Europaled 1
E1 i Sverige är en naturskön vandring som går från Varberg till Grövelsjön. E1 invigdes 1992 och har i Sverige en total längd på ungefär 1 200 kilometer.
E1 i Sverige – leden i korthet
E1 i Sverige invigdes 1992 och startar i Halmstad i söder för att sen avslutas vid Grövelsjöfjällen i Norra Dalarna. Tidigare startade E1 vid Varberg men leden lades om på grund av ändrade färjerutter från Danmark. Från Grövelsjön kan du fortsätta in i Norge hela vägen till Nordkapp. Om du vill fortsätta söder ut på E1 så tar du färjan från Halmstad till Danmark. Här kan du fortsätta söder ut genom Tyskland, Schweiz och Italien enda ner till Medelhavets kust. Men du som håller dig till de minst lika fina svenska etapperna möts av varierade leder i mestadels i lågland, förutom i norr där du vandrar i storslagen fjällterräng.
Svenska delen av E1 omfattar cirka 1300 kilometer leder som knyter ihop Hallandsleden, Bohusleden, Vildmarksleden, Sjuhäradsleden, Västra Vätterleden, Bergslagsleden, Malingsbo-Klotenleden, Sméleden, Gagnefs fäbodstigar, Romboleden, Siljansleden, Vasaloppsleden och Södra Kungsleden.
Observera att E6 består av sammanhängande regionala leder där olika kommuner, regioner, stiftelser etc. ansvarar för underhåll, markeringar och att uppdatera information om märkning och ledkartor. Tills skillnad från exempelvis Kungsleden i norra Sverige, så finns här inte att sammanhängarna nät av STF-stugor eller nödstugor. Standarden på rastskydd, vindskydd och övernattningsstugor kan variera mellan lederna. I vissa fall kan det förekomma kortare transportsträckor mellan olika leder.
Hallandsleden (Halmstad – Simlångsdalen – Lindome/Blåvättnerna)
Första etappen på E1 i Sverige startar vid Halmstads resecentrum och leder Simlångsdalen. Stigen följer den gamla banvallen för Bolmenbanan och är lättvandrad. I Simlångsdalen fortsätter du norr ut på Hallandsleden och väljer sedan den västra vägen upp mot Lindome/Blåvättnerna. Denna del av Hallandsleden är i huvudsak lättvandrad och går igenom ett skiftande landskap med mycket skog. Förutom övernattningsmöjligheter i närheten av leden finns det rastskydd med toaletter och färskvatten med ett mellanrum på ungefär 15 kilometer. Det är lätt att nå tåg och bussar i närheten av leden.
Under 2023 kommer en ny ledsträckning för etappen att följa Fylleåleden upp mot Brogård för att sedan gå på Bolmenbanan/Hylteslingan mot Simlångsdalen.
Distans: 218 km
Ledmärkning: Orange markering och blåa skyltar med vit text Hallandsleden
Tips: Läs mer om Hallandsleden här
Ledkartor och böcker: Hallandsledens kartplaneringsverktyg, Vandra Hallandsleden (Calazo förlag), Norra Halland 1:50.000 (Calazo förlag), Södra Halland 1:50.000 (Calazo förlag), Södra Göteborg 1:50.000 Calazo förlag), Naturkartan
Boende i närheten: Bråtadal Vandrarhem (Ej STF-boende)
Bohusleden (Lindome/Blåvättnerna – Skatås)
En liten del av Bohusleden ingår i E1. Det gäller från länsgränsen mot Halland i söder, och till Göteborg där man lämnar Bohusleden i Skatås. Denna del av leden tar dig genom djupa skogar, ängar och åkrar och utmed vackra sjöar. Leden tar dig nära de vackra omgivningarna kring Gunnebo Slott. Delar av leden utgör Signaturled Göteborg.
Distans: 30 km
Ledmärkning: Leden är välmarkerad. Orange färg och märken med Bohusledens logotyp. Märkning med E1-märken är planerat att sättas upp under 2023.
Tips: Läs mer om Bohusleden här
Ledkartor och böcker: Bohusledens kartplaneringsverktyg, Naturkartan
STF-boende i närheten: STF Stigbergsliden Vandrarhem Göteborg, STF Wendelsberg Hotell & Vandrarhem Göteborg
Vildmarksleden (Skatås – Hindås)
Leden går mellan Skatås, inte långt från centrala Göteborg, och Hindås. På halva sträckan finns bilväg vid Härkeshult. Leden är relativt lättvandrad även om en brant stigning väntar dig som vandrar i början av leden. Naturen är omväxlande med bland annat flera sjöar. Utefter leden finns en del rastskydd och rastplatser.
