Trygg vistelse i coronatider

STF har tillsammans med våra boenden och lokalavdelningar genomfört en mängd anpassningar för att kunna välkomna dig på ett tryggt sätt utifrån Folkhälsomyndighetens föreskrifter. Med ett gemensamt ansvarstagande skapar vi möjlighet att hålla våra boenden öppna och aktiviteter igång, så att du och andra kan fortsätta upptäcka Sverige.

Sidan uppdaterades senast 2021-07-16

Nedan hittar du information om vad du kan förvänta dig från STFs olika verksamheter. Det vi förväntar oss av dig som gäst eller deltagare på våra aktiviteter är att du håller dig uppdaterad med senaste informationen och att du följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd likväl som de rutiner som STF har satt upp. Både för din och andras säkerhet.

Fjällstugor

Fjällstationer

Guidade arrangemang

Övriga boenden

Lokalavdelningar

STF Fjällstugor

STFs fjällstugor håller öppet som planerat under 2021 med vissa mindre justeringar i öppettider (se respektive stuga för detaljerad information). För att kunna välkomna dig och andra gäster till våra fjällstugor på ett tryggt sätt har vi gjort ett antal anpassningar i vår verksamhet. Dessa förändringar är en förutsättning för att kunna ha fjällstugorna öppna och vi hoppas på ditt stöd och din förståelse.

 • Under 2021 gäller fortsatt obligatorisk förbokning i STF Fjällstugor. Det gör du här på webben. Det kommer att finnas ett begränsat antal förköp per stuga och natt och på detta sätt kan vi säkerställa att det inte blir för trångt i respektive stuga. Obligatorisk förbokning innebär också att våra stugvärdar vet vilka gäster som kommer varje dag och kan planera bäddfördelningen utifrån det. För tältande gäster finns inget förbokningskrav.
 • Fjällvärlden kan innebära tufft väder, såväl vinter som sommar, och planer kan behöva ändras under turen. Mer information om våra bokningsvillkor i samband med hårt väder i väglöst land hittar du här.
 • Täcke och kudde finns på plats i fjällstugan. Det är obligatoriskt att ha med sig eget underlakan och örngott i tillägg till sovsäck, reselakan eller påslakan till befintliga täcken. Du behöver kunna täcka alla sängtextilier för din egen säkerhet.
 • Bastur på våra fjällstugor kommer tillsvidare vara fortsatt stängda. Beslutet kan komma att ändras under pågående säsong.
 • Möjligheten till att hålla avstånd i köken kommer begränsa antalet gäster som kan vistas där samtidigt. Köken kommer bara kunna användas till matlagning och inte som sällskapsrum. Bokningslista för kök kommer finnas i stugor där det krävs.
 • Butikerna i fjällstugorna kommer att ha begränsade öppettider, kl. 8-10 samt kl. 16-20. Begränsning i antal besökare åt gången kommer finnas.
 • Stugan är i mån av plats öppen för dagbesök mot avgift under tiderna 11-15. Dagbesök i fjällstuga kan inte förbokas utan betalas på plats till stugvärden.
 • Tältare som övernattar intill en fjällstuga och betalar serviceavgift får använda stugans kök, torkrum och övriga faciliteter men inte sovrum kl. 15-21 ankomstdagen och kl. 07-10 avresedagen. Tältare har samma regler i kök som logigäster, inkl. ev. tidsbokning i kök.
 • Det kommer att finnas förbättrade handtvättmöjligheter/handsprit vid dass, i kök och vid ingången till stugan.
 • Ta med egen vattenflaska, en liten handduk/tvättlapp för hygien, egen handsprit och bo gärna med samma personer hela turen för att minska antalet kontakter.
 • Städrutiner för gäster finns uppsatta i fjällstugan.
 • Du som gäst måste ta ett stort eget ansvar för både dina egna rutiner och de rutiner STF satt upp. Tillsammans får vi det här att fungera och möjliggör att fjällstugorna kan ha öppet såväl vinter som sommarsäsongen 2021.
 • Tack för att du hjälper till och välkommen ut på fjället!

