Lyxig mat på fjällstation

Lokala matupplevelser

Vi guidar dig till Sveriges smakrika smultronställen! Njut av lokala matupplevelser utöver det vanliga och bo på charmiga gårdar eller mysiga hotell. Du får smaka på fantastiska rätter från närområdet och får lära känna passionerade matentreprenörer. Låt oss ge dig de bästa tipsen för en kulinarisk resa.

Boende och god mat

Visst kan det vara fint att tälta vid en sjö eller sova i ett vindskydd. Men ibland, efter att ha vandrat i skogen eller paddlat i sjön, vill man bara kunna ta en dusch, sätta sig vid ett uppdukat bord och njuta av en trerätters för att sedan sova gott i en bäddad säng. Med STFs boenden kan du upptäcka naturen och samtidigt njuta av lokala matupplevelser.

Prova äkta hantverksmat från små lokala producenter och lär känna deras passion för maten. Njut av smakrika råvaror direkt från de omgivande gårdarna. Smaka på vildsvin, renkött, färsk fisk och andra lokala specialiteter. Eller gå en matlagningskurs och lär dig laga fantastiska maträtter från trakten. Vi gör det enkelt för dig att kombinera mysiga boenden med härliga matupplevser som bjuder på god mat och dryck.

Ekologisk 4-rätters i Närke

vacker uppläggning mat vita Krala

I den lilla skogsbyn Haddebo i Närke ligger en vackert restaurerad gård från 1700-talet – Vita Krala. Här bor du mitt i naturen bland lummiga skogar och glittrande sjöar. Till frukosten serveras färska ägg från gårdshönsen, hemkokta produkter på bär och frukt från gården och hembakat bröd. På kvällen njuter du av en ekologisk fyrarättersmiddag lagad på råvaror från de omkringliggande skogarna, gårdarna och sjöarna.

Läs mer och boka STF Vita Krala


Vällagad mat på Österlen

Exteriör skånelänga

Bland kohagar och rapsfält med utsikt över havet ligger den gamla klassiska skånelängan Sköllengården B&B. Här i hjärtat av Österlen, eller lilla Provence som det också kallas, bor du vackert och rofyllt bland prunkande lavendel och gårdens katter. Njut av klassisk och välsmakande mat som, precis som boendet, förenar land och hav och erbjuder det bästa från båda världar. Har du tur prickar du in något av gästspelen med mat och dryck som ibland erbjuds.

Läs mer och boka STF Sköllengården B&B


Rustika och eleganta smaker i Kittelfjäll

lokal mat från kittelfjäll
På STF Kittelfjäll värdshus serveras rustik och elegant mat baserad på närområdets bästa råvaror. Äggen, smöret och mjölken kommer från Malgomajgården, det fina grisköttet av Linderödssvin från Lövnäs och de lokala getostarna från Tallträsk. Vilt köps in av ett samiskt viltförädlingsföretag i Vilhelmina, och flitiga bybor och stamgäster bidrar med härlig svamp och bär. Husets sommelier väljer med säker hand ut de bästa naturvinerna och ekologiska vinerna samt närbryggd öl, hållbara juicer och muster som förhöjer smakupplevelsen.

Läs mer och boka STF Kittelfjäll Värdshus


Småländska klassiker vid Ronnebyåns kant

Korrö hotell vid ronnebyån
Alldeles vid kanten till Ronnebyån och den gamla kvarnen ligger matsalen på Korrö. Här kan du njuta smörstekt gös eller småländsk råbiff. Småländska och svenska klassiker på råvaror hämtade från jord, skog och vatten med ekologiska och närproducerade råvaror i fokus. Kanske drar du själv upp fisken ur ån?

Läs mer och boka STF Korrö Hotell


Bli medlem i STF

För dig som vill upptäcka Sverige. Och för dig som vill få andra att upptäcka.

Bli medlem nu!

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.