vandrare i dimma längs isälvsleden

Isälvsleden

Mellan Vindeln och Åmsele i Västerbottens kommun slingrar sig den 60 kilometer långa Isälvsleden. Naturen du vandrar i har fått sin spännande och dramatiska form av inlandsisen. Här beskrivs leden från Vindeln till Åmsele, men sträckan går utmärkt att vandra från norr till söder också.

Kort fakta om Isälvsleden

  • Total längd: 60 kilometer
  • Antal etapper/vandringsdagar: 6 st
  • Etappernas längd: 10 km (cirka 4 timmar vandring per dag)
  • Vatten/mat längs vägen: Strömmande vatten och sjöar finns längs leden. I Vindeln och Hällnäs finns mataffär.
  • Boende under vandringen: Tält. Flertalet vindskydd finns, men de är ej helt synkade med dagsetapperna. En övernattningsstuga finns längs leden.
  • Karta: Ladda ner Isälvsledens karta som PDF.

Karta över Isälvsleden

Den här kartan är ett planeringsverktyg och bör inte ersätta fysisk karta och kompass. Tjänsten driftas av Naturkartan. Observera att ledinformationen ägs och uppdateras av respektive ledhuvudman (ex. kommun eller länsstyrelse). Se vår instruktionsfilm om tips på funktioner i kartan.

Upptäck Isälvsleden

Längs Isälvsleden har inlandsisen gett naturen dess dramatiska och smått magiska form. Här får du uppleva mäktiga rullstensåsar, aktiva slamvulkaner, Sveriges största sanddyn och många dödisgropar. Dödisgroparna uppstod när inlandsisen lämnade en stor rest i en sänka. De är nu för tiden antingen vattenfyllda eller tomma.

På väg norrut vandrar du genom Ekopark Skatan och urskogen där höga, ståtliga tallar reser sig mot skyn. I parken döljer sig fyra olika reservat: naturreservaten Djupvik, Kammen och Skärträskberget, samt Valfrid Paulsson-reservatet.

Förutom att starta vandringen i Vindeln eller Åmsele kan du även nå leden från Hällnäs centrum, samt Valfrid Paulsson-reservatet. De beskrivna dagsetapperna är relativt korta och bekväma. Det är möjligt att göra vandringen på färre dagar än de beskrivna sex. Leden passar både för vandring och mountainbike.

inspirationsbild isälvsleden

Se och göra längs leden

De många sjöarna och vattendragen erbjuder fint fiske. Glöm inte att köpa ett fiskekort att ta med på färden.

Missa inte

Besök Lerfallet – Västerbottens egna vulkaner. Efter en period av nederbörd bubblar och pyser det i dessa spännande slamvulkaner. Du hittar sevärdheten ungefär en kilometers avstickare från leden.

Hitta till leden

Du åker buss och/eller tåg (SJ och Norrtåg) till Vindeln. Startpunkten för leden är Fritidscentrum, en kilometer från tåg- och busstationen. Vandringsleden börjar här. (Google Maps-länk)

Etapper Isälvsleden

Nedan beskrivs Isälvsledens olika etapper med avstånd, tips på närliggande boenden och annan relevant vandringsinformation.

Givetvis går det bra att vandra i motsatt riktning än hur etappernas ordning presenteras.

Etapp 1: Vindeln–Abbortjärn

7 kilometer, 2 timmars vandring
Boende: Tält

Leden startar vid Vindels Fritidscentrum, en kilometer från buss- och tågstationen. Du börjar vandra längs ett elljusspår, därefter väntar en enkel stigning upp till Degermyrliden. Etappmålet Abbortjärn är en liten trevlig by.

Etapp 2: Abbortjärn–Hällnäs

12 kilometer, 4 timmars vandring
Boende: Tält

Leden fortsätter på stig i granskog. Efter en bestigning av Kvarberget kommer du fram till Yttersjön. Här står ett vindskydd som kan passa bra som lunchplats. Etappmålet och samhället Hällnäs har en liten matbutik, vilket är perfekt för dig som behöver mat och dryck.

Etapp 3: Hällnäs–Hjuksån

3 kilometer, 1 timmars vandring
Boende: Tält

En kort sträcka som kan läggas ihop med etapp två. Hjukenåsarna är ett naturreservat med rullstensåsar. Här bjuds du på en underbar utsikt över Vindelälvens dalgång.

Etapp 4: Hjuksån–Valfrid Paulsson reservatet

16 kilometer, 5–6 timmars vandring
Boende: Övernattningsstuga vid Missutjärn eller tält

Dagen börjar med en kort sträcka på asfalt längs landsväg. Därefter vandrar du in i Ekodalen, med berget Stönningslidens östra brant på din vänstra sida. En rekommendation är att du gör en avstickare från leden och vandrar till Lerfallet. Här får du uppleva ett miniatyrlandskap av lervulkaner. I etappmålet Missutjärn finns en övernattningsstuga med fyra bäddplatser. Det går dock inte att boka, först till kvarn gäller.

Etapp 5: Valfrid Paulsson reservatet–Djupsund

10 kilometer, 4 timmars vandring
Boende: Vindskydd eller tält

Dag fem på din vandring mot Åmsele kommer du få se vackra vattenfyllda dödisgropar och flertalet sjöar. Som avslutning vandrar du över Sundskammen, en ås omgärdad av vatten på båda sidor. Sista passagen till etappmålet Djupsund gör du med roddbåt.

Etapp 6: Djupsund–Åmsele

12 kilometer, 4 timmars vandring
Boende: Vindskydd eller tält

Vandrare håller öster om Abborträsket till Åmsele, medan cyklister med fördel kan ta vägen som går väster om träsket. Mitt på vandringssträckan hittar du ett vindskydd.

Markeringar på träd och stolpar med orange färg.
ledmarkering isälvsleden

"Dödisgroparna och rullstensåsarna imponerade mest."

Boenden i anslutning till Isälvsleden

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.