STF Södra Uppland Lokalavdelning

Kontaktperson

Anders Hörding

Telefon: 070-2948930

stf.sodra.uppland@la.stfturist.se

Postadress

STF Södra Uppland Lokalavdelning - Dragonvägen 47, lgh 1501, 19474 Upplands Väsby

Våra kommuner

Sigtuna, Sollentuna, Upplands Väsby, Upplands-Bro

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla ossså får du mer information om vår verksamhet

Uppland brukar kallas för slottens, herresätenas, runstenarnas och fornlämningarnas landskap av uppenbara skäl. Det finns därför mycket att upptäcka i vår omgivning.
Läs mer

Här finns en härlig och omväxlande natur med skogar, sjölandskap och odlingslandskap. Här finns också många historiska sevärdheter av olika slag, ett rikt kulturliv och ett blomstrande näringsliv i en folkrik och växande region. Tillgängligheten till Stockholm gör närområdet än mer intressant och ökar möjligheterna att hitta smultronställen av olika slag.

STF Södra Uppland bildades 1980 och har som upptagningsområde i första hand kommunerna Sollentuna, Upplands Väsby, Sigtuna och Upplands-Bro. Vi har ca 400 medlemmar. Vår idé är att ordna prisvärda aktiviteter med kvalitet och med ett innehåll som på olika sätt kan vara medlemmarna till nöje och öka deras kunskap om vårt område. Vi ordnar därför studiebesök på företag och institutioner, utflykter till intressanta platser runt om i länet, vandringar i stads- eller naturmiljö med ett lärande innehåll och föreningsaftnar med intressanta bildvisningar. I de flesta fall anlitar vi kunniga guider för att få maximalt utbyte av aktiviteten. Det är alltså en blandad kompott där medlemmarna kan hitta mycket av intresse.

STF Södra Uppland har också några specialare som återkommer år efter år. Den första är att vi är faddrar till tre runstenar som vi varje år tittar till, tvättar av och rapporterar tillståndet till Riksantikvarieämbetet. Den andra är fjällvandring någonstans i Sverige. Den tredje är att vi tillsammans med två andra föreningar driver Naturkaféet på Väsby Gård på Järvafältet. STF Södra Uppland ansvarar för öppethållandet sex söndagar om året, och det ger oss extra inkomster som används till att delvis subventionera deltagande i aktiviteterna.

Aktiviteter

  • 14 Apr

    • 14

      Apr

      2024

    Naturkaféet på Väsby gård på Järvafältet

    Väsby Gård ligger inom promenadavstånd från Häggviks station och bjuder på fina omgivningar för cykelturer och vandringar i ett kulturlandskap. Naturkaféet på Väsby Gård håller öppet nästan varje söndag kl 11-15 under våren med värme och billig fika, och STF Södra Uppland står för driften av kaféet tre av dessa söndagar. Du är naturligtvis välkommen dit vilken söndag som helst men särskilt på ”våra”. Motionera mera!

    Läs mer

    Öppet kl. 11 - 15.
    Pris

    Medlem: Gratis

  • 24 Apr

    • 24

      Apr

      2024

    Runstensputs och vandring

    Vid p-platsen tittar vi till ett par av våra runstenar, Wik I och Wik II. STF Södra Uppland är fadder åt tre runstenar i Upplands Väsby kommun på uppdrag av Riksantikvarieämbetet. Detta innebär att vi tittar till dem med jämna mellanrum, kontrollerar att de mår bra och rapporterar tillståndet till RAÄ. Därefter vandrar vi förbi den medeltida Hammarby kyrka, smakar eventuellt på vattnet i Trefaldighetskällan, lyssnar på historien om Löwenströmska sjukhuset och rastar i Calmare hage. Denna sköts av Naturskyddsföreningen i Upplands Väsby med resultat att där växer mycket backsippor och andra blommor. Efter rasten går vi en sväng längs Fysingens strand och spanar efter fåglar innan vi återvänder till p-platsen.

