
Boka ditt klätteräventyr redan i dag!
Ta en titt på Svenska Turistföreningens aktiviteter och paket.

"Varje klippa är min favoritlekplats! Här hittar jag utmaningar, möter människor och får glädjas av naturen."
Nanna Söderin, klätterförebild
Allemansrätten & klättring
Det går fint att klättra på nästan alla Sveriges klippor och berg. Följande saker kan dock vara bra att ha i åtanke:
- Under våren häckar många fåglar på avsatser och i bergsskrevor. Var därför uppmärksam på varningsrop eller andra läten under klättringen.
- Du hittar ofta känsliga lavar på klipporna, så var gärna lite försiktig med dessa. Håll även koll på rep som lätt fastnar i eller skaver mot utstickande grenar.
- Även om klätterstället inte ligger direkt på någons tomt kan det vara känsligt med insyn. Hör med de boende innan du klättrar i närheten av bostadshus.
- Det är lätt att tappa en karbinhake eller skräp. Ta en extra titt efter klättringen.
- I nationalparker och reservat ser möjligheterna till klättring ofta lite annorlunda ut. Fråga gärna någon av våra STF-värdar vad som gäller där du vill klättra.
- Läs mer om allemansrätten här.
Tips inför din klättring
Här listar vi några saker som nybörjare behöver tänka på inför klättringen. En stark rekommendation är att inte ge sig ut själv som nybörjare, utan att gå en grundkurs först.
- Klätterhjälm ingår naturligtvis i utrustningen. Det finns olika hjälmar beroende på vilken sorts klättring du ägnar dig åt, bland annat sportklätterhjälm och alpinhjälm.
- Välj kläder som är smidiga, slitstarka och anpassade efter vädret. Sportunderkläder i funktionsmaterial är att rekommendera. Ta med dig både ett par tunna handskar och ett par varma handskar. En tröja i till exempel fleece är skönt att ha med, liksom en extra underställströja. En buff håller dig varm om halsen eller huvudet vid dåligt väder. Glöm inte regnkläder och eventuellt ett regnskydd till ryggsäcken.
- Det finns speciellt anpassade klätterskor, men om du är nybörjare går det bra att använda välsittande kängor eller vanliga gymnastikskor. Vill du använda klätterskor finns det att hyra på vissa av STFs anläggningar. Kolla upp utbudet på just din anläggning innan du åker! Vid alpin klättring används oftast stegjärnsfasta storskor.
- Klättersele, karbiner, rep, säkringar, slingor och broms är grundläggande för repklättring. Om du ska ut på alpinklättring är stegjärn och isyxa också viktiga.
- Ta med dig solglasögon och solkräm behövs även på molniga dagar. En knuten snusnäsduk eller en buff skyddar nacken mot solen.
- Första förband behövs om olyckan skulle vara framme. Den troligaste olyckan är förmodligen skavsår, så kom ihåg skavsårsplåster!
- Myggmedel håller oinbjudna gäster borta.
Fördjupa dig
Det finns särskilda guideböcker över klätterställen som kallas förare. Vissa innehåller enklare beskrivningar över klätterleder. Andra ger mer detaljerad information om hur du tar dig till berget eller var du kan parkera till exempel. Förarna är ofta skrivna av klättrare och går att om du googlar på ”Sverigeföraren”.
Mer information hittar du på Svenska klätterförbundet.