STF Saltoluokta Fjällstation

Mer om STF Saltoluokta Fjällstation

För somliga är det som att komma hem, för andra är det nytt och spännande. STF Saltoluokta fjällstation ligger i väglöst land, vid världsarvsområdet Laponia. Samtidigt är det lättillgängligt, mitt på Kungsleden.
 
Fjällstationen består av huvudbyggnad och fyra gästhus med sammanlagt drygt 100 bäddar. Den timrade huvudbyggnaden från 1918 har den gamla charmen intakt med öppna spisar och levande ljus.
 
I vår KRAV-märkta restaurang kan du äta frukostbuffé, lunch och middag. Du kan även köpa lunchpaket för din dagstur, som du själv gör i ordning under frukosten. Förboka gärna dina måltider online eller via saltoluokta@stfturist.se och ange samtidigt om du önskar någon specialkost. Restaurangen serverar lokalt viltkött, röding, och rökt sik från sjön nedanför stationen. Självklart har vi alltid goda vegetariska och veganska alternativ! Om du vill laga din egen mat erbjuder vi ett välutrustat självhushållskök med kylskåp där du kan förvara dina matvaror under din vistelse.
 
För att ta dig till och från Saltoluokta vintertid måste du ta dig över sjön Langas längs den utstakade isleden, cirka 3,5 kilometer lång. Vi erbjuder skotertransport i samband med avgångs- och ankomsttider för buss 93. Se mer information om tider och biljettpriser under "Hitta hit".
 
På sommaren kör vi båten M/S Langas över sjön, även den anpassad efter bussen. Läs mer här: https://www.svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-saltoluokta-fjallstation/battider/
 
Ett besök på Saltoluokta fjällstation ger dig möjligheten att uppleva en av de allra finaste bitarna av den svenska fjällvärlden. Vi ligger precis i utkanten av det stora världsarvsområdet Laponia, med bland annat Stora Sjöfallets och Sareks nationalparker precis i närheten. Området Laponia är ett världsarv i kraft av sin otroliga naturskönhet men också för den flertusenåriga samiska kulturen som än idag lever vidare i området och sätter sin prägel på det.
 
Många stannar till hos oss som en del i en längre vandring. Kanske har du startat i Kvikkjokk och under några dagar vandrat norrut, och på vägen passerat Aktse och den berömda Skierfe-klippan med utsikt över Rapadalen. Eller så har du startat i Ritsem eller Suorva och vandrat genom Sareks nationalpark för att slutligen nå Saltoluokta, med en efterlängtad dusch och en god middag. Du kan även börja i Abisko, följa Kungsleden söderut till Vakkotavare och därifrån ta bussen till Kebnatsbryggan och Saltoluokta. Eller varför inte bara komma hit några dagar, bo fint och äta gott, och gå dagsturer på kalfjället? Oavsett hur du vill uppleva dina fjäll så finns Saltoluokta här, som ett slutmål eller som ett stopp på vägen. Eller så startar du din tur precis här, med ett par dagar av god mat, vackra vyer och vedeldad bastu innan du ger dig in i vildmarken!
 
Välkommen hit! Välkommen hem!

Bokningen

010-190 2360 Vardagar kl 9-12

GRUPPFÖRFRÅGAN

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, skolresa eller kanske ett träningsläger för idrottslaget? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Få prisförslag

    Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

    Stäng

    Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

    Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.