Barn vandrar i fjällen

Fjällintro familj

Är du nyfiken på att ta med familjen på fjällvandring för första gången, men upplever en osäkerhet och önskan om att fylla på med mer kunskap innan ni ger er ut på egen hand? Då är Fjällintro familj något för er! En kostnadsfri fjällintroduktion för familjer på tre av STFs fjällstationer i Jämtland, Dalarna och Lappland.

Som en del av STFs uppdrag att göra det möjligt för fler att upptäcka Sverige erbjuder vi familjer som inte har någon tidigare erfarenhet av fjällvandring möjligheten till en kostnadsfri fjällintroduktion under hela sommaren. En perfekt start för er som vill kunna ge er ut på fjällvandring på egen hand direkt efter avslutad introduktion, antingen i form av dagsturer med fjällstationen som bas eller en flerdagsvandring med boende i fjällstugor. Introduktionerna sker på STF Storulvån Fjällstation, STF Grövelsjön Fjällstation och STF Saltoluokta Fjällstation.

Kort om introduktionen

Deltagarantal: max 16 deltagare
Längd: 6 timmar
Minimiålder: rekommenderad ålder 8-15 år
Erfarenhet: kräver ingen tidigare erfarenhet
Pris: kostnadsfritt för barn/ 25 kr administrativ bokningsavgift/ vuxen
Ingår i priset: certifierad fjällguide, gemensam utrustning och intromaterial

Preliminärt program

  • Bo på fjällstation
  • Bo på fjällstuga
  • Fjällkunskap
  • Aktivitet på fjället
  • Navigering med karta och kompass
  • Utrustning

Vill ni boka boende i samband med introduktionen rekommenderar vi att ni bokar med ankomst dagen före introduktionen. Tips på familjevänliga dagsturer och andra aktiviteter finns på respektive paket nedan. För en extra bekväm vistelse kan ni äta era måltider i restaurangen, detta läggs enkelt till vid bokning. Annars finns också gästkök där ni kan laga er egen mat på plats.

STF Storulvån Fjällstation

Storulvåns Fjällstation ligger som en trygg famn vid foten av fjället, och erbjuder en perfekt bas för familjer som vill ge sig ut på sitt första fjälläventyr tillsammans. Inomhus finns gott om sällskapsutrymmen att mysa i, lekrum för barnen och spel att låna. Klätterväggen och eftermiddagsvåfflan brukar vara extra poppis. Utanför dörren väntar naturens eget äventyrsland med oändliga möjligheter att uppleva fjällen under trygga former, anpassat efter era förutsättningar.

För mer detaljerad information om introduktionen läs igenom vårt informationsblad.

Här hittar du familjevänliga tips för området kring Storulvån.

Pojke och man sittandes i skogen

Läs mer och boka

STF Saltoluokta Fjällstation

På gränsen till de stora nationalparkerna Stora Sjöfallet/Stour Mourkke, Sarek och världsarvet Laponia ligger Saltoluokta Fjällstation. Här finns fantastiska förutsättningar för nya upptäckter i fjällbjörkskogen och fina vandringsturer på kalfjället. Gå på familjens första topptur, besök ravinen Áhusjgårsså – en tydlig lämning från inlandsisen eller kanske boka in er på en guidad tur till Stora Sjöfallet. Ett heldagsäventyr för både stora och små.

För mer detaljerad information om introduktionen läs igenom vårt informationsblad.

Här hittar du familjevänliga tips för området kring Saltoluokta.

Två barn tittar på en stor karta vid sjön i Saltoluokta

Läs mer och boka

STF Grövelsjön Fjällstation

Grövelsjöfjällens variationsrika miljö är en perfekt plats för lek, äventyr och gemenskap. Här finns fjällvidder så långt ögat kan nå, porlande bäckar, sjöar att bada eller fiska i och oändligt med stigar att utforska. Ett perfekt basläger för härliga fjälläventyr, som du når smidigt med bil eller kollektivtrafik. Njut av aktivitetsfyllda dagar, avkoppling och god mat.

För mer detaljerad information om introduktionen läs igenom vårt  informationsblad.

Här hittar du familjevänliga tips för området kring Grövelsjön.

Guide med barn i Grövelsjöns skogar

Läs mer och boka

Fjällintro är för dig som är medlem

För att delta i fjällintroduktionen behöver ni vara medlemmar i STF. Är ni inte redan medlemmar kan ni enkelt bli det på plats eller här på webben.

Bli medlem här

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.