musiker saltofolk

Artistprogram

Årets line-up! Vi släpper artisterna under kommande veckor, håll utkik här eller på vår facebooksida för mer information!

FRANCESCA VINCENTIE

I sommar har vi den stora äran att ta emot Francesca Vincentie med band! Tänk dig ett väsen som med en fot i Västerbottens & Lapplands barrskogar och en i Indonesiens regnskogar, varit ute på en lång sökexpedition. Pendlande mellan den muntliga berättartraditionen och musik målas nu ett äventyr upp baserat på modigt delade levnadsberättelser. Inbäddat i en elektroakustisk ljudmiljö, smygande mellan folkmusik, RnB & jazz, berättas en saga om att vara vilsen och om letandet efter rätt stig hem.

anna fält

ANNA FÄLT

Finnskogarnas magi är en soloföreställning med sånger och besvärjelser till texterna samlade i svenska och norska finnskogarna. Sångerskan Anna Fält utforskar röstens möjligheter med a cappella -sång och spelar det finska instrumentet kantele. Starka utgångspunkter är skogsfinnarnas vardagsliv och traditioner, urgamla runosånger blandat med nyskriven musik.

Anna Fält är finsk musiker bosatt i Sverige, hon arbetar som musiker/folksång pedagog. Anna kommer i år tillbaka till Saltofolk för en solokonsert, men kommer även hålla i en workshop i sång och meditation.

LJUS & LYKTA

Ljus & lykta är folkmusikbandet som älskar flerstämmig sång. De kan sin tradition och blandar sömlöst virtuost spel med poppiga harmonier och bluesigt groove. Det finns för få band på den svenska folkmusikscenen som sätter flerstämmig folklig sång i centrum tillsammans med instrument, tyckte medlemmarna i Ljus & lykta, och beslöt sig för att själva bilda bandet de saknade. Fokus ligger på traditionell vokal repertoar; medeltida ballader, kärleksvisor, koraler. Ljus & lyktas vokalarrangemang är inspirerade både av Susanne Rosenbergs pionjärarbete om hur man kan sjunga flerstämmigt i en tradition som historiskt främst har setts som en solotradition, och av stämsång från andra traditioner, inte minst bluegrass.

långbacka badagård

LÅNGBACKA/BÅDAGÅRD

Långbacka/Bådagård består av Matilda Bådagård och Maja Långbacka. De har kallats för ’’de nya protestsångarna’’ och varit aktiva i Me Too-rörelsen. Texterna är ”samhällsreflekterande poesi” vilka ofta väcker reaktioner hos lyssnarna. I höstas släpptes debutalbum Wake us up och i samband med det genomförde de en större turné i Sverige, Norge och Finland. Duon tycker om att skriva musik och det som kommer ur dem är en smältdegel av samlade musikaliska referenser: pop, jazz, irländskt/anglosaxiskt, brasilianskt, och inte minst svenskt.

Influenser är Lena Willemark, Emmylou Harris, Fläskkvartetten och Paul Simon. Live går de mellan nedskalade arr på bara två fioler eller bara två röster, till loopade beats och stora ljudlandskap. De har blivit beskrivna ‘’som om Regina Spektor flyttat till de nordiska fjällandskapen och lärt sig spela fiol’’ vilket faller sig lämpligt i och med att de spelar på
Saltofolk!

THE CHICKPEAS BAND

Piteåbandet The Chickpeas Band grundades 2010 av Lina Larsdotter, Elin Grunditz och Ida Nilsson. 2012 anslöt Emil Kårén på trummor och samma år gav de ut sin självbetitlade debut-EP i egen regi. Som glesbygdsbarn har avstånden alltid haft betydelse. Vägarna ut i världen var få och järnvägen kom att bli en symbol för frihet och möjligheter. Somrarna 2012 och 2013 genomfördes en tågturné där de både spelade i städerna längs vägen, men även i fullsatta bistrovagnar. Efter ytterligare två EP:s blev det äntligen dags för deras första fullängdsalbum, ‘’Desert lands’’ som släpptes i februari 2019. The Chickpeas Band är ett nytt inslag i en transatlantisk tradition där persongalleriet alltid utgjorts av historieberättare, romantiker och melankoliska nomader, vi ser väldigt mycket fram emot att välkomna dem till Saltofolk! saltofolk festival