    Läs mer

    Samling kl. 18.00 på p-platsen vid Wik-parken, Almungevägen i Upplands Väsby. Programansvarig: Torsten Wallin, tel. 076-145 77 36.
    Pris

    Medlem: Gratis

  • 02 Maj

    • 02

      Maj

      2024

    Sanda våtmark

    Våtmarker är viktiga livsmiljöer för många djur, främjar den biologiska mångfalden och fungerar dessutom som naturliga reningsverk. Frestabäcken i Upplands Väsby grävdes bredare och djupare på 1850-talet, men kommunen har 2020–2022 grävt om den och anlagt en vall så att vattnet kan hållas kvar på våren. Det gör att gäddor kan vandra upp från Norrviken och leka i det grunda och varma vattnet. Våtmarker är också gynnsamma för fåglar. Vid midsommartid öppnas dammen och vatten och gäddyngel rinner ut i Norrviken. Därefter betar kor för att hålla marken öppen. Upplands Väsby kommuns naturförvaltare Henrik de Joussineau berättar om projektet och dess resultat. Ca 1,5 timmar, ta gärna med matsäck.

    Läs mer

    Samling kl. 18.00 vid busshållplatsen vid Bollstanäs skola. Ca en kilometer till våtmarken. Programansvarig: Anders Hörding, tel. 070-294 89 30. Föranmälan till Anders, anders.hording@gmail eller sms, senast 25/4.
    Pris

    Medlem: Gratis

  • 15 Maj

    • 15

      Maj

      2024

    Norra begravningsplatsen

    Norra begravningsplatsen i Solna är en av Sveriges största begravningsplatser med ca 33 000 gravar. Den invigdes 1827 av ärkebiskop Johan Olof Wallin, som också ligger begravd här, och är sista viloplats för många kändisar, t ex Ragnar Östberg, Ingrid Bergman, Wilhelm Moberg, August Strindberg, Salomon August Andrée, Alfred Nobel och Ivar Kreuger, och ännu många fler okändisar. Här finns pampiga mausoleer, gravmonument och gravstenar av skilda slag och enkla gravar. Där finns också ett par kapell, en judisk och en katolsk kyrkogård och en stämningsfull minneslund uppe på en höjd, allt detta i ett vackert parklandskap. Vi får en guidad visning drygt två timmar av kännaren Tore Curstedt.

    Läs mer

    Samling kl. 18.00 vid p-platsen vid Norra kapellet, Norra begravningsplatsen. Programansvarig: Anders Hörding, tel. 070-294 89 30. Föranmälan till Anders, anders.hording@gmail eller sms, senast 7/5.
    Pris

    Medlem: Gratis

  • 22 Maj

    • 22

      Maj

      2024

    Guidd vandring i Viby by

    I Viby by har tiden stått stilla. Den är en oskiftad så kallad klungby, bevarad i stort sett som den såg ut för tvåhundra år sedan när den befolkades av arrendetorpare under Venngarns kungsgård. De flesta husen är från 1800-talet där varje gård har flera hus för skilda funktioner, typiskt för det gamla allmogesamhället. Viby by är nu ett statligt byggnadsminne och förvaltas av Statens Fastighetsverk. I Viby finns också lämningarna av en romansk stenkyrka från tidig medeltid som var en del av ett cistercienserkloster som anlades på 1100-talet. Ta med matsäck. Ansi Jönsson från Sigtuna museum guidar oss genom byn.

    Läs mer

    Samling kl. 18.00 på parkeringen omedelbart söder om Viby by, i norra änden av Vibyvägen. SL-buss 575 från Märsta station till hållplats Vibyvägen, därifrån en ca 1 km promenad norrut längs Vibyvägen till parkeringen vid Viby by. Alternativt samåkning med bil. Programansvarig: Tage Eriksson, tel. 076-830 76 36. Föranmälan till Tage per telefon eller tage.eriksson@telia.com senast 15/5. Begränsat antal deltagare.
    Pris

    Medlem: 50 kr

    Icke-medlem: 75 kr

  • 01 Jun

    • 01

      Jun

      2024

    Vandring i Näsuddens naturreservat

    Näsudden är en halvö mellan Täljö/Svinningeviken och Tunaviken. Egentligen är det två öar, Kristenholmen och Gästholmen, som växt ihop. Reservatet är bildat för att bevara och utveckla innerskärgårdens omväxlande kulturarv. I området finns betande djur för att hålla landskapet öppet. Faunadepåer har anlagts för att bevara den biologiska mångfalden. Både land- och sjöfågel finns i området liksom många blommande växter, t.ex Adam och Eva. Ett monument som anknyter till Olof Palmes berömda jultal 1972 finns i området. Vandringen är cirka 5-6 km, delvis kuperad terräng med många vackra vyer. Ta med matsäck.