Distans: ca 38-42 km
Ledmärkning: Leden är för tillfället inte helt markerad enligt nationell standard. När markering förkommer är det med orange färg och märken med Vildmarksledens logotyp.
Tips: Läs mer om Vildmarksleden här
Ledkartor och böcker: Gröna kartan, Naturkartan
Sjuhäradsleden (Hindås – Mullsjö)
Sjuhäradsleden är indelad i 10 etapper och börjar i Hindås. Den går via Bollebygd, Borås, Ulricehamn för att sen avslutas i Mullsjö. Sjuhäradsleden är lättvandrad och leder dig genom omväxlande natur. Du vandrar genom skogsmark, jordbrukslandskap och stad. Det finns ett flertal rastplatser som är trevliga att stanna vid. Det finns också några fasta vindskydd att övernatta i.
Observera att det skett omdragningar på Sjuhäradsleden som inte är uppdaterade på naturkartan.se eller på STF:s ledsida om Sjuhäradsleden.
Distans: 140 km
Ledmärkning:Leden är välmarkerad med undantag för vissa delar i Borås. Orange färg och märken med Sjuhäradsledens logotyp. Märkning med E1-märken är planerat att sättas upp under 2023.
Tips: Läs mer om Sjuhäradsleden här
Ledkartor och böcker: Naturkartan
STF-boende i närheten: STF Årås Kvarn
Västra Vätterleden (Mullsjö – Granvik/Stenkällegården)
Den här leden tar dig mellan Mullsjö (Mullsjö friluftsgård strax söder om Mullsjö) och Granvik (Stenkällegården) i närheten av Karlsborg. Leden är uppdelad i 8 etapper och går i huvudsak genom skog. Den följer alltså inte själva Vätternstranden utan leder längre in i landet. Du hittar många vindskydd längs leden.
Distans: 177-195 km
Ledmärkning: Underhållet och ledmärkningen kan variera utmed etapperna då de sköts av olika kommuner. Orange markering, målat på träd, stolpar med mera.
Tips: Läs mer om Västra Vätterleden här
Ledkartor och böcker: Google Maps
STF-boende i närheten: STF Hjo Villa Eira Vandrarhem
Bergslagsleden (Granvik/Stenkällaregården – Kloten)
Leden knyter an till Västra Vätterleden vid Stenkällegården vid Karlsborg. Efter 280 kilometer slutar den i Kloten. Bergslagsleden för genom Tiveden och Kilsbergen och kommer upp i Bergslagen. Leden är indelad i 17 etapper och erbjuder en omväxlande vandring. Många rastskydd med toaletter och ofta dricksvatten finns att tillgå under din vandring.
Många etapper längs leden är lättvandrade men det finns också de som erbjuder vandring med drastiska nivåskillnader och stenig terräng. Under din vandring kommer du att möta en hel del skog, sjöar och tidiga minnen från gruvnäringen.
Distans: 280 km
Ledmärkning: Leden är välmarkerad. Orange färg, men målning håller på att bytas ut mot band Bergslagsledens logga. Blå pilar med Bergslagsledens logga på stolpe med orange färg i toppen. Rundslingor utmed leden markeras endast med blå färg/band med Bergslagsledens logga. Märkning med E1-märken är planerat att sättas upp under 2023.
Tips: Läs mer om Bergslagsleden här
Ledkartor och böcker: Kartor Bergslagsleden, Naturkartan, Friluftsatlas Bergslagsleden 1:50.000 (Calazo förlag)
STF-boende i närheten: STF Tivedstorp Vandrarhem
Malingsbo-Klotenrundan (Kloten – Björsjö)
E1 nyttjar ungefär 20 kilometer av denna rundled i Malingsbo-Klotens Ekopark. Från Kloten för leden till Björsjö. Har vandrar du i en natur som skiftar mellan trolsk barrskog och öppna ängar. Rastskydd och stugor finns längs leden.
Distans: 20 km
Ledmärkning:Leden är välmarkerad. Märkning med E1-märken är planerat att sättas upp under 2023.
