Lyxig mat på fjällstation

Lokala matupplevelser

Vi guidar dig till Sveriges smakrika smultronställen! Njut av lokala matupplevelser utöver det vanliga och bo på charmiga gårdar eller mysiga hotell. Du får smaka på fantastiska rätter från närområdet och får lära känna passionerade matentreprenörer. Låt oss ge dig de bästa tipsen för en kulinarisk resa.

Boende och god mat

Prova äkta hantverksmat från små lokala producenter och lär känna deras passion för maten. Njut av smakrika råvaror direkt från de omgivande gårdarna. Smaka på vildsvin, renkött, färsk fisk och andra lokala specialiteter. Eller gå en matlagningskurs och lär dig laga fantastiska maträtter från trakten. Vi gör det enkelt för dig att upptäcka naturen och kombinera mysiga boenden med härliga matupplevser som bjuder på god mat och dryck.


Mat och dryck i dramatisk skånsk miljö

Mitt i Kullabergs storslagna naturreservat i Mölle i Skåne ligger anrika Kullagårdens Wärdshus. Det lilla värdshuset har genom århundraden välkomnat besökare till en magisk plats med hisnande branter och vida vyer. Förutom vällagad mat som följer skånska mattraditioner, kan du här prova viner från lokala Kullabergs vingård.

Hitta hit: Ta tåget till Helsingborg och sedan buss 222 mot Höganäs och Mölle. Det är sedan cirka två km från busstationen i Mölle till Kullagårdens Wärdshus.

Läs mer och boka STF Kullagårdens Wärdshus


Ekologisk finmat vid Umeälven

I de djupa norrländska skogarna, längs Umeälven och drygt en timme nordväst om Umeå, ligger Granö Beckasin. Här sover du i hotellrum i träden och njuter av det allra bästa från trakten i den ekologiska restaurangen. För att du ska få ta del av de finaste råvarorna från Västerbotten samarbetar restaurangen med lokala jägare, bönder och bärplockare.

Hitta hit: Tåg till Umeå och sedan länsbuss 31 i ungefär en timme till Granö.

Läs mer och boka STF Granö Beckasin Hotell


Vingårdsboende på skånsk sagoö

En perfekt plats för dig som älskar kombinationen natur, historia och mat! Den lilla vingården ligger mycket vackert på väg ner mot Ivös kyrka och restaurangen huserar i den tidigare prästbostaden med utsikt över vinodlingarna. Prova en vingårdsvandring där du som belöning får avnjuta lunch och smaka ett av gårdens viner.

Hitta hit: Ivögården ligger på Ivön, i Ivösjön. Du tar dig hit via Trafikverkets bilfärja från Barum.

Läs mer och boka STF Ivögården Mat & Vingård


Förstklassig mat vid Färnebofjärden

På ett gemytligt boutiquehotell i idyllisk bruksmiljö kan du njuta av mat lagad från grunden, med lokalproducerade och ekologiska råvaror. Endast svenskt kött och lokalt kött från KRAV-certifierade Vinnersjö Angus erbjuds. Under sommaren kan du avnjuta läckerheter på den mysiga uteserveringen.

Hitta hit: Ta tåg till Gävle och sedan buss 49 ( X-trafik). Bussen från Gävle tar ca 1 timme.

Läs mer och boka STF Gysinge Wärdshus & Hotell


Upplev Hälsinglands odlingslandskap

Med närhet både till älv, skog och berg följer köket på Undersviks Matsal årstidernas utbud av råvaror och serverar enkel men vällagad mat med rena smaker. Inspirationen hämtas från gamla hantverkstraditioner och ett genuint hållbarhetstänk.

Hitta hit:
Du tar dig lätt hit med kollektivtrafik eller bil. Möjlighet finns också att bli upphämtad (upp till 8 personer) med elminibuss vid tåget i Vallsta/Järvsö eller buss vid riksväg 83.

Läs mer och boka STF Undersvik Gårdshotell & Vandrarhem


Delikatesser i Dalarnas skogar

Låt värdparet Mieke och Jacco ta hand om dig med hemlagad mat, vedeldad bastu och en god natts sömn. Du börjar sedan dagen med rykande färskt surdegsbröd och klassiskt tunnbröd bakat på plats, egen müsli och egna marmelader kokade på bär från skogarna omkring.

Hitta hit: Från Mora tar du buss 396, en vacker resa med fina vyer som tar cirka två timmar.

Läs mer och boka STF Turistgården Särna Bed and Breakfast


Ekologisk 4-rätters i Närke

I den lilla skogsbyn Haddebo i Närke ligger denna vackert restaurerade gård från 1700-talet. Här serveras du färska ägg från gårdshönsen, hembakat bröd och marmelad på bär från trädgården till frukost. På kvällen njuter du av en ekologisk fyrarättersmiddag lagad på råvaror från de omkringliggande skogarna, gårdarna och sjöarna.

Läs mer och boka STF Vita Krala


Vällagad mat på Österlen

Exteriör skånelänga

Bo bland kohagar och rapsfält med utsikt över havet i en klassisk skånelänga i hjärtat av Österlen, eller lilla Provence som det också kallas. Maten hos Sköllengården förenar land och hav och erbjuder det bästa från båda världar.

Läs mer och boka STF Sköllengården B&B


Bokningsbara upplevelser med maten i fokus

Boenden med erkänt bra matupplevelser

Boka boende
Boka boende
Boka boende

STF Gällnö Vandrarhem

Stockholms skärgård
Boka boende
Boka boende

Bli medlem i STF

För dig som vill upptäcka Sverige. Och för dig som vill få andra att upptäcka.

Bli medlem nu!

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.