Vandrare med hund längs Europaled 6

Europaled 6

E6 i Sverige invigdes 1992 och sträcker sig mellan Malmö/Helsingborg till Grisslehamn.

Hela Europaled 6 sträcker sig söder ut enda till Alexandroupolis i Grekland. Om du vill fortsätta söder ut på E6 tar du dig över till Köpenhamn. Lederna i Sverige går i lågland men med en varierande natur.

Svenska delen av E6 omfattar cirka 1400 kilometer leder och knyter Skåneleden, Hallandsleden, Gislavedsleden, Höglandsleden, Östgötaleden, Sörmlandsleden och Roslagsleden.

Observera att E6 består av sammanhängande regionala leder där olika kommuner, regioner, stiftelser etc. ansvarar för underhåll, markeringar och att uppdatera information om märkning och ledkartor. Tills skillnad från exempelvis Kungsleden i norra Sverige, så finns här inte att sammanhängarna nät av STF-stugor eller nödstugor. Standarden på rastskydd, vindskydd och övernattningsstugor kan variera mellan lederna. I vissa fall kan det förekomma kortare transportsträckor mellan olika leder.

Skåneleden (Malmö – Koarp alternativt Helsingborg – Koarp) 
Det finns två delar av Skåneleden som är uppmärkt med E1-märken. Du kan välja att följa E1 som börjar i Malmö och fortsätter norrut på ca 290 kilometer av Skåneleden. Du vandrar först på den del av Skåneleden som heter Nord-Sydleden (SL2) i ungefär 222 kilometer. Nord-Sydleden tar dig till Hårsjö i närheten av Vittsjö. Där går du över till Kust-kustleden (SL1) i västlig riktning och går i cirka 67 kilometer. Innan du når kusten finns en anknytning till Hallandsleden vid Koarp.  

Det andra alternativet är att ta Öresundsleden (SL5) från Helsingborg. Du följer leden norrut fram till Ängelholm där du fortsätter på Kust-kustleden (SL1) tills du kommer till anslutningen vid Hallandsleden vid Koarp.

Skåneleden har gott om rastskydd med toaletter och dricksvatten. Leden går genom omväxlande landskap och är i huvudsak lättvandrad.

Distans: Malmö – Koarp ca 290 km, Helsingborg -Koarp ca 165 km.
Ledmärkning: Leden är markerad med blå E6-märken och välmarkerad med målade markeringar, hänvisningspilar och entrétavlor där det behövs.
Tips: Här kan du läsa mer om Skåneleden
Ledkartor och böcker: Skåneledens kartplaneringsverktygVandra Skåneleden (Calazo förlag), Friluftsatlas Skåneleden 1:50.000 (Calazo förlag)
STF-boende i närheten: STF Malmö Ohboy HotellSTF Klåveröd Logi & CaféSTF Blentarp Vandrarhem,  STF Nyrup Naturhotell Vandrarhem

Hallandsleden (Koarp – Kinnared)
E6 fortsätter 110 kilometer längs Hallandsleden till närheten av Kinnared. Hallandsleden är i huvudsak lättvandrad och leder dig genom ett skiftande landskap med mycket skog. Förutom övernattningsmöjligheter i närheten av leden hittar du rastskydd med toaletter och färskvatten (cirka var 15:e kilometer). Det är lätt att nå tåg och bussar i närheten av leden.

Distans: 110 km
Ledmärkning: Orange markering och blåa skyltar med vit text ”Hallandsleden”
Tips: Här kan du läsa mer om Hallandsleden 
Ledkartor och böcker: Hallandsledens kartplaneringsverktygNaturkartan 
STF-boende i närheten: STF Vallåsens Värdshus

Gislavedsleden (Kinnared – Isaberg/Hestra)
Under den här delen av E6 följer du leden vidare in till Småland. Gislavedsleden går mellan Kinnared i Halland till Isaberg/Hestra i Småland. Leden är en del av den längre Smålandsleden.

