Tre leende vandrare i lågland

Europaled 6 - svenska etapper

Den svenska delen av E6 vindlar sig fram genom skog och mark i 140 mil som sträcker sig från Malmö i Skåne, till Grisslehamn i Roslagens skärgård. E6 i Sverige invigdes 1990 och erbjuder vacker låglandsvandring.

E6 i Sverige – leden i korthet

E6 startar i Malmö med Skåneleden, går vidare på Hallandsleden, Gislavedsleden, Höglandsleden, Östgötaleden, Sörmlandsleden och Roslagsleden och slutar i Grisslehamn. 

Skåneleden
E1 börjar i Malmö och fortsätter norrut på ungefär 250 kilometer av Skåneleden. Du vandrar först på den del av Skåneleden som heter Nord-Sydleden. Nord-Sydleden tar dig till Vittsjö där du går över till Kust-kustleden i västlig riktning. Innan du når kusten finns en anknytning till Hallandsleden som följs norrut. Skåneleden har gott om rastskydd med toaletter och dricksvatten. Leden går genom omväxlande landskap och är i huvudsak lättvandrad.

Tips: Här kan du läsa mer om Skåneleden
STF-boende i närheten: STF Backåkra Vandrarhem, STF Baskemölla VandrarhemSTF Blentarp VandrarhemSTF Brantevik VandrarhemSTF Haväng VandrarhemSTF Nyrup Naturhotell VandrarhemSTF Kivikstrand Badhotell, STF Skäralid Vandrarhem

Hallandsleden
E6 fortsätter längs 110 kilometer längs Hallandsleden till närheten av Kinnared. Hallandsleden är i huvudsak lättvandrad och leder dig genom ett skiftande landskap med mycket skog. Förutom övernattningsmöjligheter i närheten av leden hittar du rastskydd med toaletter och färskvatten (cirka var 15:e kilometer). Det är lätt att nå tåg och bussar i närheten av leden.

För mer information; hallandsleden.se

Gislavedsleden
Under den här delen av E6 följer du leden vidare in till Småland. Gislavedsleden går mellan Kinnared i Halland till Isaberg/Hestra i Småland och är drygt 80 kilometer lång.

För mer information; gislaved.se
STF-boende i närheten: STF Gnosjö Vandrarhem

Höglandsleden
Delen av Höglandsleden som ingår i E6 börjar i Hestra och viker så småningom av i nordostlig riktning mot närheten av Eksjö och sedan Aneby. Vid länsgränsen ansluter E6 till Östgötaleden. Denna del av E6 är 250 kilometer lång och erbjuder dig en kombination av mer lättvandrade etapper såväl som svårare terräng.

Här kan du läsa mer om Höglandsleden

Östgötaleden
Östgötaleden består av ett antal delleder som är relativt lättvandrade. De delar som ingår i E6 är på sammanlagt 210 kilometer och passerar nära förbi Kisa, Rimforsa, Åtvidaberg och Söderköping. Nära Halsbråten ansluter leden till Sörmlandsleden.

Här kan du läsa mer om Östgötaleden 

Sörmlandsleden
Från Söderköping saknas markerade leder fram till norr om Norrköping där du hittar Sörmlandsleden vid Stavsjö eller Kvarsebo. Dit kan du ta dig med buss från Söderköping. Sträckan utan markerade leder är ungefär 50 kilometer och den del av Sörmlandsleden som räknas till E6 är ungefär 300 kilometer lång.

Här kan du läsa mer om Sörmlandsleden 
STF-boende i närheten: STF Sävö VandrarhemSTF Trosa/Lagnö Studio VandrarhemSTF Stockholm/Tyresö Vandrarhem

Roslagsleden
Med Roslagsleden startar du i Danderyd strax norr om Stockholm och avslutar din vandring i Grisslehamn efter ungefär 190 kilometer.

Här kan du läsa mer om Roslagsleden

Har du fler frågor om europalederna i Sverige?
Här har vi samlat vanliga frågor och svar.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.