Inspirationstips på rundturer

Inspireras av några spännande och härliga förslag på rundturer där du på egen hand kombinerar boenden och utflykter efter tycke och smak. Oavsett transportsätt kan du sätta ihop en alldeles egen kombinationstur och uppleva intressanta platser och hitta nya smultronställen. Här är några av våra tips!

 

På tur mellan världsarv i Hälsingland

En bevarad kulturhistoria visar upp sig i UNESCO-listade världsarv med Hälsingegårdar i ett landskap mellan blånande berg, grönskande skog och brusande älv. Drygt 10 mil norr om Gävle börjar din kulturresa. Genom byar utmed en av Sveriges vackraste vägar “Stora Hälsingegårdars väg”, stoltserar två världsarvsgårdar från storbondens tid. Sträckan mellan Alfta och Edsbyn är knappt 3 mil i ett landskap intill Voxnans vatten och gör STF Edsbyn Vandrarhem till en naturlig utgångspunkt. Längs vägen finns hantverk och fäbodar som passar utmärkt att upptäcka från cykelsadeln. Stanna till på en loppis eller ta en fika i närheten.

Fyra besökscentrum på olika hälsingegårdar har utställningar, lokal information och gårdscafé. Andra roliga aktiviteter är att prova att baka tunnbröd eller paddla i Voxnans slingrande vatten. Å-simmet kanske blir en utmaning? Barnens Stenegård i Järvsö har Hälsingegårdar i lekstugemiljö och smådjur att klappa. Här ordnas också konserter, auktioner och midsommarfirande. Fortsätt utflykten i detta linblommans landskap. I Växbo får du gastronomiska smakupplevelser samt bageri, linneväveri, keramik, smedja och djur i en lugn bruksmiljö i Trolldalen. Övernatta på hälsingegården STF Rengsjö Knyssla Vandrarhem i närheten.

Missa inte

Avsluta kulturupplevelsen i Hälsingland med några dagar i Söderhamns vackra skärgård och STF Söderhamn/Rönnskär Vandrarhem. Hit kommer du med buss hela vägen från Edsbyn, bussbyte i Söderhamn till ändhållplatsen Stenö.

Transport/Hitta hit

Till Edsbyn åker du buss 100 från Söderhamn eller Bollnäs där tåganslutning finns. Ett annat alternativ är Härjedalingen långfärdsbuss till Bollnäs där du byter till buss 100.

Tips på boenden

STF Edsbyn Vandrarhem

STF Rengsjö Knyssla Vandrarhem

STF Söderhamn/Rönnskär Vandrarhem

Upptäck vackra Gotland på cykel

En fantastisk resa genom ett mäktigt landskap växlande mellan ljus kalksten, väderbitna raukar, solvarma stränder och betesängar. I denna kombination av boenden runt norra Gotland har du behagliga dagsetapper mellan boenden. Längs med vägarna finns mycket att upptäcka. Alltifrån medeltida platser, lokala matupplevelser och aktiviteter. Stanna till vid Lummelundagrottorna, Stångaspelen eller Bergmancentret och utforska den pittoreska och historiska staden Visby med sin vackra ringmur.

På Ihre Vandrarhem bor du på en gård med ekologiskt tänk och djuren runt knuten. Här finns café, butik och aktiviteter som boule, turridning eller tennis.

Nästa stopp blir STF Bunge/Fårösund Vandrarhem på norra Gotland. Här har du ett perfekt avstånd till Blå Lagunen med sitt turkosa vatten. Stanna till på Rute stenugnsbageri och köp med ett gott bröd innan färden går vidare söderut från Fårösund.

På Katthammarsviks Rökeri finns tillfälle för en lunch, innan du trampar vidare till STF Ljugarn Vandrarhem. Här bor du med utsikt över havet, promenadavstånd till restauranger och lokalsamhället samt Folhammars raukområde. Packa gärna med en picknickkorg och njut av solnedgången.

Avsluta med någon natt på STF Visby Lägenhetshotell eller STF Visby Rävhagen och upptäck Visbys restaurang-, nöjes- och kulturutbud.

Sträckor

Dagsetapperna i beskrivningen är ca 4 mil. Längsta sträckan är mellan Fårösund och Ljugarn på ca 8 mil.

Missa inte

Planera in en extra dag i Bunge och gör en utflykt till Fårö med bilfärjan. Gör ett stopp i Gamle hamn och se den berömda rauken “hunden”. Ta ett dopp vid Sudersands långa sandstrand och en fika på klassiska “Sylvis döttrar”.

