
Boende och god mat
Visst kan det vara fint att tälta vid en sjö eller sova i ett vindskydd. Men ibland, efter att ha vandrat i skogen eller paddlat i sjön, vill man bara kunna ta en dusch, sätta sig vid ett uppdukat bord och njuta av en trerätters för att sedan sova gott i en bäddad säng. Med STFs boenden kan du upptäcka naturen och samtidigt njuta av lokala matupplevelser.
Prova äkta hantverksmat från små lokala producenter och lär känna deras passion för maten. Njut av smakrika råvaror direkt från de omgivande gårdarna. Smaka på vildsvin, renkött, färsk fisk och andra lokala specialiteter. Eller gå en matlagningskurs och lär dig laga fantastiska maträtter från trakten. Vi gör det enkelt för dig att kombinera mysiga boenden med härliga matupplevser som bjuder på god mat och dryck.
Ekologisk 4-rätters i Närke
I den lilla skogsbyn Haddebo i Närke ligger en vackert restaurerad gård från 1700-talet – Vita Krala. Här bor du mitt i naturen bland lummiga skogar och glittrande sjöar. Till frukosten serveras färska ägg från gårdshönsen, hemkokta produkter på bär och frukt från gården och hembakat bröd. På kvällen njuter du av en ekologisk fyrarättersmiddag lagad på råvaror från de omkringliggande skogarna, gårdarna och sjöarna.
Läs mer och boka STF Vita Krala
Vällagad mat på Österlen
Bland kohagar och rapsfält med utsikt över havet ligger den gamla klassiska skånelängan Sköllengården B&B. Här i hjärtat av Österlen, eller lilla Provence som det också kallas, bor du vackert och rofyllt bland prunkande lavendel och gårdens katter. Njut av klassisk och välsmakande mat som, precis som boendet, förenar land och hav och erbjuder det bästa från båda världar. Har du tur prickar du in något av gästspelen med mat och dryck som ibland erbjuds.
Läs mer och boka STF Sköllengården B&B
Omtalade smaker på STFs högst belägna fjällstation
På STFs minsta och högst belägna fjällstation står den vällagade, lokala maten och det goda värdskapet i fokus. Här lagas nästan allting från grunden, och det jobbas hårt för att minimera svinn och miljöpåverkan. Fikat är såklart hembakt och fruktsoppan tillagas efter samma recept som 1913. Även den omtalade trerättersmiddagen är en riktig Blåhammarklassiker, gjord på lokalt kött eller fisk från Jämtland och Härjedalen. Middagen inleds traditionsenligt klockan 18 varje kväll med en presentation av menyn som serveras med ett välkomponerat dryckespaket. En garanterad smakupplevelse utöver det vanliga!
Läs mer och boka STF Blåhammaren Fjällstation
Rustika och eleganta smaker i Kittelfjäll
På STF Kittelfjäll värdshus serveras rustik och elegant mat baserad på närområdets bästa råvaror. Äggen, smöret och mjölken kommer från Malgomajgården, det fina grisköttet av Linderödssvin från Lövnäs och de lokala getostarna från Tallträsk. Vilt köps in av ett samiskt viltförädlingsföretag i Vilhelmina, och flitiga bybor och stamgäster bidrar med härlig svamp och bär. Husets sommelier väljer med säker hand ut de bästa naturvinerna och ekologiska vinerna samt närbryggd öl, hållbara juicer och muster som förhöjer smakupplevelsen.
Läs mer och boka STF Kittelfjäll Värdshus
Småländska klassiker vid Ronnebyåns kant
Alldeles vid kanten till Ronnebyån och den gamla kvarnen ligger matsalen på Korrö. Här kan du njuta smörstekt gös eller småländsk råbiff. Småländska och svenska klassiker på råvaror hämtade från jord, skog och vatten med ekologiska och närproducerade råvaror i fokus. Kanske drar du själv upp fisken ur ån?
Läs mer och boka STF Korrö Hotell
Boenden med erkänt bra matupplevelser

Fler tips från tidningen Turist

Bli medlem i STF
För dig som vill upptäcka Sverige. Och för dig som vill få andra att upptäcka.
Bli medlem nu!