Mysiga stugor längs signaturled Siljan

Signaturled Siljan

Siljansleden går i två loopar, en runt Siljan och Orsasjön och en norrut från Rättvik, via Furudal och till Orsa. Mestadels går leden på gamla fäbodstigar som avslöjar många minnen från förr. Totalt är leden 34 mil och valmöjligheterna för start- och slutpunkter samt vandringslängder är många. Leden går igenom tätorterna Mora, Orsa, Rättvik och Leksand vilket gör det lätt att kliva på leden där det passar dig. Här beskriver vi sträckan Fryksås-Rättvik.

Signaturled Siljan är en av STFs 12 signaturleder.

Signaturled Siljan i korthet

  • Längd: 52 kilometer totalt, 9-17 kilometer per dag
  • Hur lång tid: 4 vandringsdagar, 3-8 timmar per dag.
  • Antal övernattningar: 3 stycken
  • Vatten/mat längs vägen: Första och sista dagen finns butiker och restauranger i etappmålet. Övriga dagar behövs medhavd mat. Vatten finns till viss mån i  vattendrag längs leden men var beredd att bära med dig vatten längre sträckor då det är långt mellan påfyllningsställen.
  • Boende under vandringen: STF Orsa vandrarhem eller tält.
  • Här finns karta
  • Packlista för vandring

Visa upp ditt Siljan!

@stfturist #stfturist

Upptäck Siljansleden

Fryksås fäbodar ligger med strålande utsikt på höjderna norr om Orsasjön och är den största bevarade samlingen av fäbodstugor som finns i Sverige. Härifrån får du en vacker vandring ner till Orsa där första natten spenderas. Resten av dagarna vandras längs Dalkarlsvägen (samma sträckning som Siljansleden till Rättvik). Här vandrade dalafolket på sina ”herrarbetsvandringar” på 1500-talet. De vandrade helt enkelt till bemedlade herrar i Stockholm som kunde förse dem med arbete. Längs hela vandringen gör sig historien påmind. Tältet slås upp i fäbodvallen Brunnvasselbodarna med anor från 1600-talet första natten. Mellan Granmor och Nittsjö går leden på Kyrkvägen, en sträckning från medeltiden som är kulturhistoriskt värdefull. Sista vandringsdagen går du förbi Rättviks kyrka från 1200-talet, väl värd ett besök.

Se och göra längs leden
Orsa Rovdjurspark är ett poppis besöksmål. På Rättviks naturmuseum kan du lära dig om Siljansbygdens geologi och på Siljansfors Skogsmuseum får du veta allt om det svenska skogsbruket.

Missa inte
Siljansleden har också en mycket vacker sträckning för cykel, markerad med blå hänvisningar. 31 mil lång.

Dagsetapper Signaturled Siljan

Dag 1: Fryksås-Orsa: 9 kilometer, 3-4 timmars vandring.
Bo här: STF Orsa vandrarhem

Sträckans start är vid Fryksås Fäbodar som är belägna på en höjd med utsikt över Orsasjön. Vandringen görs på stig, i både med- och motlut genom lummig skogsmiljö. Sträckan avslutas mitt inne i Orsa. Inget vatten- och matutbud finns längs etappen. I Orsa finns ligger STF Orsa Vandrarhem inne i stan, vid ishallen.

Dag 2: Orsa (Orsa kyrka)-Brunnvasselbodarna: 16 kilometer, 6-7 timmars vandring.
Bo här: Tält vid fäbodvallen Brunnsvallsbodarna.

Från dag två vandrar du på Dalkarlsvägen som har samma sträckning som Siljansleden till Rättvik. Mellan Orsa och Viborg går leden i byar och samhällen. Efter Viborg samhälle fortsätter den i varierande omgivningar såsom skogar, odlad mark och bebyggda områden. Merparten vandras på stig, men mindre vägar och grusvägar förekommer. Vatten kan tas i vattendrag längs leden, inget matutbud finns. I etappmålet kan vatten tas i Brunnvasselån.

Dag 3: Brunnvasselbodarna-Tammeråsen: 10 kilometer, 3-4 timmars vandring.
Bo här: Tält vid Tammeråsen.

Efter Brunnsvallsbodadarna delar sig leden och Dalkarlsvägen och Siljansleden går parallellt med varandra i två kilometer, därefter går de ihop igen. Tammeråsen ligger högt och i avskilt i sydläge. När Ickån passeras, fyll på vatten, då ingen vattentillgång finns på etappmålet. Begränsat med vatten längs leden, inget matutbud finns.

Dag 4: Tammeråsen-Rättvik: 17 kilometer, 7-8 timmars vandring

Leden fortsätter på stigar i omväxlande landskap. Efter fem kilometer kommer du fram till byn Röjeråsen, här finns möjlighet att fylla på vatten under sommarhalvåret. På din väg mot Rättvik passerar du Rättvik kyrka från 1200-talet. Inget matutbud finns längs sträckan. I etappmålet Rättvik finns matbutiker och restauranger.

siljansbygden

Transport till leden

Tåg går till Mora, därefter buss med Länstrafiken till Fryksås (dalatrafik.se). Bilburna kan parkera på långtidsparkering i Mora, ta buss till Fryksås och även buss tillbaka vid avslutad vandring.

Skyltar och orangefärgade markeringar runt trädstammar och träpinnar.

"Det är så pittoreskt och vackert överallt!"

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.