Upplev mer

På Råkulle Vandrarhem i Brantevik bor du granne med havet, Skåneleden och ett Österlen fullt med roliga och spännande upplevelser. Brantevik är en liten pittoresk fiskeby med ett flertal restauranger och caféer, vissa upptagna i White Guide. En del är säsongsöppna och andra har öppet året runt. Stäm gärna av innan och boka bord om du har speciella önskemål om ett visst ställe. Det är fantastiskt skönt att, ett stenkast bort från vandrarhemmet, kunna unna sig en fika, ett härligt glas vin eller äta en god bit mat. Skåne är också matlandskapet nummer ett i Sverige, och under sommaren finns det en mängd av gårdsbutiker som säljer allt från grönsaker, ostar och korv till lammskinn, kryddor och hantverk.

Cykla och vandra

De natursköna omgivningarna ger dig möjlighet att upptäcka allt från sköna vandringar till fina cykelturer. Att cykla runt på småvägarna blir som en riktigt härlig upptäcktsfärd – du vet aldrig vad som dyker upp runt nästa krön eller bortom nästa hus. Ta med egen cykel eller hyr på plats.

Österlen är också ett vandringsparadis som passar både nybörjare och mer vana vandrare. Här möts du av lummiga bokskogar, ett böljande backlandskap och milslånga stränder. Men också av charmiga fiskelägen, öppna betesmarker och vidunderlig utsikt över horisonten och havet. En vandring läng kusten på Österlen bjuder på ett vackert och variationsrikt landskap med historiska platser samt spännande flora och fauna.

Besöksmål

För regniga eller alltför soliga dagar kan det locka med inomhusaktiviteter, och även där finns mycket att uppleva. I byn ligger Branteviks Sjöfartsmuseum som har öppet på sommaren. Här får du veta allt om byns storhetstid inom sjöfartsnäringen. I byn väntar också Sveriges längsta ljugarbänk och landets minsta bibliotek. Inne i Simrishamn hittar du Österlen Museum och bilälskarnas favorit – Autoseum. Tjörnedala Konsthall i Baskemölla är en mötesplats för konst – och kulturintresserade. Vill du lära dig mer om raps, kallpressad rapsolja eller göra din egen rapsolja ska du besöka Gunnarhögs Gård. Inne på Råkulle vandrarhem finns kortspel, flera brädspel och en välfylld bokhylla till utlåning. Givetvis finns det även gratis wifi för alla gäster.

Evenemang

Österlen bjuder på en rad evenemang, där säsongen startar tidig vår med det återkommande evenemanget Konstrundan. Över hundra konstnärer bjuder in till sina ateljéer, och det är en härlig känsla att kliva in bland färgpaletter, drejskivor, smidesverktyg och tyger. Under sommaren bjuds ”Musik under stjärnorna” i Brantevik, sköna kvällar under bar himmel med artister från hela Sverige. När sedan september närmar sig sitt slut är det dags för Äppelmarknaden i Kivik med allt du kan tänka dig i äppelväg, inte minst Årets äppeltavla. Runt Allhelgonahelgen, när hösten är som mörkast väntar sedan ljusfesten ”Österlen lyser”. En tillställning med stor kreativitet, udda upplevelser och glad gemenskap.

Toppsevärdheter

  • Vandra vid Nationalparken Stenshuvud – 98 meter över havet
  • Sveriges största bevarade skeppssättning – spektakulära Ales Stenar
  • Nordens bäst bevarade medeltida borg – ståtliga Glimmingehus
  • En av Sveriges finaste sandstränder – oändliga Sandhammaren
  • Mandelmanns på Mandelmanns Trädgårdar
  • Upplev Dag Hammarskjölds magiska plats – Backåkra

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.