Mysiga stugor längs signaturled Siljan

Signaturled Siljan

Signaturled Siljan går från Fryksås till Rättvik och kantas av dalaidyll, fäbodar och röda stugor. Signaturled Siljan är en liten del av den 34 mil långa Siljansleden som går runt sjöarna Orsasjön och Siljan i Dalarna. Här beskriver vi sträckan Fryksås–Rättvik.

Kort fakta om Signaturled Siljan

  • Total längd: 60 km
  • Antal etapper/vandringsdagar: 4 st
  • Etappernas längd: 9–17 km (3–8 timmar vandring per dag)
  • Vatten/mat längs vägen: Första och sista dagen finns butiker och restauranger vid etappmålet. Övriga dagar behövs medhavd mat. Vatten finns i vissa vattendrag längs leden men var beredd att bära med dig vatten längre sträckor då det är långt mellan påfyllningsställen.
  • Boende under vandringen:  STF Orsa vandrarhem eller tält.
  • Karta och mer information: Rättvik.se

Karta över Signaturled Siljan

Den här kartan är ett planeringsverktyg och bör inte ersätta fysisk karta och kompass. Tjänsten driftas av Naturkartan. Observera att ledinformationen ägs och uppdateras av respektive ledhuvudman (ex. kommun eller länsstyrelse). Se vår instruktionsfilm om tips på funktioner i kartan.

Upptäck Signaturled Siljan

Fryksås fäbodar ligger med strålande utsikt på höjderna norr om Orsasjön och är den största bevarade samlingen av fäbodstugor som finns i Sverige. Härifrån får du en vacker vandring ner till Orsa där första natten spenderas. Resten av dagarna vandras längs Dalkarlsvägen (samma sträckning som Siljansleden till Rättvik). Här vandrade dalafolket på sina ”herrarbetsvandringar” på 1500-talet. De vandrade helt enkelt till bemedlade herrar i Stockholm som kunde förse dem med arbete. Längs hela vandringen gör sig historien påmind. Tältet slås upp i fäbodvallen Brunnvasselbodarna med anor från 1600-talet första natten. Mellan Granmor och Nittsjö går leden på Kyrkvägen, en sträckning från medeltiden som är kulturhistoriskt värdefull. Sista vandringsdagen går du förbi Rättviks kyrka från 1200-talet, väl värd ett besök.

Se och göra längs leden

Orsa Rovdjurspark är ett poppis besöksmål. På Rättviks naturmuseum kan du lära dig om Siljansbygdens geologi och på Siljansfors Skogsmuseum får du veta allt om det svenska skogsbruket.

Missa inte

Siljansleden har också en mycket vacker 31 mil lång sträckning för cykel. Sträckan markeras med blå hänvisningar.

Hitta till leden

Tåg går till Mora, därefter åker du buss med bussbolaget Dalatrafik till Fryksås. Bilburna kan parkera på långtidsparkering i Mora, ta buss till Fryksås och även åka buss tillbaka vid avslutad vandring.

Etapper Signaturled Siljan

Nedan beskrivs Signaturled Siljans olika etapper med avstånd, boenden och annan relevant vandringsinformation.

Givetvis går det bra att vandra i motsatt riktning än hur etappernas ordning presenteras.

Etapp 1: Fryksås–Orsa

17,7 kilometer, 7–8 timmars vandring
Boende: STF Orsa vandrarhem

Sträckans start är vid Fryksås Fäbodar som är belägna på en höjd med utsikt över Orsasjön. Vandringen görs på stig, i både med- och motlut genom lummig skogsmiljö. Sträckan avslutas mitt inne i Orsa. Inget vatten- och matutbud finns längs etappen. I Orsa finns ligger STF Orsa Vandrarhem inne i stan, vid ishallen.

Etapp 2: Orsa kyrka–Brunnvasselbodarna

13,9 kilometer, 6–7 timmars vandring
Boende: Tält vid fäbodvallen Brunnvasselbodarna.

Från dag två vandrar du på Dalkarlsvägen som har samma sträckning som Siljansleden till Rättvik. Mellan Orsa och Viborg går leden i byar och samhällen. Efter Viborg samhälle fortsätter den i varierande omgivningar såsom skogar, odlad mark och bebyggda områden. Merparten vandras på stig, men mindre vägar och grusvägar förekommer. Vatten kan tas i vattendrag längs leden, inget matutbud finns. I etappmålet kan vatten tas i Brunnvasselån.

Etapp 3: Brunnvasselbodarna–Tammeråsen

10 kilometer, 3–4 timmars vandring
Boende: Tält vid Tammeråsen.

Efter Brunnsvallsbodarna delar sig leden och Dalkarlsvägen och Siljansleden går parallellt med varandra i två kilometer, därefter går de ihop igen. Tammeråsen ligger högt och i avskilt i sydläge. När Ickån passeras, fyll på vatten, då ingen vattentillgång finns på etappmålet. Begränsat med vatten längs leden, inget matutbud finns.

Etapp 4: Tammeråsen–Rättvik

18,3 kilometer, 7–8 timmars vandring

Leden fortsätter på stigar i omväxlande landskap. Efter fem kilometer kommer du fram till byn Röjeråsen, här finns möjlighet att fylla på vatten under sommarhalvåret. På din väg mot Rättvik passerar du Rättvik kyrka från 1200-talet. Inget matutbud finns längs sträckan. I etappmålet Rättvik finns matbutiker och restauranger.

SKYLTAR OCH ORANGEFÄRGADE MARKERINGAR RUNT TRÄDSTAMMAR OCH TRÄPINNAR.
ledmarkering-siljansleden

"Det är pittoreskt och vackert vilket håll du än vänder blicken."

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.