Tips: Läs mer om Malingsbo-Klotenleden här
Ledkartor och böcker: Naturkartan
STF-boende i närheten: STF Malingsbo Herrgård
Information om sträckan Björsjö – Leksand
Om du önskar att vandra det som beskrivs som Sméleden och Gagnefs fäbostigar rekommenderar vi att du noga planerar din tur efter GPS-karta och papperskarta samt att du har god kunskap kring navigering med dessa. Vissa av sektionerna mellan Björsjö och Leksand består av lokala leder där skicket och markeringen för närvarande är oklara eller där arbetet med att markera lederna är påbörjade. Ett alternativ är att från Björsjö ta buss till Smedjebacken eller Ludvika, därifrån ta tåg till Leksand för att ansluta till Siljansleden.
Sméleden (Björsjö – Jätturn/Tunsan)
Sméleden är 57 kilometer lång och går i Smedjebackens kommun från Björsjö via Smedjebacken till Långsjön. Från Björsjö följer du stigen syd om Dammsjön. Efter en bits vandrings på riksväg 50 viker Sméleden av nordväster ut mot Göberget. Här går det sen att välja att gå utmed ledningsgatan (som beskrivet på Naturkartan) eller följa leden enligt papperskarta/GPS-karta tills du kommer till sjön Jätterun, söder om sjön Tunsan.
Distans: ca 57 km
Ledmärkning: Leden är för tillfället inte helt markerad enligt nationell standard. Där märkning förkommer markeras det med orange färg på träd och skyltar. Leden är inte helt utmärkt i terrängen men arbetet med att märka upp leden bättre är på gång.
Tips: Läs mer om Sméleden här
Ledkartor och böcker: 66 Ludvika Sverigeserien 1:50 000 (Norstedts Kartor), Naturkartan
Gagnefs fäbodstigar (Jätturn/Tunsan – Ljusbodarna)
E1 mellan Jätturn och Prästbodarna består av en transportsträcka som går mest på bilvägar och skogsvägar innan du ansluter till Gagnefs fäbostigar. Nedan följer en beskrivning utifrån medlemmar i lokala hembygdsföreningar, friluftsfrämjandet samt tjänstemän inom berörda kommuner.
Från Jätturn går det att följa leden öster om Tunsan på grusvägar mot riksväg 50. Du når Riksväg 50 vid Långsjöns rastplats. Gå mot Ludvika i cirka 200 m och ta av till höger genom en viltgrind in på en mindre väg. Passera järnvägen och fortsätt på skogsbilvägar fram till Rämshyttan. Gå sen vidare på en gammal järnvägsbank (parallellt med väg 646) mot Tuna-Hästberg. Där järnvägsbanken delar sig håller du till höger fram till Tuna-Hästberg. Fortsätt på väg 640 genom byn och ytterligare ett par kilometer västerut. Passera badplatsen vid sjön Hästbergs-Flatnan och sen in på en större väg mot Orrbergets vindkraftspark. Följ vägen förbi avtagsvägarna upp mot vindturbinerna och fortsätt på en äldre mindre väg förbi sjön Lilla Spånsan. Fortsätt på vägen tills du kommer till ett vägslut. Därifrån går en brant stig rakt norrut mot Bergslagsstugan. I Bergslagsstugan och den närliggande Dragbergsstugan finns det möjlighet att övernatta. Härifrån går det såväl sommar- som vinterled mot Prästbodarna. Här finns raststuga med vedbod och dass.
Från Prästbodarna följer du Gagnefs fäbostigar. Leden går via Backbodarna och Västjärnslindans fäbod till Mockfjärd. Från Mockfjärd går du Gråbodarna, Forsbodarna och Ljusbodarna.
Distans & ledmärkning: saknas information för tillfället
Tips: Läs mer om Gagnefs fäbodstigar här
Ledkartor och böcker: Lantmäteriet Terrängkartan 638 och 648, Jätturns naturreservat, Prästbuans naturresvervat/Gyllenbergens naturreservat, Kägelberget naturreservat (Gråbodarna – Ljusbodarna)
Romboleden (Ljusbodarna – Granberg)
Vid Ljusbodarna börjar Romboleden, en 1000 år gammal pilgrimsled som sträcker sig från Mälaren till helgonet St Olavs grav i Trondheim. Från Blåbergsbacken går stigen mot fäbodstället Skinnaråsen. Längs leden passerar du en stor och oftast mycket blöt myr, Flaten. För undvika myren finns möjlighet att ta vägen runt upp till Skinnaråsen. Stigarna tar dig sen till Djursjön, Balkbodarna och därefter följer du stigar och grusvägar tills du når Granberg, norr om sjön Yxen. Vid Granberg finns anslutning till Siljansleden.
