Fjällrävssafari Helags

Kurser och lärande

Få ut det mesta av din semester genom att lära dig något nytt! Ta del av Svenska Turistföreningens kurser och aktiviteter i allt från friluftsliv och kultur till matlagning och hantverk. Samtidigt som du upptäcker nya miljöer får du möjlighet att testa något nytt eller kanske fördjupa dig i en passion. Här tipsar vi om några av de kurser vi har att erbjuda.

Vad vill du lära dig?

Karta och kompass på marken

Maxa din lediga tid genom att lära dig något nytt. Varför inte ta med familjen och lära er något nytt tillsammans? Svenska Turistföreningen har exempelvis nybörjarkurser i fjällvandring.

Fjällintroduktion

På tre av våra fjällstationer erbjuder vi också kostnadsfria fjällintroduktioner. Nyttigt och kul för hela familjen innan ni ger er ut på fjället för första gången på egen hand. Läs mer om Fjällintro familj här.

Fjälluffa

Fjälluffa är ett äventyr i fjällen för de mellan 18 och 25 år som aldrig testat fjällvandring. Inga förkunskaper krävs – tillsammans med ett tiotal jämnåriga träffar man stugvärd och fjällguide som ger den information man behöver inför vandringen. I introduktionen ingår bland annat att lära sig hantera karta och kompass samt information om hur det är att bo i STFs fjällstugor och fjällstationer. Läs mer om Fjälluffa här.

Karta och kompass

Att använda karta och kompass är grundläggande när du ska vandra – men det är också en rolig och spännande aktivitet att göra tillsammans! Det är enkelt att lära sig och kunskapen ger dig möjlighet till både större, och säkrare, äventyr. Se vår film om karta och kompass här.

Allemansrätten

Sveriges natur är öppen för alla tack vare allemansrätten. Det betyder att du utan bekymmer kan vistas i de flesta naturområden, även i privatägd skog och mark. Ledorden “inte störa, inte förstöra” summerar allemansrätten väl. Passa på att lära er mer om Allemansrätten genom STFs Allemansrättsskola när ni är ute och upptäcker Sverige.

Allemansrättsskolan

Barn och vuxna som vill veta mer kan använda sig av Allemansrättsskolan! Här förklarar vi vad som gäller på enkel svenska – med roliga illustrationer.

Gå till Allemansrättsskolan

Prova något nytt

STFs lokalavdelningar arrangerar allt från föreläsningar och studiebesök till vandringar, resor, skidturer och studiecirklar. Prova något nytt tillsammans med andra människor och hitta likasinnade personer som brinner för samma saker som du.

STFs lokalavdelningar

Vad vill du lära dig mer om?

Det ska vara enkelt att upptäcka Sverige. Med kunskap och rätt utrustning blir turen både lättare och roligare. Här har vi samlat riktigt bra tips och guider som hjälper dig på vägen!

Guider & tips

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.