Trygg vistelse i coronatider

STF har tillsammans med våra boenden och lokalavdelningar ett fortsatt fokus på att kunna erbjuda dig en trygg vistelse. Vi följer utvecklingen av coronapandemin noga och är redo att snabbt anpassa vår verksamhet, både lokalt och nationellt, om läget förändras. Som gäst eller deltagare på våra aktiviteter är det viktigt att du håller dig uppdaterad med senaste informationen och känner till de förutsättningar som gäller inför ditt besök.

Denna information uppdaterades senast 2022-04-27 och kan komma att ändras med kort varsel. 

STFs generella coronaanpassningar 

 • Alla STFs boenden, lokalavdelningar och personal har fått information om covid-19 med instruktioner och riktlinjer kring hur vi minskar risken för smittspridning.
 • Hygien och renlighet är alltid prioriterat. Vi har noggranna rutiner för städning, rengöring och hygien med extra fokus på handhygien.
 • Vi agerar i enlighet med rutiner som vi upprättat och som gäller i händelse av upptäckt av covid-19 på något av våra boenden, både bland medarbetare, gäster och aktivitetsdeltagare.
 • Om du upplever symptom som kan tyda på att du blivit smittad av coronavirus (exempelvis feber, ont i muskler och leder, huvudvärk och torrhosta) meddela personalen, om möjligt utan att lämna ditt rum.

Nedan hittar du information om vad du kan förvänta dig från STFs olika verksamheter, utöver de generella anpassningar som nämns ovan.

Fjällstugor

Fjällstationer

Övriga boenden

Lokalavdelningar

STF Fjällstugor

 • Vi rekommenderar att du som gäst förbokar din övernattning i våra fjällstugor. Bokning och förbetalning ska ske för aktuellt datum och stuga, och görs online här på hemsidan. Antalet förbokningsbara bäddar är begränsade beroende på stugtyp/område och de kan bli fullbokade. Förbokar du din övernattning får du ett rabatterat förköpspris och du garanteras en sängplats förutsatt att du ankommer till fjällstugan senast 18.00, därefter gäller platsgaranti i ospecificerad bädd. Bokningsbekräftelse ska skrivas ut och visas för stugvärden vid ankomst. För dig som inte har möjlighet att förboka övernattning i förväg erbjuds med betalning på plats alltid tak över huvudet i ospecificerad bädd vilket kan innebära golvbädd i fjällstugan eller annat inomhusutrymme. Ospecificerade bäddar tilldelas normalt efter kl 18 på kvällen.
 • Tältplats kan ej förbokas. Tältare som övernattar intill en fjällstuga och betalar serviceavgift får använda stugans kök, torkrum och övriga faciliteter men inte sovrum kl. 15-21 ankomstdagen och kl. 07-10 avresedagen.
 • Täcke och kudde finns på plats. Det är obligatoriskt att ta med egen sovsäck, reselakan eller påslakan. Vi rekommenderar även att du tar med ett eget underlakan och örngott för att vara säker på att kunna täcka alla sängtextilier.
 • Vi planerar för att hålla bastur i anslutning till våra fjällstugor öppna.
 • Fjällstugan är i mån av plats öppen för dagbesök mot avgift kl. 11-15. Dagbesök i fjällstuga kan inte förbokas utan betalas på plats till stugvärden.
 • Handtvättmöjligheter/handsprit finns vid dass, i kök och vid ingången till stugan.
 • Städrutiner för gäster finns uppsatta i fjällstugan.

STF Fjällstationer

(gäller Abisko, Grövelsjön, Helags, Storulvån, Blåhammaren, Sylarna, Saltoluokta, Kebnekaise, och Ritsem)

 • Vi rekommenderar fortsatt att du som gäst förbokar din övernattning på våra fjällstationer. I mån av plats finns även möjlighet att boka och betala din övernattning vid ankomst. Vi kan dock inte garantera plats om du inte har förbokat, annat än i nödsituation då du alltid får tak över huvudet.
 • Samtliga bäddar i våra flerbäddsrum är bokningsbara. Vi fördelar sällskap i olika rum så långt det är möjligt, men kan inte garantera eget rum om du inte har bokat det. Vill du vara säker på att inte behöva dela rum med andra gäster rekommenderar vi att du styr din vistelse till datum eller boenden där du kan boka boende i eget rum.
 • Tältplats kan ej förbokas. Tältare som övernattar intill en fjällstation och betalar serviceavgift får använda stationens kök, torkrum och övriga faciliteter.
 • Täcke och kudde finns på plats. Har du inte förbokat linne så är det obligatoriskt att ta med egen sovsäck, reselakan eller påslakan. Vi rekommenderar även att du tar med ett eget underlakan och örngott för att vara säker på att kunna täcka alla sängtextilier.
 • Vi planerar för att hålla bastur på våra fjällstationer öppna.

Våra andra boenden runt om i landet

Inom STF finns cirka 250 boenden som på olika sätt anpassat sin verksamhet i samband med pandemin, utöver STFs övergripande anpassningar som anges under generella riktlinjer. Vänligen kontakta respektive boende direkt om du har specifika frågor kring de anpassningar som görs lokalt.

STF Lokalavdelningar

Våra lokalavdelningar anordnar aktiviteter både utomhus och inomhus. För dig som deltar på en aktivitet: Om du känner dig sjuk vill vi att du stannar hemma. Du är varmt välkommen att delta på våra aktiviteter när du känner dig frisk igen.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar vuxna personer som inte har vaccinerat sig att vidta särskilda försiktighetsåtgärder. Det innebär att dessa personer bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus.

Läs mer
Flexibla bokningsvillkor
Frågor & svar med anledning av coronautbrottet

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.