STF Fjällstationer

(gäller Abisko, Grövelsjön, Helags, Storulvån, Blåhammaren, Sylarna, Saltoluokta, Kebnekaise, och Ritsem)

För att kunna välkomna dig och andra gäster till våra fjällstationer på ett tryggt sätt har vi gjort ett antal anpassningar i vår verksamhet. Dessa förändringar är en förutsättning för att kunna ha fjällstationerna öppna och vi hoppas på ditt stöd och din förståelse. Förutom STFs generella anpassningar gäller nedan på våra fjällstationer.

 • Vi tar endast emot gäster som har förbokat sin vistelse. Det gör du här på webben.
 • Vi har minskat antalet bokningsbara bäddar i flerbäddsrum för att säkerställa att våningssäng endast behöver delas av gäster i samma sällskap. Andelen utglesade bäddar varierar beroende på fjällstation, rumstyp och storlek på rummet. Vi fördelar sällskap i olika rum så långt det är möjligt, men kan inte garantera eget rum om du inte har bokat det. Vill du vara säker på att inte behöva dela rum med andra gäster rekommenderar vi att du styr din vistelse till datum eller boenden där du kan boka boende i eget rum.
 • Täcke och kudde finns på plats. Det är obligatoriskt att ha med sig eget underlakan och örngott (alternativt hyra på plats) i tillägg till sovsäck, reselakan eller påslakan till befintliga täcken. Du behöver kunna täcka alla sängtextilier för din egen säkerhet.
 • Bastur på våra fjällstationer kommer som utgångspunkt fortsatt att vara stängda. Beslutet kan komma att ändras under pågående säsong. Om förutsättningarna tillåter det kan vi under perioder med låg beläggning komma att erbjuda möjligheten att boka bastu för enskilt sällskap på vissa fjällstationer. Aktuell information kring detta ges i så fall direkt på plats och är tyvärr inte något som vi kan vare sig informera om, eller utlova, på förhand.
 • För att hindra smittspridning i våra restauranger så glesar vi ut mellan borden och vid behov delar vi upp gäster i fler sittningstider med färre gäster per sittning. Handsprit finns tillgängligt för alla gäster. Vid bufféservering har vi förstärkta hygienrutiner och sällskapen hämtar mat i omgångar för att motverka köbildning.
 • För att minska risken för trängsel kommer vi under högsäsong ha särskilda servicevärdar på vissa fjällstationer som informerar gäster om vikten av att hålla avstånd vid hög belastning.
 • I självhushållsköken är tiderna för matlagning uppdelade för att minska trängsel. Tältare som betalat serviceavgift kan använda köken mellan 09.00 och 17.30, med vissa lokala avvikelser.
 • Butikerna har gjort anpassningar för att undvika trängsel.
 • Sällskapsrummen används endast av boende gäster, de är även ommöblerade för att minska antalet sittplatser och vi har infört maxantal.
 • Vi har förstärkta städrutiner i rum där städ ingår. I de rum där du städar själv finns alla rengöringsmedel och all utrustning som behövs. Alla rum inspekteras noggrant och städas efter avresa för att säkerställa en trygg vistelse för nästkommande gäst.
 • Hygienrutiner kring uthyrning av tält och sovsäckar är förstärkta.
 • Vi erbjuder kontaktfri incheckning, detta förbeställs enligt information i din bokningsbekräftelse.
 • Vi har gått över till kortbetalning för att undvika kontanthantering med smittrisk.
 • Du som gäst måste ta ett stort eget ansvar för både dina egna rutiner och de rutiner STF satt upp. Tillsammans får vi det här att fungera och möjliggör att fjällstationerna kan ha öppet såväl vinter som sommarsäsongen 2021.
 • Tack för att du hjälper till och välkommen ut på fjället!

Guidade arrangemang på STFs fjällstationer
(gäller Abisko, Grövelsjön, Helags, Storulvån, Blåhammaren, Sylarna, Saltoluokta, Kebnekaise, och Ritsem)

 • Guidade turer och grupparrangemang kommer att erbjudas under både vinter- och sommarsäsong.
 • Arrangemang med många deltagare kommer delas upp i mindre grupper i så stor utsträckning som möjligt.
 • Genomgångar och föredrag kommer genomföras utomhus om möjligt och nödvändiga inomhusaktiviteter genomförs med rekommenderat maxantal och avstånd mellan deltagare.
 • I de fall måltider i restaurang ingår kommer sällskap att placeras var för sig enligt rådande direktiv.

