Två vandrare längs europaled 1

Europaled 1

E1 i Sverige är en naturskön vandring som går från Varberg till Grövelsjön. E1 invigdes 1992 och har i Sverige en total längd på ungefär 1 200 kilometer.

De svenska lederna längs E1 sträcker sig från Varberg till Grövelsjön. Med en sista etapp från Sälen innan slutanhalten vid vackra Grövelsjön. Tar du båten till Danmark kan du faktiskt fortsätta längs E1 via Danmark ner genom Tyskland och Schweiz och vidare till Italien. Men du som håller dig till de minst lika fina svenska etapperna går mestadels i lågland, förutom i norr där du möts av en storslagen fjällterräng.

E1 i Sverige – leden i korthet

E1 startar i Varberg och kommer in på Hallandsleden, går vidare på Bohusleden, Vildmarksleden, Sjuhäradsleden, Redvägsleden, Västra Vätterleden, Bergslagsleden, Malingsbo-Klotenrundan, Sméleden, Gagnefs fäbodstigar, Siljansleden, Vasaloppsleden och från Sälen till Grövelsjön.

Varberg – Åkulla
E1 börjar i Varberg med en lokal vandringsled på 21 kilometer som går in i landet till Åkulla där den möter Hallandsleden. Leden följer i huvudsak en gammal järnvägsbank.

Hallandsleden
Från Åkulla följer du Hallandsleden norrut till länsgränsen mot Bohuslän där Bohusleden tar vid. Totalt är sträckan Åkulla – länsgränsen i norr omkring 88 kilometer. Hallandsleden är i huvudsak lättvandrad och går igenom ett skiftande landskap med mycket skog. Förutom övernattningsmöjligheter i närheten av leden finns det rastskydd med toaletter och färskvatten med ett mellanrum på ungefär 15 kilometer. Det är lätt att nå tåg och bussar i närheten av leden.

Läs mer information på Visithalland.se
STF-boende i närheten: STF Vandrarhem Bråtadal/Svartrå

Bohusleden
En liten del av Bohusleden ingår i E1. Det gäller från länsgränsen mot Halland i söder, och till Göteborg där man lämnar Bohusleden i Skatås.

Här kan du läsa mer om Bohusleden

Vildmarksleden
Leden är 38 kilometer lång och går mellan Skatås, inte långt från centrala Göteborg, och Hindås. På halva sträckan finns bilväg vid Härkeshult. Leden är relativt lättvandrad även om en brant stigning väntar dig som vandrar i början av leden. Naturen är omväxlande med bland annat flera sjöar. Utefter leden finns en del rastskydd och rastplatser. Leden finns markerad på Gröna kartan 7B S Göteborg.

Sjuhäradsleden
Sjuhäradsleden börjar i Hindås och går via Bollebygd, Borås och Ulricehamn till Mullsjö. Den är 14 mil lång och indelad i 10 etapper. Sjuhäradsleden är lättvandrad och leder dig genom omväxlande natur. Du vandrar genom skogsmark, jordbrukslandskap och stad. Leden är markerad med orange märkning och pilar. Det finns ett flertal rastplatser som är trevliga att stanna vid. Det finns också några fasta vindskydd att övernatta i. 

Läs mer information på vastsverige.comboras.se, Västsverige.com

Västra Vätterleden
Den här leden tar dig mellan Mullsjö (Mullsjö friluftsgård strax söder om Mullsjö) och Granvik (Stenkällegården) i närheten av Karlsborg. Leden är 189 kilometer lång och går i huvudsak genom skog. Den följer alltså inte själva Vätternstranden utan leder längre in i landet. Du hittar många rastskydd längs leden.

Läs mer information på skaraborgsleder.se
STF-boende i närheten: STF Hjo Vandrarhem

Bergslagsleden
Leden knyter an till Västra Vätterleden vid Stenkällegården vid Karlsborg. Efter 280 kilometer slutar den i Kloten. Bergslagsleden för genom Tiveden och Kilsbergen och kommer upp i Bergslagen. Leden är indelad i 17 etapper och erbjuder en omväxlande vandring. Många rastskydd med toaletter och ofta dricksvatten finns att tillgå under din vandring. 

Många etapper längs leden är lättvandrade men det finns också de som erbjuder vandring med drastiska nivåskillnader och stenig terräng. Under din vandring kommer du att möta en hel del skog, sjöar och tidiga minnen från gruvnäringen.

Läs mer information på bergslagsleden.se 

Malingsbo-Klotenrundan
E1 nyttjar ungefär 20 kilometer av denna rundled. Från Kloten för leden till Björsjö. Rastskydd och stugor finns längs leden.

Läs mer information på Naturkartan

Sméleden
Sméleden är 57 kilometer lång och går i Smedjebackens kommun från Björsjö via Smedjebacken till Långsjön. Leden är försedd med rastplatser och vindskydd.

Läs mer information på Smedjebacken webbplats

Gagnefs fäbodstigar
Inom Gagnefs kommun finns ungefär 480 kilometer fäbodstigar, varav E1 ingår med ungefär 25 kilometer från Gyllbergen (Borlänge kommun) till Ljusbodarnas vandringsleder och Leksand. I ledsystemet ingår ett 40-tal fäbodar med flera stugor. slogbodar och kolarkojor.

Här kan du läsa mer om Gagnefs fäbodstigar

Siljansleden
Denna led tar dig runt Siljan och Orsasjön. Den del som ingår i E1 börjar från närheten av Leksand och för efter ungefär 70 kilometer till Mora. Du hittar rastskydd och stugor efter leden. Siljanskartan med Siljansleden finns att köpa på turistbyråer i området.

Här kan du läsa mer om Siljansleden
STF-boende i närheten: STF Mora Målkullan VandrarhemSTF Orsa Vandrarhem

Vasaloppsleden
Denna 90 kilometer långa led går från Mora till Sälen och följer Vasaloppets sträckning. Den är lättvandrad och försedd med rastskydd och stugor för dig som behöver.

STF-boende i närheten: STF Mora Målkullan VandrarhemSTF Älvdalen/Tre Björnar Vandrarhem, STF Sälen/Gräsheden Vandrarhem

Sälen till Grövelsjön
Längs dessa totalt 160 kilometer går E1 på ett antal lokala leder, även om inte alla är så tydligt utmarkerade. Längs lederna finns både rastskydd och stugor. Tänk på att lederna delvis går i fjällterräng. Det ställer särskilda krav på din förmåga att använda karta och kompass. 

Läs mer information på salen.se eller läs mer om alla leder i området Grövelsjön
STF-boende i närheten: STF Sälen/Gräsheden VandrarhemSTF Grövelsjön Fjällstation

Har du fler frågor om europalederna i Sverige?
Här har vi samlat vanliga frågor och svar.

Alla svenska leder längs Europaleden

Nedan finns alla svenska leder som ingår i den svenska delen av Europaleden listade. Läs mer om Europalederna

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.