Transport/Hitta hit

Från Nynäshamn, Oskarshamn och Västervik (sommartid) går båtar till Gotland dagligen. Till stor del kan du cykla Gotlandsleden med utgångspunkt från Visby, i hamnen finns cykeluthyrning om du inte har med dig egen cykel.

Tips på boenden

STF Ihre Gård Vandrarhem

STF Bunge/Fårösund Vandrarhem

STF Visby Lägenhetshotell

STF Visby Rävhagen

Hög puls – Låg puls i Halland & Skåne

Den här kombinationen erbjuder en mix av naturens stilla rytm och fartfulla aktiviteter.

Vid Hallandsåsen omgiven av susande bokskog i en inspirerande miljö aktiveras sinnen med fart och fläkt. Aktiviteter som finns i närområdet till STF Våxtorp Vallåsen erbjuder exempelvis adrenalinfylld zipline, sommarrodel och downhillcykling. Med kombination av ett svalkande dopp vid en av Sveriges längsta sandstränder eller en nervpirrande tennismatch i Båstad maxar du dagen. Värdshusets restaurang bjuder på närproducerat av säsong, kryddat med skogens skafferi.

Som kontrast till Hallands höga puls hittar du rogivande och naturskön upplevelse vid STF Nyrup Naturhotell, mitt i de skånska skogarnas stillhet. Här bor du i en mongolisk jurta mitt i lövskogen. Över öppen eld blir matupplevelsen med lokala råvaror komplett i uteköket. I omgivningen finns bra vandringsområden som skåneleden och pilgrimsleden, direkt inpå boendet. Ett dopp i Dagstorpssjöns rena vatten piggar upp och yoga vid strandkanten ger inre lugn. Sjöarna i närheten är också fina fiskevatten om du vill pröva fiskelyckan.

Missa inte

Besök Vikentomater norr om Helsingborg. Ett gastronomiskt fokus bland ca 100 sorter tomater med svenskt sigill, gårdsbutik och café. Flera event under sommaren med proffskockar och matkreatörer. Bo på STF Helsingborg/Miatorp Hotell med ca 2 mil till Viken norr om Helsingborg och närheten till Danmark.

Transport/Hitta hit

Skånetrafiken och Hallandstrafiken trafikerar med buss- och tågförbindelse i området. Mellan Nyrup Naturhotell och Vallåsens Värdshus är cykelsträckan omkring 65 – 69 km och blir en härlig del av upplevelsen. En bilresa tar drygt 1 timme.

Tips på boenden

STF Nyrup Naturhotell

STF Våxtorp/Vallåsens Värdshus

På äventyr med Inlandsbanan

Ett äventyr på spår med upptäckter i en storslagen natur bortom storstadens centralstation. En resa med tåg mellan Kristinehamn och Gällivare öppnar upp för omväxlande vyer och naturupplevelser utmed den 130 mil långa bansträckningen. Här tipsar vi om fyra boenden utefter Inlandsbanan.

I Orsa kan du njuta av utsikten över Orsasjön från STF Orsa Vandrarhem och vandra i vacker natur. Gillar du musik ska du planera in Orsayran på din resa. Nästa stopp blir Jämtlands storstad Östersund intill Storsjön. Här bor du centralt på STF Östersund Vandrarhem med stadens utbud av gastronomisk matglädje i närheten tex på Jazzköket eller i Lilla Saluhallen. Gör utflykt till Moose Garden eller Jamtli historieland för kulturell berikning. Är det badväder samlas stadsborna i Surfbukten.

Resan fortsätter norrut mot Vilhelmina, där du kan bo i pittoreska stugor med historia från 1800-talet eller en ombyggd gammal husmorsskola. Längs strandpromenaden vid Volgsjön hittar du lugnet eller njuter av Gubbseleforsens vilda brus. Ta gärna med något att grilla vid vindskyddet. Fina fiskevatten finns i omgivningen för den intresserade. Sista stoppet är Jokkmokk där du passerar polcirkeln. Kontrastrikt och storslaget, mitt i en arktisk natur med samiskt arv, lokala delikatesser och hantverk. Ta med fikakorgen till utsiktsberget Storknabben och njut av midnattssolen. Här bor du mitt i staden med gångavstånd till Inlandsbanan station.

Missa inte

I Gällivare, Inlandsbanans nordligaste punkt, gör du en avstickare till Saltoluokta och inspireras av svenska fjällen några dagar. Buss till Kebnats båtbrygga och vidare med båt till STF Saltoluokta fjällstation.

Resetips

Resan kan starta i norr eller söder med varierande reslängd. Kombinera gärna resan mellan boendena med Inlandsbanans tågluffarkort som gäller 2 veckor.