Våra andra boenden runt om i landet

Inom STF finns cirka 250 boenden och en av de saker vi är stolta över är mångfalden bland dessa. Här hittar du vandrarhem, badhotell, värdshus, ecolodger, fjällgårdar, vildmarksstationer, små B&B, naturhotell och mycket annat. Gemensamt för alla är att de är genuina, hållbara och personliga. Och att de i coronatider gör massa anpassningar för att göra din vistelse trygg. Det varierar från boende till boende men exempel är incheckning utan fysisk kontakt, schema i gästkök, minskat antal uthyrda rum, egen tillgång till dusch/wc, direktingång till rummen, egen stuga, bordsserverad frukost istället för buffé, möjlighet till utomhusmatlagning och extra städning. Gå in på respektive boende här på vår webbplats och läs mer under fliken “Om oss” så hittar du detaljerad information. Saknas det information så är du varmt välkommen att kontakta boendet direkt så berättar de mer.

STF Lokalavdelningar

Våra lokalavdelningar fortsätter att anordna aktiviteter i den utsträckning det går och planerar främst aktiviteter som sker utomhus eller där det utan problem går att hålla avstånda mellan deltagarna. Lokalavdelningarna har interna riktlinjer som de följer baserat på Folkmyndighetens allmänna råd och förskrifter. Då varje lokalavdelning har olika förutsättningar hittar du aktuell information om vad som gäller på lokalavdelningens sida här på webben under fliken ”aktuellt”. För dig som medlem är det viktigt att känna till följande:

 • På alla våra aktiviteter uppmanar vi till att hålla avstånd, tvätta händerna med tvål och vatten där möjligheten finns. På våra aktiviteter finns det alltid tillgång till handsprit.
 • Har du minsta symtom som kan tyda på smitta så hoppas vi att du tar ansvar och stannar hemma. Du är välkommen till våra aktiviteter när du känner sig frisk!
 • Vi tar alltid närvaro med namn, mailadress och telefonnummer på våra deltagare. Detta för att lätt kunna skicka ut information om smitta till exempel har uppstått efter en aktivitet.
 • På de flesta av våra aktiviteter har vi valt att begränsa antalet deltagare.
 • Skulle du bli sjuk och har betalat för en aktivitet får du tillbaka hela summan du har betalat in. Detta gäller inte resor där vi har särskilda bestämmelser för respektive resa.
 • Vi gör vad vi kan för att du ska känna dig trygg när du deltar på våra aktiviteter och har du frågor är du välkommen att kontakta någon i styrelsen i din lokalavdelning.

Vad STF gör generellt för att ta hand om gäster, medlemmar och personal under coronapandemin

 • Vi följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd och föreskrifter.
 • Alla STFs boenden, lokalavdelningar och personal har fått information om covid-19 med instruktioner och riktlinjer kring hur vi minskar risken för smittspridning.
 • Hygien och renlighet är alltid högprioriterat. Vi har nu förstärkt våra rutiner för städning, rengöring och hygien med extra fokus på handhygien.
 • Regelbunden desinficering av frekvent använda ytor som dörrhandtag, receptionsdisk, allmänna toaletter/duschar, gästkök, strömbrytare och hissknappar och andra ytor som många gäster regelbundet använder.
 • Handdesinfektion finns ofta tillgängligt för våra gäster i allmänna utrymmen och på alla lokalavdelningsaktiviteter.
 • Vi agerar i enlighet med rutiner som vi upprättat och som gäller i händelse av upptäckt av covid-19 på något av våra boenden, både bland medarbetare, gäster och aktivitetsdeltagare.
 • Om du upplever symptom som kan tyda på att du blivit smittad av coronavirus (exempelvis feber, ont i muskler och leder, huvudvärk och torrhosta) meddela personalen, om möjligt utan att lämna ditt rum.

Tillsammans gör vi det möjligt för fler att upptäcka Sverige, i dag och i framtiden!

Denna information gäller tills att annat anges och kan uppdateras vid senare tillfälle.

Läs mer

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.