STF Stockholm/af Chapman & Skeppsholmen Vandrarhem

Upplev

Från STF af Chapman & Skeppsholmen är du bara en promenad från det mesta i centrala Stockholm. I Stockholm city finns affärer, shoppinggator och kommunikationer till hela Stockholmsområdet. Gamla stan är den medeltida stadskärnan med gott om restauranger, butiker, gallerier och vackra promenader. Färjan från Skeppsholmen tar dig enkelt till Södermalm eller Djurgården på ett par minuter.

Topp 5 aktiviteter / sevärdheter i närområdet


Familjetips

Skansen
Norra Europas största utomhusmuseum passar dig som är så väl gammal som ung, ensam eller i grupp. På Lill-Skansen finns djur att klappa och lekplats både inne och utomhus. I djurparken kan man titta på älgar, vara med på sälmatning, eller besöka krokodilerna i Skansenakvariet.  Mat och dryck finns från den enklaste korvkiosk till fina Sollidens restaurang – eller tag med din egen lunch till Paviljong Matsäcken. Här finns bevarade byggnader från 1700-talet och framåt, dansbana, konsthantverk och slöjd, småbutiker och fina parker.

Junibacken
Junibacken är ett upplevelsehus med fokus på barnlitteratur. Här kan man besöka platser från Astrid Lindgrens sagor och andra böcker som bland annat Mumintrollen, Mulle Meck och Alfons Åberg. Sagotåget tar hela familjen genom miljöer från Astrid Lindgrens värld, och i Junibackens barnteater ges föreställningar upp till sju gånger om dagen.

Gröna Lund
Stockholms nöjesfält Gröna Lund lockar med flera berg- och dalbanor, Fritt Fall, Katapulten och andra galna åkattraktioner. Dom mindre barnen kan vandra genom Pettson och Findus värld, åka med Nyckelpigan eller Tuff-Tuff Tåget. Här finns också scener, teater, dansbana, restauranger, femkamp och tombolastånd.

Livrustkammaren
I källaren under slottet kan man se vapen, rustningar, dräkter och vagnar från hela Sveriges kungliga historia, från Gustav Vasa och fram till idag. För dom yngre finns rum för barn, Riddarklubben som håller olika aktiviteter, och Slottsmusens hemliga skrin. På helgerna ges särskilda familjevisningar.

Shopping i närområdet

Drottninggatan
Stockholms stora shoppinggata med mängder av affärer går rakt genom centrala city, från Gamla stan och upp genom Sergels torg till Observatorielunden. Större delen av gatan är en gågata. Här ligger också Åhléns citys stora varuhus.

Norrmalmstorg
I området runt Norrmalmstorg hittar man det klassiska paradvaruhuset NK, nybyggda MOOD galleria som kombinerar shopping med restauranger och bar, och ett antal mindre men fina butiker runt den pampiga gågatan Biblioteksgatan.

Gamla stan
Gamla stan är kanske mest känt för sina många butiker med souvenirer, men bortom Västerlånggatan finns också många mindre affärer som säljer konsthantverk och småskalig modedesign. Här hittar man också många mindre gallerier, ofta med möjlighet att köpa originalkonst från utställningarna.

Södermalm
Större affärsgator här är Götgatan och Hornsgatan. Bruno galleria på Götgatan samlar både etablerat och nyskapande svenskt mode. Här finns också många mindre affärer och second-handbutiker: Letar man second-handkläder finns ett intressantare urval bland annat hos Emmaus Vintage vid Slussen, Judits och Herr Judit på Hornsgatan, eller Beyond Retro på Södermalm. So-Fo kallas området söder om Folkungagatan, här hittar man många mindre butiker.

Restauranger / caféer

Bar & Bistro Chapman
I egen regi på HMS af Chapman hittar du sommartid Bar & Bistro Chapman. Här serveras hemlagade svenska klassiker som avnjuts bäst med en kall dryck och i sällskap av goda vänner & vågornas kluckande.

Café Blom
Ett modernt café hos Arkitektur – och designcentrum, strax bredvid oss på Skeppsholmen. De serverar lättare luncher, fikabröd, kaffe och hantverksmässiga drycker från lokala bryggerier. Brödet och mycket annat är ekologiskt och närproducerat.

Restaurang Långa Raden
I Hotel Skeppsholmens trädgård ligger Restaurang Långa Raden, som serverar både frukost, lunch, middag samt brunch under helgerna. Måltiderna speglar det svenska matarvet och tillagas med årstidens råvaror.

B.A.R.
Blasieholmens akvarium och restaurang är en av Stockholms bästa restauranger för fisk och allt annat som kommer ur havet. Den ligger centralt på Blasieholmen, en kort promenad bort.

Parker / grönområden

Kungliga Djurgården
Djurgården nås på ett par minuter med Djurgårdsfärjan från Skeppsholmen. Den gröna ön var från början tänkt som kunglig jaktpark, och är fortfarande till större delen ett grönområde. Bortanför dom stora kända muséerna finns ett nätverk av vackra promenadslingor genom parken, samt restauranger och caféer. Hyr gärna en Citybike och cykla runt ön, till exempel via Djurgårdsbrunnskanalen eller Blockhusudden som är några av våra favoriter.

Vita bergen
Vitabergsparken, som den också kallas, är en kuperad park i den östra delen av Södermalm. Stora delar är kulturreservat sedan 1956, och här kan man se en del av dom gamla trähus som var bostäder för arbetare på Södermalm i 1800-talets fattigare Stockholm. Många kommer hit för att ha picknick eller för att gå på ett av de många event som Parkteatern bjuder på under sommarmånaderna.

Rålambshovsparken
Detta är en populär aktivitetspark full av liv under sommaren. Parken ligger på Kungsholmen med fin utsikt över Riddarfjärden, Stadshuset och Gamla Stan.  Hit kommer man för att spela beachvolleyboll, boule, fotboll, brännboll eller för en mysig picknick eller grillning. I anslutning till parken hittar du Smedsuddsbadet där speciellt barnfamiljer väljer att hålla till för sol och bad. Parken erbjuder många evenemang under sommarmånaderna, som bland annat Parkteatern, nationaldagsfirande, och utomhusbio. För att ta dig till Rålambshovsparken är det trevligt att komma till fots längs Norr Mälarstrand eller över Västerbron från Södermalm.

Personalens bästa smultronställen

Signhild tipsar: Parkteatern sommartid ger konserter, dans, teater, barnshower mm, alltid gratis. En del även på engelska.

Valentin rekommenderar: Rosendals trädgårdar vid sommarslottet Rosendal på Djurgården. Här har trädgårdsmästare skött stora odlingar av grönsaker, perenner och fruktträd i runt 200 år. Fri entré!

Mattis tipsar: Vinterviken en grönskande oas vid Mälaren. Besök det fina trädgårdscaféet, promenera längst vattnet och kanske ta dig ett dopp. Mosebacke/Södra teatern är den klassiska kulturscenen på söder. Ett fantastiskt ställe för dig som gillar konserter, nattliv eller vill njuta av den vackra Stockholmsvyn med goda vänner.

GRUPPFÖRFRÅGAN

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, skolresa eller kanske ett träningsläger för idrottslaget? Fyll i formuläret så återkommer vi med ett prisförslag för just din grupp!

Få prisförslag
Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Ge mig gärna förslag på liknande STF-anläggningar om det är fullt hos er
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.