STF Stockholm Lokalavdelning

Kontaktperson

Josefin Dorkhom

Telefon: 0707-544 191

stf.stockholm@la.stfturist.se

Postadress

STF Stockholm Lokalavdelning - c/o 522, Renstiernas gata 23, 11631 Stockholm

Våra kommuner

Ekerö, Järfälla, Lidingö, Solna, Stockholm, Sundbyberg

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla oss så får du mer information om vår verksamhet

Följ STF Stockholm Lokalavdelning

Facebook

Stockholm är Nordens Venedig. Staden är byggd på öar och omgärdas av Mälaren och Östersjön. Och vattnet är så rent att det går att fiska i Stockholms ström och bada i Riddarfjärden.
Läs mer

För den som vill uppleva natur och skärgård är det enkelt att båtluffa eller färdas med turbåt till någon av de många skärgårdsöarna. Många är bebodda och erbjuder året runt-öppna krogar, hotell, vandrarhem och pittoreska lanthandlar. Andra öar lever öde och fängslar med sin karghet året om.

För den som är intresserad av att uppleva Stockholm från vattnet finns det stora möjligheter att göra havskajakturer i Stockholms skärgård eller paddla längs den gamla vikingaleden.
Vikingarna har även inspirerat till Vikingarännet som är ett arrangemang för skridskoåkare och går mellan Uppsala och Stockholm.

I Stockholmsområdet finns tre av Sveriges tolv världsarv, skyddat för kommande generationer: Drottningholm, Skogskyrkogården och Birka. Drottningholms Slott stoltserar med en unik och historisk miljö. Skogskyrkogården finns med som ett exempel på 1900-talets arkitekturarv. Birka, som anses vara Sveriges första stad, var en viktig hamn för internationell handel och sjöfart och grundades på 700-talet e Kr.

Unikt för Stockholm är även Tyresta nationalpark, som är den största orörda barrskogen söder om fjällen. De vackra natur- och kulturmiljöerna i Hagaparken och runt Brunnsviken är också ett populärt besöksmål. Området ingår i nationalstadsparken, även känd som Ekoparken, tillsammans med Ulriksdal, Djurgården och Fjäderholmarna.

Som besökare i Stockholm har du även tillgång till över hundra museer och attraktioner. Allt från det världsberömda Vasamuseet och det ursvenska Skansen till mindre kända guldkorn som Thielska galleriet och Strindbergsmuseet.

Lokalavdelningen grundades år 1973 och är Sveriges största lokalavdelning med cirka 1000 medlemmar.

Aktiviteter

  • 04 Maj 2024

    • 04

      Maj

      2024

    Lördag 4 Maj. Upplandsbro-leden, vandring (ca 19-20 km)

    Upplands-Broleden som vi idag vandra (delar av) ringlar sig genom ett typiskt Mälarlandskap och längst Mälarens vatten. Vi möts av ett variationsrikt landskap med allt från trolska barrskogar till betade strandängar men även en hel del asfaltsvägar. Vandringen är främst för dig som gillar gå lite snabbare (3,5-4 km/tim) och längre och med några kortare pauser.

    Läs mer

    Samling: Hållplats Bro pendeltågs station kl. 09.30 vid tågets ankomst. Lämplig tåg från Centralen är tåg 43 mot Bålsta, med avgång kl. 08:56. Gå av i Bro. Utrustning: Kläder efter väder, grova skor/kängor, liten ryggsäck med värmande rastplagg, sittunderlag, matsäck för flera raster, vätska, deltagaravgift och SL-kort. Avgiften betalas in via Swish 123 215 58 10
    Pris

    Medlem: Gratis

    Icke-medlem: 100 kr

  • 09 Maj 2024

    • 09

      Maj

      2024

    Nacka - den branta sommarstugestaden, ca 14 km. Vandring Nacka strand-Nyckelviken-Kungshamn-Skuru-SaltsjöDuvnäs

    En varierad stads- och naturvandring som går från Nacka Strand, över Nyckelvikens kulturmiljöer, eklandskap och landets äldsta stugby Visborgs Minne, via hällmarksskog, ångbåtsbryggor och Skuruparkens 1700-talsmiljöer, till Olle Nymans ateljé i Saltsjö-Duvnäs. Genom norra och södra Skurus olika naturmiljöer och arkitektoniska uttryck får vi en uppfattning om hur en kranskommun till Stockholm har utvecklats de senaste 250 åren. Kanske passerar vi en och annan dansbana från anno dazumal? Beräknad ankomst till Saltsjö-Duvnäs station är ca kl 17.00. Därifrån tar vi Saltsjöbanan tillbaka till Slussen. För de som vill gå en något kortare vandring finns möjlighet att ta buss från Skurubron.