    Läs mer

    Samling kl. 11.00 vid Åkers Runö station, Roslagsbanan (Obs endast vartannat tåg stannar vid stationen). Därifrån samåkning i egna fordon. Ange i anmälan om du önskar skjuts resp har plats för passagerare. Programansvarig: Tommy Sjögren, tel. 073-703 52 85. Föranmälan till: Tommy, sjogren.tommy@gmail.com eller sms senast 25/5.
    Pris

    Medlem: Gratis

  • 12 Jun

    • 12

      Jun

      2024

    Kring Blecktornen

    Ägorna till de gamla malmgårdarna Stora och Lilla Blecktornet bebyggdes sent. Runt Stora Blecktornet växte det upp ett mycket speciellt bostadsområde på 1920-talet. Liksom Röda bergen kännetecknas det av en rofylld småstadskänsla, fjärran från vimlets yra. Även här var de allra flesta lägenheterna på 1-2 rok. På Barnängen bedrevs det textilindustri under mer än 300 år. Den vackra huvudbyggnaden står kvar, och ännu kan man ana något av den en gång så ståtliga anläggningen. Johan Haage guidar oss med kunskap och humor.

    Läs mer

    Samling kl. 17.00 i hörnet av Ringvägen och Södermannagatan vid Lilla Blecktornsparken (det bortre högra hörnet sett från Skanstull, som är närmaste T-bana). Programansvarig: Torsten Wallin, tel. 076-145 77 36. Föranmälan till Torsten senast 4/6.
    Pris

    Medlem: 100 kr

  • 04 Aug - 10 Aug 2024

    • 04

      Aug

      2024

    • 10

      Aug

      2024

    Fjällvandring i Vemdalen

    Vemdalen ligger i Härjedalen och är en utmärkt och lättillgänglig utgångspunkt för fjällvandringar i olika riktningar. Vi åker till angränsande fjäll i Vemdalsskalet, Storhogna, Klövsjö, Sonfjället, Björnrike med mera och gör dagsturer. Fram till mitten av augusti är det oftast varmare och mer vädersäkert, men kom ihåg att vädret skiftar snabbt i fjällvärlden. Vi bor på Gästis Vandrarhem i Vemdalen i dubbelrum med toalett. Äter gemensamma frukostar och middagar. Vi samåker i egna bilar.

    Läs mer

    Anmälningsavgift 500 kr, betalas tillbaka i form av logiavgifter. Självkostnadspris för resor, logi och mat. Programansvarig/information: Mona Gillberg, 070-001 77 81 och Tage Eriksson, 076-830 76 36 Bindande föranmälan: Senast 4 maj på epost till mona.gillberg.54@gmail.com. Anmälningsavgiften betalas senast 4 maj till pg 25 02 43-3. Begränsat deltagarantal.
    Pris

    Medlem: Pris ej bestämt

  • 18 Aug - 19 Aug 2024

    • 18

      Aug

      2024

    • 19

      Aug

      2024

    Två dagar i Jädraås

    Den lilla orten Jädraås i Gästrikland, ca 20 mil från Stockholm och ca 3 mil nordväst om Sandviken, har flera sevärdheter. Järnbruket med hytta och smedja är ett välbevarat industriminne, och vi får en guidad visning där direkt efter vår ankomst. Efter lunch på restaurang åker vi museitåg på Jädraås – Tallås järnväg med möjlighet till fika i Tallås. Man kan också besöka Erskine-ritade Skogsbyn. Kvällen och natten tillbringas på Jädraås herrgård, ett STF-vandrarhem där vi också äter en mindre måltid. Ta med lakan och handduk och eventuell frukost för övernattningen. Efter frukost (restaurang eller egen) åker vi till Wij trädgårdar i Ockelbo där vi får en guidad visning. I närheten finns också ett gammalt valsverk som den intresserade kan besöka.

    Läs mer

    Självkostnadspris. Cirka 1200 kr för bruket, tåget, logi, kvällsmåltid, Wij. Resan och övriga måltider tillkommer. Samling 18 augusti kl. 10.15 vid Jädraås bruk. Samåkning i bil. Programansvarig: Gerd Wiklund, sms 070-157 08 74. Bindande föranmälan till Gerd, gerd.wiklund@gmail.com eller sms, senast 30/3. Meddela om du har extra plats/vill ha plats i bil.
    Pris

    Medlem: Pris ej bestämt

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.