Klättring

Klättring erbjuder en fantastisk upplevelse kombinerat med träning. Du tränar såväl balans som styrka, samtidigt som du får ett äventyr och en naturupplevelse. I Sverige finns mängder av fina områden, både för bouldering, sportklättring och traditionell klättring. Här tipsar vi om var du hittar boenden nära Sveriges bästa klättring.

Bergsklättring i Sverige

Klättringens intåg i Sverige sägs vara den första bestigningen av Kebnekaise år 1883. Och tänk, att det fortfarande är en av de mest populära klättringarna!

Du kan klättra på massor av olika sätt i Sverige: topprepsklättring, klippklättring, alpin klättring, sportklättring och bouldering. Testa hällklättring i vackra Bohuslän, boulderingklättring på Kjuge Kull i Skåne eller prova isklättring uppför Abiskos frusna vattenfall. Efter ditt äventyr är det skönt att sova ut i en riktig säng, snarare än i tält. Hos oss hittar du boenden nära Sveriges bästa klättring.

Boenden för klättringentusiaster

Boka boende
Boka boende
Boka boende

STF Sylarna Fjällstation

Jämtlandsfjällen
Boka boende

STF Kebnekaise Fjällstation

Abisko-Kebnekaisefjällen
Boka boende
Boka boende

Bouldering

Bouldering en spännande och utmanande sport som får dig att testa din styrka, teknik och förmåga att lösa problem. Ordet bouldering kommer från engelskans ”boulder” som betyder stenblock. Det är den enklaste formen av klättring där du klättrar utan rep, sele, kilar och karbiner. Istället fokuserar du på kortare, svårare och mer tekniskt utmanande problem. Det är en växande sport i Sverige och blir alltmer populär för både nybörjare och erfarna klättrare.

Bouldring är en aktivitet som passar alla åldrar och nivåer av erfarenhet. Både nybörjare och erfarna klättrare kan utmana sig själva och förbättra sin teknik och styrka. Tjusningen är att allt inte bara handlar om styrka och uthållighet, utan också om att lösa kluriga problem genom att hitta det bästa greppet, rörelsemönstret och balansen. Det är en fantastisk känsla när man lyckas klara av en svår passage eller ett nytt problem.

Sverige är ett fantastiskt land för att utöva bouldering, med många naturliga klippor och berg runt om i landet. Bland de mest populära destinationerna för bouldrare finns bland annat Bohuslän på Västkusten och Gotland, där man kan njuta av vacker natur och klippformationer. Stockholmstrakten är också en bra plats för bouldering, med flera inomhusanläggningar som tillhandahåller klätterväggar för träning året runt.

Utöver de naturliga platserna finns även speciella boulderområden. Ett av de mest kända är Kjugekull i Skåne, med sin unika klättringsmiljö och med problem att lösa för alla nivåer. Andra populära områden inkluderar Gillberga i Bohuslän, Gavle boulderställe i Gävle och Kjuge Outback i Blekinge.

Klättringsaktiviteter

Allemansrätten & klättring

Det går fint att klättra på nästan alla Sveriges klippor och berg. Följande saker kan dock vara bra att ha i åtanke:

  • Under våren häckar många fåglar på avsatser och i bergsskrevor. Var därför uppmärksam på varningsrop eller andra läten under klättringen.
  • Du hittar ofta känsliga lavar på klipporna, så var gärna lite försiktig med dessa. Håll även koll på rep som lätt fastnar i eller skaver mot utstickande grenar.
  • Även om klätterstället inte ligger direkt på någons tomt kan det vara känsligt med insyn. Hör med de boende innan du klättrar i närheten av bostadshus.
  • Det är lätt att tappa en karbinhake eller skräp. Kolla runtomkring dig en extra gång efter klättringen.
  • I nationalparker och reservat ser möjligheterna till klättring ofta lite annorlunda ut. Ta reda på vad som gäller där just du planerar att klättra.
  • Läs mer om allemansrätten här.

Fler tips från tidningen Turist

Vill du ha mer klättring?

Hos våra vänner på Klätterförbundet hittar du massa intressant information.

Läs mer

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.