskat dig i fjällvärlden kan vandra mellan STFs fjällstugor. I stugorna kommer en del av frihetskänslan av att du själv lagar mat, hämtar vatten och eldar i kaminen. Stugvandringar passar utmärkt för dig som längtar efter en enklare tillvaro och trevlig gemenskap bland makalösa fjäll.

Ett härligt alternativ är att vandra längs Vålådalsfyrkanten, som tar dig genom vildmark och gammelskog, över myrar, blomsterängar och kalfjäll. Du börjar och slutar din vandring på Vålådalens Fjällstation. Under turen övernattar du i STFs fjällstugor som väntar i slutet av varje dagsetapp.

Är du nyfiken på vilka stugor du kan vandra mellan, utöver STFs fjällstugor? I boken Stuglandet får du tips på en mängd boenden som är tillgängliga för alla vandrare, från norr till söder.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.