Fiske

Sverige är ett fantastiskt fiskeland. Möt vildmarken med flugfiske i midnattssolens Norrbotten eller jaga storgäddan i Blekinges skärgård. Här finns fiske för alla smaker – koppla av vid en skogssjö eller sök äventyret i forsar och älvar. STF har vandrarhem, hotell, fjällstugor och fjällstationer vid några av Sveriges bästa fiskevatten. Många av dem säljer också fiskekort.
Längs hela Sveriges kust, och i landets fem största sjöar, fiskar du med spö utan fiskekort.

"Fiske är 100% naturupplevelse. Det räcker med enkel och billig fiskeutrustning för att kunna fiska överallt, året om."

Anders Olsson, värd på STF Karlshamn Hotell och Vandrarhem och erfaren fiskare

Fisken står ofta vänd med huvudet mot strömmen eller vinden. Testa att kasta i motvind nästa gång du fiskar.

Allemansrätten & fiske

Sveriges kustremsa, sjöar och vattendrag är öppna för  alla att besöka. Vill du fiska finns det dock några saker som är bra att tänka på.

Du får fiska fritt med fiskespö i de fem stora sjöarna Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön samt längs kusterna, med undantag för laxfiske vid Norrlandskusten. På andra platser gäller särskilda regler – du kan till exempel behöva markägarens lov eller ett speciellt fiskekort. Ta alltid reda på de regler som gäller där du vill fiska! Fråga gärna någon av våra STF-värdar hur det ser ut för just din fisketur.

På väg till fiskevattnet får du ta dig fram överallt, se bara till så att du inte går på någons privata tomt, över planteringar eller mark som lätt skadas. Om det finns hus i närheten kan det vara bra att visa lite extra hänsyn. Det går ofta bra att fiska från privata stränder och bryggor, så länge de är tomma och inte ligger i anslutning till bostadshus. Tänk på att respektera den som äger platsen.

När fiskarna leker på våren kan vissa arter vara fredade – kolla upp vad som gäller där du vill fiska. Kom också ihåg att det kan finnas begränsningar för hur små fiskar du får ta upp. Några arter är helt fridlysta, till exempel mal, som du inte får ta upp alls. Skulle du ändå få en mal på kroken, är det bara att släppa tillbaka den i vattnet direkt.

Håll koll på drag, linor och skräp under fisketuren. De hör inte hemma i naturen men är lätta att glömma kvar.

Vad ska jag packa?

Om du ska ut och fiska för första gången finns det några saker som är bra att tänka på. Vilket spö, drag och vilken rulle du tar med dig beror på var och vad du tänker fiska. Ska du fiska på öppet hav eller i en sjö är det viktigt att du kollar väderprognosen innan du ger dig ut. Vädret kan växla snabbt på sjön och då slipper du riskera att hamna i oväntat oväder. Här har vi samlat några andra tänkvärda tips.

  • Regnkläder, fiskarbyxor eller andra typer av förstärkningsplagg håller dig torr och varm under hela turen. Undvik bomullskläder! Gummistövlar är också bra att ha. Det kan vara skönt med ett ombyte om du skulle bli blöt medan du fiskar.
  • Ha alltid flytväst på dig när du fiskar från en båt eller klippor.
  • Ett fiskekort krävs för att du ska få fiska i vissa vattendrag. Det kan du köpa på många av våra boenden. Kom ihåg att ta med dig fiskekortet ut på fisketuren! Du kan också få ditt fiskekort som sms.
  • En håv gör det lättare att plocka upp fångsten. Ta också med något att lägga fisken i när du har fångat den, förslagsvis en plasthink, balja eller plastpåse. När du sedan ska rensa fisken behöver du en vass kniv.
  • Sjökort och kompass hjälper dig att hålla kursen och undvika att hamna i större farleder om du fiskar från en båt. Sjökortet visar också var det finns skyddsområden där djuren vill vara ifred från landstigning.
  • Solens strålar tar extra mycket när de reflekteras i vattenytan. Använd solskydd även om det är molnigt. Solkräm, solstift, keps eller hatt och solglasögon ger ett bra skydd.
  • Myggmedel och eventuellt myggnät håller oinbjudna gäster borta när du fiskar. Kom också ihåg att ta med värktabletter och förbandslåda, om olyckan skulle vara frame.
  • Med en kikare i packningen kan du få syn på både sälar, fåglar och andra djur. Det kan vara en god idé att välja en vattentät variant.
  • Om du ska ge dig ut på isfiske är det viktigt att kärnisen är minst en decimeter tjock. Ta med en isborr och ha isdubbarna utanpå jackan så är de lättåtkomliga om du skulle behöva dem.
  • För en trygg fisketur är det viktigt att du har med dig en telefon. Ha den i ett vattentätt fodral som flyter, eller sitter fast i ett snöre som du fäster i flytvästen.

Fördjupa dig

Sportfiskarna är Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund. De arbetar med att skapa ett hållbart fiske och du kan bli medlem för att stötta deras arbete. Du hittar också många bra fisketips om spinn, mete, isfiske, flugfiske och havsfiske.

Release the fish kan du få tips på hur du fiskar på ett ekologiskt medvetet sätt.

I Käringforsen utanför Björbo slängs all fångad fisk tillbaka i vattnet. Detta har räddat fiskbeståndet i området och lockat många miljömedvetna turister. Vill du läsa mer det här exemplet på en konkret modell för ekologiskt fiske kan du göra det i den här artikeln från Sveriges Radio.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.