STF Brantevik Råkulle Vandrarhem

Tips

Hos oss på STF Brantevik Råkulle Vandrarhem bor du granne med havet, Skåneleden och ett Österlen fullt med roliga och spännande upplevelser. De natursköna omgivningarna ger dig möjlighet att upptäcka allt från sköna vandringar och fina cykelturer till gallerier och gårdsbutiker. Det finns oändligt mycket att göra på Österlen – här nedan har vi listat ett personligt urval.

5-I-TOPP-SEVÄRDHETER

KUSTVANDRING PÅ ÖSTERLEN

Vi värdar som driver STF-boenden på Österlen vandrar mycket själva och nu har vi tillsammans tagit fram ett vandringstips till dig som är sugen på att vandra på Österlen. Österlen är ett vandringsparadis som passar både nybörjare och mer vana vandrare. Här möts du av lummiga bokskogar, ett böljande backlandskap och milslånga stränder. Men också av charmiga fiskelägen, öppna betesmarker och vidunderlig utsikt över horisonten och havet. På denna vandring går du mitt i ett vackert variationsrikt landskap med historiska platser samt spännande flora och fauna. Vi ses på vandringsleden!

RUNDVANDRINGAR PÅ BRANTEVIK

Stigfinnaren och författaren Karin Hoffmann, som i många års tid upptäckt Skånes fantastiska natur genom rundvandringar, har hjälpt oss att ta fram två jubileums rundvandringar på Brantevik. Det fiffiga med rundvandring är att du som vandrare alltid kommer tillbaka till utgångspunkten efter din vandring. Vandringarna är inte markerade i terrängen vilket tillför ytterligare en kul och spännande dimension till ditt vandringsäventyr. Branteviksturerna är ca 10 kilometer långa vilket gör att du kan vandra dem en förmiddag, på eftermiddag eller ta hela dagen på dig. Du bestämmer vad som passar dig bäst. Här kan du läsa mer om både rundturerna på Brantevik men också om Karins rundvandringar runt om i Skåne.

VÅRA PERSONLIGA FAVORITER

Österlen är ett paradis för natur- och kulturälskare. Människor som vi själva alltså. Vi gillar att springa, vandra och cykla men vi njuter också av bara koppla av, spana in ny kultur och möta nya människor. Våra favoriter just nu är:

Grönet – vår oas på Brantevik. Här vandrar och springer vi längs havet året om. Vi tar vårt obligatoriska morgondopp vid Vejakåsen. Och vi njuter årstidernas skiftningar när vi tar en paus längs vår egen kust.

Jord & Bord upptäckte vi för två somrar sedan och sedan dess är vi fast. Giovanna och Jon skapar fantastiskt god vegetarisk mat som är en fröjd både för ögat och magen. Och fikat sen…ja, deras kardemummabullar är beroendeframkallande!

Vi tycker verkligen om att vandra och då passar det perfekt att bo här på Österlen. Skåneleden går precis utanför dörren, Brösarps backar ligger bara 2 mil bort och Gårdslösaleden är en undanskymd pärla liksom rundan runt Gyllebosjön.

Att cykla runt på småvägarna blir som en riktigt härlig upptäcktsfärd – du vet aldrig vad som dyker upp runt nästa krön eller bortom nästa hus. Om du inte har med dig egen cykel kan du hyra av oss.  

Och sen tycker vi att det är fantastiskt kul och bra att Dag Hammarskjölds Backåkra öppnat igen. Meditationsplatsen där är magisk liksom utsikten över fälten. Ett besök här blir som ett möte med Dag för han njöt också av naturen, havet och fågellivet runt Backåkra.

VAD FINNS PÅ BYN?

Brantevik är en liten pittoresk fiskeby med ca 350 fastboende. Här finns ett flertal restauranger och caféer. Det är fantastiskt skönt att, ett stenkast bort från vandrarhemmet, kunna unna sig en fika, ett härligt kallt glas vitt eller äta en god bit mat. Välj mellan Bobergs på Hamngården , Branterögen, Trampes och caféet Hörnan på Brantevik. 

LITE MER INOMHUS – OM DET REGNAR ELLER DU BARA VILL VARA INNE

Visst är det härligt när mjuka droppar faller från himlen? Men om du inte känner för att vandra, cykla eller vara utomhus när det regnar ger vi dig tips på saker att göra i stället.

Branteviks Sjöfartsmuseum har öppet på sommaren. Här får du veta allt om byns storhetstid inom sjöfartsnäringen. I byn väntar också Sveriges längsta ljugarbänk och landets minsta bibliotek. Inne i Simrishamn hittar du Österlen Museum och bilälskarnas favorit – Autoseum.  Tjörnedala Konsthall i Baskemölla är en mötesplats för konst – och kulturintresserade. Vill du lära dig mer om raps, kallpressad rapsolja eller göra din egen rapsolja ska du besöka Gunnarhögs Gård. Utställningarna på Galleri Thomas Wallner och Mårten Pers Källa brukar vara innovativa och uppskattade. 

På vandrarhemmet har vi kortspel och flera brädspel till utlåning och erbjuder givetvis gratis wifi för alla våra gäster. I vår välfyllda bokhylla finns böcker som du gärna får läsa. Och för dig som vill, finns det möjlighet att byta till dig en ny pocketbok.

GÅRDSBUTIKER

Skåne är matlandskapet nummer ett i Sverige. Under sommaren finns det en mångfald av gårdsbutiker som säljer allt från grönsaker, ostar och korv till lammskinn, kryddor och hantverk.

EVENEMANG UNDER ÅRET

 • Konstrundan Under påsken får du möta över hundra konstnärer och blicka in i deras vardag bland färgpaletter, drejskivor, smidesverktyg och tyger
 • Musik under stjärnorna ger dig unika konserter utomhus med artister från hela Sverige som delar med sig av sin spelglädje.
 • Äppelmarknaden Kivik är höstens absolut äppligaste höjdpunkt här på Österlen.
 • ”Österlen lyser” är en ljusfest som pågår under allhelgonahelgen. Stor kreativitet, udda upplevelser och glad gemenskap garanteras.

Vi, Sussi och Hans, hälsar dig varmt välkommen till Österlen och Brantevik!

GRUPPFÖRFRÅGAN

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, skolresa eller kanske ett träningsläger för idrottslaget? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Få prisförslag

  Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

  Stäng

  Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

  Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.