Distans: 18 km
Ledmärkning: Leden är markerad med orange ringar på träd eller toppmålade stolpar. Romboledens symbol, Sankt Olavsmärket och små röda riktningspilar förstärker vägvisningen
Tips: Läs mer om Romboleden här
Ledkartor och böcker: Lantmäteriet Terrängkartan 648, Romboleden Ljusbodarna-Granberg
Siljansleden (Granberg – Mora)
Denna led tar dig runt Siljan och Orsasjön. Leden följer främst gamla fäbodstigar, längs sjöar, över myrar och upp på berg. Den del som ingår i E1 börjar vid Granberget i närheten av Leksand. Du vandrar i cirka 70 kilometer till Mora. Rastskydd och stugor finns utmed leden, men eftersom du går en hel del i obebodd terräng så är det nödvändigt att vara väl utrustad.
Distans: 70 km
Ledmärkning: Leden är märkt med orange färg samt vägvisningsskyltar med den för Siljansleden framtagna formgivningen. Märkning med E1-märke finns på vissa platser utmed leden.
Tips: Läs mer om Siljansleden här
Ledkartor och böcker: Siljanskartan med Siljansleden finns att köpa på turistbyråer i området, Naturkartan
STF-boende i närheten: STF Orsa Vandrarhem
Vasaloppsleden (Mora – Sälen)
Denna led mellan Mora och Sälen följer huvudsakligen Vasaloppets sträckning. Den är lättvandrad och försedd med rastskydd och stugor för dig som behöver. Njut av naturreservatets och beundra pittoreska fäbodar. Här känner du historiens vingslag då du passera Vasaloppskontroller och förbi platser där Gustav Vasa ska ha stannat till vid under sin resa genom Dalarna. Det finns nio övernattningsstugor utmed leden som kan brukas mot en avgift.
Från Vasaloppsleden avslut i Sälen är det en transportsträcka på cirka 20 kilometer till Södra Kungsledens start vid Sälens Högfjällshotell. Här kan om du vill ta lokaltrafiken från Vasaloppsstarten i Berga by till Sälens Högfjällshotell.
Distans: ca 90 km
Ledmärkning: Leden är välmarkerad. Orange färg och Vasaloppsledens logotyp (Gustav Vasa logga). Märkning med E1-märken vid start och slut och vid de nio övernattningsplatserna är planerat att sättas upp under 2023. I övrigt hänvisar vi till Vasaloppsledens märkning på sträckan. Observera att Vasaloppets olika loppmarkeringar löper parallellt och ibland annorlunda än Vasaloppsledens vandringsled.
Tips: Läs mer om Vasaloppsleden här
Ledkartor och böcker: VasaloppsArenan 1:50.000 (Calazo förlag), Karta Arenfolder
STF-boende i närheten: STF Älvdalen Tre Björnar Vandrarhem, STF Sälen Gräsheden Vandrarhem
Södra Kungsleden (Sälen – Grövelsjön)
Från Sälen går E1 upp mot Grövelsjön via Norra Transtrandsfjällen, Skarsåsfjället Fulufjällets nationalpark, Drevfjället, Bredåsen. Längs lederna finns både rastskydd och stugor. Tänk på att lederna delvis går i fjällterräng. Det ställer särskilda krav på din förmåga att använda karta och kompass. Från Grövelsjön finns möjligheten att fortsätta på E1 som går in i Norge och fortsätter norr ut till Nordkapp. Här kan du också fortsätta norr upp i Sverige enda upp till Treriksröset på Gröna Bandet
Distans: ca 160 km
Ledmärkning: Orange färg. På stor del av leden är det gemensam vinter/sommarled. Då finns även röda ledkryss att gå efter.
Tips: Läs mer om Södra Kungsleden här
Ledkartor och böcker: Sälen & Fulufjället 1:50.000 (Calazo förlag), Idre & Lofsdalen 1:50.000 (Calazo förlag)
STF-boende i närheten: STF Sälen Gräsheden Vandrarhem, STF Grövelsjön Fjällstation
Har du fler frågor om europalederna i Sverige?
Här har vi samlat vanliga frågor och svar.
Alla svenska leder längs Europaleden
Nedan finns alla svenska leder som ingår i den svenska delen av Europaleden listade. Läs mer om Europalederna.