    Läs mer

    Obs - bitvis relativt brant vandring. Vandringsvana och god hälsa krävs. Kläder efter väder. Vandringsskor, liten ryggsäck med värmande rastplagg, sittunderlag, matsäck, vätska, ev. deltagaravgift, SL-kort. Om vädret tillåter kan den som önskar medföra badkläder + handduk, då vi passerar flera fina badstränder.
    Pris

    Medlem: Gratis

    Icke-medlem: 100 kr

  • 11 Maj - 12 Maj 2024

    • 11

      Maj

      2024

    • 12

      Maj

      2024

    Tältvandring på Ålö, 11-12 maj 2024, vandring nivå medel, ca 12 km

    Ta pendeltåget till Nynäshamn. Vi ses vid Waxholmsbåten som går till Ålö. Båten tar ca 40 minuter. Du betalar själv tåg-och båtbiljetten. Vi går mot Storsand där vi äter lunch och sätter upp våra tält. Vi vandrar sedan runt på vackra Ålö. Terrängen på Ålö är kuperad och kan bitvis vara svår då ön är bergig. På kvällen lagar vi mat tillsammans. Efter frukosten är det fritt fram för egna aktiviteter såsom att vandra eller läsa en bok i en hängmatta. Du kan ta valfri båt tillbaka till Nynäshamn. Du får gärna följa med även om du inte har tältat förut. Vi kan dock behöva stämma av före turen att du har en fungerande utrustning. För eventuella ändringar se alltid Facebook eller hemsidan.

    Läs mer

    Föranmälan senast den 5 maj 2024. Ha gärna grova skor eller vandringskängor. Vandringsstavar kan vara bra att ha. Kläder i övrigt enligt väderlek. Solhatt och solglasögon kan vara bra. Du ska ha med regnkläder och gärna sittunderlag. Ta även med den mat och det fika du vill ha samt det kök du vill laga maten på. Vatten finns på Storsand, men ta med en vattenflaska fylld med minst en liter vatten så du har fram till Storsand. Alkohol får inte tas med. Du bör ha med en pannlampa. Ta också med tält, helst dubbla liggunderlag eftersom det är ofta kallt underifrån på våren. Det är mycket viktigt att du har en ordentligt varm sovsäck. Du kan också ha två sovsäckar i varandra. Det kan bli mycket kyligt nattetid i maj i skärgården. Du ska ha provat att sätta upp ditt tält så att du vet att det fungerar. En packlista kommer att sändas ut.
    Pris

    Medlem: Gratis

    Icke-medlem: 100 kr

  • 18 Maj 2024

    • 18

      Maj

      2024

    11 sjöar - Magelungen till Hammarby sjöstad, ca 20 km

    Under dagens tur kommer vi att passera 11 sjöar, och börjar vid Magelungen. För att sedan gå under Nynäsvägen fram till Drevviken och Flaten innan vi går vidare under Tyresövägen och kommer fram till Ältasjön. Därefter letar vi oss fram till Ulvsjön, Söderbysjön och Dammtorpssjön och Hellasgården. Vi fortsätter förbi Källtorpssjön och går upp mot Hästhagen för att sedan ta oss ner till Järlasjön och Sicklasjön. Avslutning blir till sist ner vid Hammarby sjöstad

    Läs mer

    Kläder efter väder, grova skor/ kängor, ryggsäck, rastplagg, matsäck för 2 raster, vätska, ev stavar, deltagaravgift, SL-kort. Föranmälan senast 15 maj.
    Pris

    Medlem: Gratis

    Icke-medlem: 100 kr

  • 25 Maj 2024

    • 25

      Maj

      2024

    Östra Järvafältet, Vandring (ca 13-14 km)

    Upptäck Järvafältet från Norrviken till Akalla. Vi startar vid Norrviken och börjar med att gå runt Sollentunaholm innan vi går mot Järvafältet via Vibys skogar. Vi kommer under dagen passera Brända berget och Astrid Lindgrens berg. Järvafältet bjuder oss på en blandning av skogar och betes mark på diverse stigar och mindre vägar innan vi når Akalla. Vi går ca 3km/timmen

    Läs mer

    Utrustning: Kläder efter väder, grova skor/kängor, liten ryggsäck med värmande rastplagg, sittunderlag, matsäck, vätska, (stavar) deltagaravgift och SL-kort. Ev ändringar, se alltid hemsida och facebook.
    Pris

    Medlem: Gratis

    Icke-medlem: 100 kr

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.