Distans: ca 100 km
Ledmärkning: Orange markering. Det är planerat att leden ska utrustas med bättre märken, skyltar och faciliteter.
Tips: Här kan du läsa mer om Gislavedsleden
Ledkartor och böcker: ÖversiktskartaKarta SmålandsledenNaturkartan
STF-boende i närheten: STF Gnosjö Vandrarhem

Höglandsleden (Isaberg/Hestra – Munkebro)
Även Höglandsleden är en del av Smålandsleden. Delen av Höglandsleden som ingår i E6 börjar i Hestra och viker så småningom av i nordostlig riktning efter Eksjö. Efter Eksjö lämnar du Höglandsleden/Smålandsleden vid Munkebo, strax söder om sjön Västra Lägern. Här går finns en anslutning till Östgötaleden. Denna del av E6 är erbjuder dig en kombination av mer lättvandrade etapper såväl som svårare terräng.

Distans: ca 250 km
Ledmärkning: Orange markering. Det är planerat att leden ska utrustas med bättre märken, skyltar och faciliteter.
Tips: Här kan du läsa mer om Höglandsleden
Ledkartor och böcker: ÖversiktskartaKarta Smålandsleden
STF-boende i närheten: STF Gnosjö Vandrarhem

Östgötaleden (Munkebo – Kvarsebo)
Östgötaleden består av ett antal delleder som är relativt lättvandrade. Från Höglandsleden/Smålandsleden ansluter du vid Munkebo. Här finns en direkt anslutning till Östgötaleden. De delar som ingår i E6 är på sammanlagt 210 kilometer och passerar nära förbi Kisa, Rimforsa, Åtvidaberg och Skenäs. Från Skenäs behöver du ta bilfärjan Skenäsleden över Bråviken. Vid Kvarsebo finns anslutning till Sörmlandsleden.

Distans: ca 210 km
Ledmärkning: Orange markering.
Tips: Här kan du läsa mer om Östgötaleden
Ledkartor och böcker: Karta ÖstgötaledenNaturkartan
STF-boende i närheten: STF Vårdnäs Stiftsgård Hotell & Konferens 

Sörmlandsleden (Kvrasebo – Björkhagen)
Sörmlandsleden en vandringsled på ca 100 mil genom Södermanland. Den del av Sörmlandsleden som räknas till E6 är ungefär 300 kilometer lång. Du börjar i Kvarsebo vid vackra Bråviken och avslutar i Stockholmsförorten Björkhagen som ligger intill Nackareservatet.

Distans: ca 300 km
Ledmärkning: Leden är välmarkerad. Markerad med orangefärgade ringar runt träd och stolpar, skyltar med texten Sörmlandsleden och S-pilar. Leden till viss del markerad med blåa E6-märken.
Tips: Här kan du läsa mer om Sörmlandsleden
Ledkartor och böcker: Karta SörmlandsledenFriluftsatlas Sörmlandsleden 1:50.000 (Calazo förlag), Vandra Sörmlandsleden (Calazo förlag) 
STF-boende i närheten: STF Nyköping/ Lasätter GårdSTF Bränneriet vid Nynäs SlottSTF Sävö VandrarhemSTF Stockholm/ Hellasgården Vandrarhem 

Roslagsleden (Björkhagen – Grisslehamn) 
Från Sörmlandsleden i södra Stockholm tar du dig kollektivt eller till fots till Roslagsleden start i Danderyd strax norr om Stockholm. Delar av leden går nära kusten med möjlighet till avstickare ut i Roslagens vackra skärgård. På Roslagsleden passerar du bland annat Trehörningsskogens naturreservat, Norrtälje och Älmsta. Du avslutar din vandring vid E6 slut i Grisslehamn.

Distans: ca 190 km
Ledmärkning: Markerad med orange. Dock saknas information om märkning på vissa etapperna
Tips: Här kan du läsa mer om Roslagsleden
Ledkartor och böcker: Naturkartan
STF-boende i närheten: STF Af Chapman & SkeppsholmenSTF Långholmen Hotell StockholmSTF Zinkensdamm Hotell & Vandrarhem Stockholm 

Har du fler frågor om europalederna i Sverige?
Här har vi samlat vanliga frågor och svar.

Alla svenska leder längs Europaleden

Nedan finns alla svenska leder som ingår i den svenska delen av Europaleden listade. Läs mer om Europalederna.

  1. Vandringsled 1
  2. Vandringsled 6 (sidan du befinner dig på)

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.