Vandrare kollar kartan på Kungsleden

Karta och kompass

Utmed markerad led kan du gå på tur utan att ständigt titta på kartan eller använda kompassen. Men du ska ändå alltid ha karta och kompass med dig. Går du utanför markerade leder är kartan helt avgörande för att du ska kunna planera din färdväg, göra kloka vägval och orientera dig rätt.

Det är både spännande och viktigt att sätta sig med kartan för att planera morgondagens tur. Du ser vad som väntar dig, kan planera raster, var du kan få vatten, eller om det finns några svårigheter längs vägen.

Tips! På majoriteten av våra vandringsledssidor finns det interaktiva kartor med avstånd, höjdmeterkurvor, intressepunkter och mycket annat. Läs mer om kartan här.

Kartor är färskvara – använd alltid den senaste upplagan. Leder dras om och läggs ner, nya leder tillkommer, liksom broar och vindskydd. Så även om naturen förändras ytterst lite, kan det hända mycket med allt som trycks till som information ovan på den egentliga topografiska kartan. Digitala kartor att ladda ner i GPS:en eller till sin dator finns också att köpa, bland annat lantmäteriets digitala kartbutik.

Grupp navigerar med karta och kompass

Terrängkartor och Fjällkartan

Lantmäteriet producerar topografiska kartor som täcker hela landet. På dessa syns terrängens höjdskillnader, vägar, stigar, leder, bebyggelse m m. Karttypen kallas terrängkartor för merparten av landet, förutom de kartor som täcker fjällkedjan som logiskt nog kallas Fjällkartan.

Fjällkartan 1:100 000 är den vanligaste kartan att använda om du gör längre turer i fjällen. Kartserien omfattar 23 kartblad och benämns med de gamla länsbokstäverna (W, Z, AC, BD) och ett nummer. Området mellan Abisko och Kebnekaise med Kungsleden heter t ex BD 6. På varje fjällstuga på denna hemsida, och i de olika turförslagen finns den karta angiven som är mest lämpad för turer i området. Gör du dagsturer i fjällen kan du med fördel använda fjällkartan med skala 1:50 000. Den blir mer detaljrik, lättare att läsa och enklare att planera egna vägval efter. Även denna kartserie benämns med länsbokstav och siffror. Idag finns denna kartserie för hela den södra delen av fjällkedjan och för några enstaka populära orter i Norrbotten. För Kebnekaise har lantmäteriet tagit fram en karta med skala 1:20 000

Närbild på kompass med fält i bakgrunden

Kompass

Kompassen hjälper dig hålla färdriktningen, även om vädret är dåligt. Du kan också orientera dig om omgivningen; i vilken riktning de olika väderstrecken ligger och vilken fjälltopp det är du ser. GPS kan vara bra att ha, men absolut inte nödvändig. Lär du dig syfta med kompassen så kan du, på samma sätt som med en GPS, bestämma exakt var du befinner dig. En ovärderlig kunskap den dagen GPS:ens batterier tar slut.


Så här använder du kompassen

  1. Lägg en av kompassens långsidor, eller någon av hjälplinjerna, över start- och målpunkterna på kartan. Kurspilen (inte kompassnålen) ska peka mot målet.
  2. Vrid kompasshuset tills linjerna i kompasshuset blir parallella med kartans meridianer (nord-sydlinjer). Kompasshusets N-märke (N=nord) ska peka mot kartans norr.
  3. Ta kompassen i handen. Vänd dig runt tills dess den röda delen av kompassnålen ligger i kompasshusets pil. Kompassnålens pil ska peka mot kompasshusets N-märke, dvs kompassnålen ska täcka kompasshusets pil. När du sedan följer kompassens kurspil (alltså inte kompassnålen) så kommer du till det tänkta målet.
  4. För att hålla samma riktning under en längre tid tar du sikte på något föremål som ligger exakt i färdriktningen enligt kompassen. När du kommer fram till föremålet tar du sikte på ett nytt föremål längre bort i färdriktningen. Det är helt avgörande att du använder kompassen varje gång du väljer föremål, eftersom minst lilla avvikelse ökas på successivt vilket kan göra att du bommar målet helt.

Fler sidor om fjällen

visar-vägen-vandrare-fjällen

Allt om fjällen

Det finns mycket att upptäcka i den svenska fjällvärlden och ju mer du vet, desto roligare blir det.

Fjällsäkerhet

Lär dig om laviner, ta reda på hur du bäst förebygger skador, eller läs om hur du vadar säkert på din vandring.

fjällvandrare-vilar-mellan-nallo-och-vistas

Fjällvandring

I fjällen finns hundratals mil med markerade vandringsleder. Här hittar du allt du behöver veta om fjällvandring.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.