STUORIS JA BÁLDDONAS

Denna församling musiker Stuoris & Balddonas (Stoor och Skrämmande) samlas och framför sin musik under väldigt speciella tillfällen, basen har man i Umeå, norra Sverige. Namnet Stuoris & Bálddonas är skapad utifrån Nils Aslak Valkeapääs sång från början av 1970-talet om internatskolan som var stor och skrämmande. Stuoris & Bálddonas presenterar en härlig utveckling från den traditionella jojken som sällan följer den västerländska tonskalan eller följer jämna takter, till en bluesig stil med slagverk, sttränginstrument och som ger jojkens tonalitet och berättande egenskaper en god plats. Den traditionella jojken är grunden för all presentation. Krister Stoors tradition kommer från den nordsamiska repertoaren som framförs i Kirunaregionen, men även hans mors skogssamiska tradition längre söderut i Västernbottens län, finns med. Stuoris & Balddonas är förtuom jojkaren Krister Stoor: Jonas Strandgård Gearpmaš, stränginstrument; Peter Uvén Skuolfi, stränginstrument, bas; Johan Wållberg Bovnnaš, keyboard, bas. viktor krutrök

VIKTOR KRUTRÖK

Musikkollektivet Höstorkestern turnerar i olika storlekar, ibland fyra, ibland åtta, eller som denna gång – en person! Viktor Krutrök, en av kollektivets frontfigurer, stämmer upp i Höstorkesterns sånger om Malmfälten, Tornedalen, antirasism, kämpaglöd och om att försöka landa tryggt i denna stormiga tillvaros öga. Det blir mysigt, rivigt och nära. Höstorkestern har släppt två album, ett livealbum och i höst kommer deras tredje fullängdare. Första singeln ”Meänfestivaali” släpps i juni. På denna frukostkonsert kommer nya låtar blandas med resten av Höstorkesterns starka repertoar. Väärt

VÄÄRT

Årets avslutningskonsert blir Väärt! Med rötterna i och med inspiration från sitt kulturella arv i Norra Norrland framträdde Väärt på den musikaliska kartan i början av 10-talet med sin indiepop/rock med inslag av folkmusik och progg. Med sånger som på ett unikt sätt skildrar den arktiska naturen, dess människor och livsvillkor har Väärt beskrivits som bandet vilket: ”lever och verkar i sitt alldeles egna musikaliska landskap.” Bandet startades av barndomsvännerna Pär Poromaa Isling och Johan Airijoki. Så småningom anslöt sig producenten och trummisen Jens Andersson i bandet och våren 2019 släpptes LP:n ”Drömälv”. Albumet handlar om att vara en inlands- och glesbygdsperson och försöka skapa sig ett liv i staden, i vårt fall Umeå. Det var hit vi flyttade från Malmfälten och på allvar började spela som ett band. Sedan flytten har mycket hänt. Ibland  känns det som att de har hittat ett hem här, men de tvivlar ofta, det beror på dagsformen eller årstiden. Hur det än är är vi säkra på att Väärt kommer avrunda Saltofolk på ett fantastiskt fint sätt! musik i salto

Duo Äystö/Räsänen

Markus Räsänen och Nikolai Äystö Lindholm träffades första gången under en Vildrosfestival i Dalarna. De fann varandra genom sitt finska arv och musiken. Där Finland är som bredast har de sina rötter, Nikolai i väst och Markus i Öst. Med virvlande dragspel och blås, vemod, humor och fartfylld sång tar duon publiken med på en slingrig resa med många uttryck och högt till tak. I ena stunden österbottniska polskor, i den andra karelsk sång. Plötsligt befinner vi oss musikaliskt i Sverige, där de båda vuxit upp och spenderat största delen av sina liv. Slutligen kan det landa i en finsk tango eller en popdänga från 80-talet. Vi får se vart det bär av denna gång.

Låtar & Skrönor

Berättelser ur livet, osannolika händelser och unika möten mellan en samling musiker & artister gör föreställningen säregen och unik. Denna föreställning är återkommande varje år i Saltoluokta, men aldrig lik. En av festivalens riktiga pärlor!

Mustig musik och brokiga berättelser från Norr. En klassiker med poesi,vilda skrönor och folkmusik. Dessa mera eller mindre sanna berättelser från norr och fjärran med sköna, skira kvinnor och vackra, sköra män som lägger ut sina hjärtan i midnattssolen, i skuggan av fjället. ”Blidka dig blåa ödemark.”

Medverkande artister 2019 är: Jan Olofsson, Markus Falck, Oline Bakkom, Kristina Rådström, Krister Stoor, Ulf B. Jonsson, Kristina Rådström, William Simu.