Tips på boenden

STF Orsa Vandrarhem

STF Östersund/Ledkrysset Vandrarhem

STF Vilhelmina/ Kyrkstaden Vandrarhem

STF Jokkmokk/ Åsgårds Vandrarhem

UPPLEV STOCKHOLMS MELLERSTA SKÄRGÅRD

Lämna Stockholms pulserande storstadsbrus bakom dig och upplev en värld av glittrande öar, kobbar och skär. Här väntar pittoreskt skärgårdsliv, stillhet eller en variation av aktiviteter så som paddling, dykning, bryggfiske eller ett avkopplande klippbad.

På Gällnö Här väntar bilfria grusvägar, solvarma badklippor och en genuin skärgårdsbebyggelse. I den sommaröppna baren serveras enkel sommarmat och goda drycker under äppelträden, och i caféet kan du smaka husets äppelkaka eller få en läskande hemmagjord flädersaft.

Svartsö är en ö med öppet jordbrukslandskap med slingrande grusvägar, blomstrande ängar, sötvattensjöar och ett varierande djurliv i orörd skog. Ön är perfekt för cykelutflykter där du hittar ditt eget smultronställe mellan båtbryggorna. Proviantera på lanthandeln i Alsvik, eller njut av god mat på Bistro Sågen eller skärgårdssmaker från närproducerade råvaror på Svartsö Krog.

Precis innan den karga ytterskärgården börjar, finner du ett levande samhälle på ön Möja. Upptäck ön på en vandring eller hyr en kajak eller cykel. Missa inte att ta en lunch eller middag på klassiska Wikströms fisk.

Missa inte

Förläng dina dagar i skärgården med ett båtluffarkort som gäller ombord på Waxholmsbolaget och besök ännu fler öar. Varje ö har sin egen karaktär och charm, hitta din favorit! Vill du uppleva det enkla, ljuva skärgårdslivet är Stora Kalholmen väl värt ett stopp.

Starta eller avsluta din skärgårdsupplevelse på fullriggaren Af Chapman, centralt på Skeppsholmen och mitt i huvudstaden. Här har du gångavstånd till kultur med flera museer och teatrar i en pulserande citykärna, Junibacken och Skansen är nära.

Transport/Hitta hit

Till Gällnö, Möja och Svartsö kommer du t/r med skärgårdsbåt, Waxholmsbolaget avgår från Strömkajen och Cinderellabåtarna från Strandvägen. Båtar avgår även från bryggor på Värmdö.

Tips på boenden

STF Möja vandrarhem

STF Svartsö vandrarhem

STF Gällnö vandrarhem

STF Stockholm Af Chapman & Skeppsholmen Vandrarhem

Skaldjur och salta bad längs Bohuskusten

Längs ett pärlband med havsnära samhällen breder Bohusläns kust ut sig. En varierad natur längs denna kuststräcka ger möjlighet att upptäcka salta bad och solvarna klippor, fiskesamhällen och färska skaldjur i naturens skiftningar.

Med en kombination av två kustnära boende får du en bra utgångspunkt för upptäckter med vattennära aktiviteter. STF Ljungskile Hotell ligger i brytpunkten mellan skog och hav med en härlig havsutsikt. Friluftslivet är rikt med aktiviteter som vandring, kajakturer, bad och krabbfiske. Vid ångbåtsbryggan avgår M/S Märta för musselexpedition i fjorden.

På Tofta gård/Orust Vandrarhem har du havet på några minuters promenadavstånd. På Sveriges tredje största ö hittar du lugnet vid havet med rofyllda aktiviteter i Sveriges saltaste vatten. En dagsutflykt till Stångehuvud nära Lysekil med sina röda granitklippor ger avkoppling med picknickkorg och havets saltstänk i luften, 90 minuter med bil via Gullmarsleden. Lysekils skaldjur är i världsklass och underbar utsikt från Flaggberget.

Missa inte

Mia's Sjöbod i Hälleviksstrand, 1,5 h promenad från Tofta Gård, är ett pittoreskt café med ljuvlig räkmacka, ”världsberömda” muffins i charmig sjöbodstil och delikatesser från trakten.

Kombinera kustlivet med storstadsliv och bo centralt på STF Göteborg Stigbergsliden vandrarhem när du utforskar stadens mat och nöjesutbud.

Transport/ Hitta hit

STF Ljungskile Hotell ligger knappt 7 mil norr om Göteborg nära E6:an. Gångavstånd från Ljungskile järnvägsstationen. Mellan Ljungskile och Tofta gård är det ca 6 mil och trafikeras med lokaltrafik av Västtrafik på ca 2 timmar.

Tips på boenden

STF Ljungskile Hotell

STF Lysekil Villa Bro

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.