Upplev mer

Huskvarna ligger vackert vid Vätterns vidsträckta och glittrande vatten och här finns mycket att se och uppleva. Huskvarna i sig är en mysig liten ort. Ta en promenad längst de gamla villakvarteren och kika på de sekelskifteshusen i trä med sina vackra snickeridetaljer och lummiga trädgårdar. Besök Husqvarna fabriksmuseum och ta del av ett stycke viktig svensk industrihistoria. En liten promenad från oss hittar du vår egen ”playa”. Ta en promenad längs med stranden, kanske grilla något vid någon av de färdiga grillplatserna. Gå vidare till småbåtshamnen eller åt andra hållet upp till Vätterns höga sandbankar – med strålande utsikt över öppet “hav”.

Utflyktsmål

Från Huskvarna är avstånden sedan korta till en mängd upplevelser. ”Smålands Toscana” bjuder på gårdsbutiker och små caféer och i den lite större staden Jönköping väntar både sevärdheter och restauranger värda en omväg. Jönköping är såklart även känt för säkerhetständstickan och John Bauers berömda sagoväsen.

Missa inte ett besök i charmiga lilla Gränna. Gränna är födelseort för upptäcktsresanden Salomon August Andrée (1854-97), berömd för sin uppmärksammade ballongexpedition till Nordpolen. På Gränna Museum kan man lära sig allt om Andrées mödosamma resa och dess mystiska slut. Här tillverkas även de karaktäristiska polkagrisarna, ett hantverk som går att beskåda hos flera av de många tillverkarna.

Från Gränna tar du färjan över till Visingsö. På denna lilla ö finns spår av människor ända från stenåldern och svenska kungar har använt den sedan 1100-talet. Under 1600-talet höll den mäktiga Braheätten till i Visingsborg, slottsruinen nära hamnen. Det finns många sevärdheter på ön och du tar dig enkelt runt på cykel eller kanske tar du en tur med ett Remmalag, det vill säga häst och vagn. Att cykla de 25 kilometrarna runt ön tar mellan 3 och 4 timmar. Lummiga ekskogar och jordbruksmark samsas om Visingsös yta, och längs vägen finns flera möjligheter till fikapaus. Flera cykeluthyrare finns på ön för den som inte vill ta med sig egen.

Vandring

Vill du vandra bjuder området runt Huskvarna på en rad fina möjligheter. För en kortare vandring inom Huskvarna rekommenderar vi gärna Pustaleden. Denna stadsnära vandringsled är knappt 2 km och tar dig till sevärdheter vid Huskvarnaån som är ett av Vätterns största tillflöden. Leden går genom lummiga ädellövskogar och förbi jätteträd, naturminnesskyddade bokar och 300-åriga ekar. Små broar och flera trappsteg hjälper dig fram i den branta terrängen. Den följer åfåran vars vatten går i en stor grön tub för att ge elkraft. På Fallens dag i augusti, släpper man på vattnet i dess fulla kraft. Leden är, som namnet anger, rätt brant med ca 100 höjdmeter. Husqvarna AB vid leden har en 300-årig historia och är ett av de mest mångsidiga industriföretagen genom tiderna.

John Bauerleden är den vackraste vägen mellan Huskvarna och Gränna. Leden är cirka 58 km och ansluter i söder till Södra Vätterleden och i norr till Holavedsleden samt till Västanåleden, söder om Gränna. Det finns vindskydd och grillplatser utmed hela leden. Leden går genom ett underbart och omväxlande landskap. John Bauerleden har fått sitt namn efter den välkände Jönköpingskonstnären John Bauer, som hämtade inspiration från dessa trakter. John Bauer är känd för sina trolska motiv och nog kan man ana både troll och prinsessor i skogarna längs leden. Längst vägen passeras gamla byggnader och nära Gränna ligger Röttle by, där du hittar Jerusalems kvarn från 1200-talet. Den är en av landets äldsta icke-kyrkliga byggnader. Här finns också Rasmus kvarn från 1600-talet, som fortfarande är i drift. Du avslutar vandringen 350 meter över havet, på Grännaberget och sedan till Tegnértornet. Här har du en unik utsikt över fyra landskapen som omger Vättern.

På kort avstånd, cirka 7 km väster om Jönköping hittar du Dumme Mosse, ett naturreservat och ett av länets största våtmarker med ett fantastiskt djur- och växtliv. Det brukar kallas södra Sveriges sista vildmark och här kan du på spångade leder göra en härlig vandring. Dumme mosse har vandringsleder för både sommar och vinter. Den spångade led som är anpassad till sommarhalvåret kallas för Dumme mosse-leden, denna led hittar du på södra delen av naturområdet. Välj själv hur långt du vill gå, blå slinga är 6,9 km och gul slinga är 4,6 km. Den gula slingan är anpassad även för barnvagnar och rullstolar. Intill den gamla banvallen har du grillplats med färdighuggen ved, perfekt för en härlig paus. Vintertid kan du uppleva Dumme mosse på skidor, norra delen av området med utgång från Hallbystugan har en markerad vinterled. Till Dumme Mosse kan du ta dig med kollektivtrafik från Huskvarna.

Detta är ett litet urval av allt som finns att uppleva och upptäcka i vår vackra del av Sverige. Hör gärna av dig om du vill få mer inspiration. Varmt välkommen!

Se tillgänglighet och boka. Från 398 kr

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.