Klättring

Du kan klättra i Sverige på många olika sätt: topprepsklättring, klippklättring, alpin klättring, sportklättring och bouldering. Gå en grundkurs på Silverberget i Överum eller prova isklättring uppför Abiskos frusna vattenfall. Klättring aktiverar både kroppen och sinnet, och efter en dag på klättringsleden kan det vara skönt att sova ut i en riktig säng. Hos oss hittar du vandrarhem, hotell, fjällstugor och fjällstationer nära Sveriges bästa klätterleder.
Klättringens intåg i Sverige sägs vara den första bestigningen av Kebnekaise år 1883.

"Varje klippa är min favoritlekplats! Här hittar jag utmaningar, möter människor och får glädjas av naturen."

Nanna Söderin, klätterförebild

Få ut mer av din klättring. Gå en fortsättningskurs i Kebnekaisemassivet, mitt i Sveriges högalpina centrum! Där kan kan klättra de klassiska lederna i Kebnekaisemassivet eller Sylarna.

Allemansrätten & klättring

Våra svenska berg och klippor är öppna för alla och det går bra att klättra nästan överallt. Men det finns några saker att tänka på innan du ger dig ut.

Det är bra att känna till vad som växer och bor där du tänker ta dig upp. Under våren häckar många fåglar på avsatser och i skrevor, och de vill helst vara i fred. Var därför uppmärksam på varningsrop eller andra läten under klättringen. Du hittar ofta känsliga lavar på klipporna, var gärna lite försiktig med dessa. Håll också koll på rep som lätt fastnar i eller skaver mot utstickande grenar.

Även om klätterstället inte ligger direkt på någons tomt kan det vara känsligt med insyn. Hör med de boende innan du klättrar i närheten av bostadshus.

I nationalparker och reservat ser möjligheterna till klättring ofta lite annorlunda ut. Fråga gärna någon av våra STF-värdar vad som gäller där du vill klättra.

Det är lätt att tappa en karbinhake eller något annat ur ryggsäcken, så ta gärna en extra titt när du har klättrat klart.

Vad ska jag packa?

Här följer några enkla tips till nybörjaren på vad som behöver vara med på klättringen. En stark rekommendation är att inte ge sig ut själv som nybörjare utan att gå en grundkurs först.

  • Klätterhjälm ingår naturligtvis i utrustningen. Det finns olika sorters hjälmar beroende på vilket sätt du klättrar på, bland annat sportklätterhjälm och alpinhjälm.
  • Vad du ska ha på dig när du klättrar beror på vädret. Kolla väderleksrapporten innan du ger dig ut. Välj kläder som är smidiga och slitstarka. Sportunderkläder i funktionsmaterial är att rekommendera. Ta med dig både ett par tunna handskar och ett par varma handskar. En tröja i till exempel fleece är skönt att ha med, liksom en extra underställströja. En buff håller dig varm om halsen eller huvudet om det är dåligt väder. Regnkläder till dig själv och eventuellt också ett regnskydd till ryggsäcken håller både dig och dina saker torra.
  • Det finns speciellt anpassade klätterskor, men om du är ny inom klättring bara vill testa på går det bra att klättra i välsittande kängor eller vanliga gymnastikskor. Vill du använda klätterskor finns det att hyra på vissa av STFs anläggningar. Kolla upp utbudet på just din anläggning innan du åker! Vid alpin klättring används oftast stegjärnsfasta storskor.
  • En klättersele, karbiner, rep, säkringar, slingor, broms och är grundläggande för repklättring. Om du ska ut på alpinklättring är stegjärn och isyxa också med i packningen.
  • Du bränner dig lätt när du klättrar. Solglasögon och solkräm ger ett bra skydd. En knuten snusnäsduk eller en buff skyddar huden i nacken mot solens strålar.
  • Packa mycket dricka!
  • Första förband är alltid bra att ha med sig om olyckan skulle vara framme. Den troligaste olyckan är förmodligen skavsår så kom ihåg skavsårsplåster!
  • Myggmedel håller oinbjudna gäster borta.

Fördjupa dig

Det finns särskilda guideböcker över klätterställen som kallas förare. Vissa innehåller enklare beskrivningar över klätterleder. Andra ger mer detaljerad information om hur du tar dig till berget eller var du kan parkera till exempel. Förarna är ofta skrivna av klättrare och går att hitta på Sverigeföraren.

Mer information hittar du på Svenska klätterförbundet.