Högfjället Tuolpagorni vid Kebnekaise

Kebnekaise runt

Kebnekaisemassivet är Sveriges mest högalpina miljö, som bara Sarek kommer i närheten av. Du kan vandra runt hela bergsmassivet och få uppleva allt från samevisten till glaciärer. En vandring i klassisk stil där STF Kebnekaise Fjällstation är den naturliga start- och målpunkten. Längs vägen bor du i STFs fjällstugor.

Turen tillhör den mest variationsrika i svensk fjällvärld. Du vandrar genom olika naturtyper i stort sett varje dag. Från platta dalgångar kantade av mörka stup, till vidsträckta fjälldalarna med höga berg intill. Vandra på de steniga, branta passagerna vid STF Nallo Fjällstuga och i björkskogen som börjar vid STF Vistas.

I Vistasdalen startar den långa sträckan som sen fortsätter bitvis brant över ett stenigt kalfjäll till Tarfaladalen. Där visar Kebnekaise sin mest dramatiska sida med glaciärerna som böljar nerför fjället. Vägen tillbaka till fjällstationen är kort och sluttar mestadels neråt.

Om du lägger till vandringen från och till Nikkaluokta bör du vika åtminstone 7 dagar till denna tur. Det finns en kortare och tuffare sträckning för dig som är riktigt erfaren. I vissa kulturer anses det vara en helig handling att vandra runt ett högt berg – färden runt Kebnekaise kan vara både en andlig och fysisk resa.

Hitta hit

Buss från Kiruna till Nikkaluokta
F
lyg från Nikkaluokta till STF Kebnekaise Fjällstation

Snabbfakta

Fjällkarta
BD6 Lantmäteriet 1:100 000
Kebnekaisefjällen Calazo 1:100 000
Abisko Riksgränsen Nikkaluokta Calazo 1:50 000

Turens längd
76 km (markerad led)

Vandrar du sträckan Nikkaluokta – Kebnekaise fram och tillbaka får du lägga till 38 km.

Här finns STF
STF Kebnekaise Fjällstation
STFs fjällstugor: SingiSälka, Nallo, Vistas och Tarfala

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.