S:t Olavsleden
Den 58 mil långa S:t Olavsleden är världens nordligaste pilgrimsled. Från Selånger i Sverige till Trondheim i Norge sträcker sig leden över fjäll, förbi sjöar och genom skogar. På vägen har du stig, grusväg och asfalt under fötterna. Leden är indelad i fem deletapper och det är dessa som beskrivs här.
Kort fakta om S:t Olavsleden
Karta över S:t Olavsleden
Den här kartan är ett planeringsverktyg och bör inte ersätta fysisk karta och kompass. Tjänsten driftas av Naturkartan. Observera att ledinformationen ägs och uppdateras av respektive ledhuvudman (ex. kommun eller länsstyrelse). Se vår instruktionsfilm om tips på funktioner i kartan.
Upptäck S:t Olavsleden
Olav Haraldsson föddes 995 och blev kung av Norge i början av 1000-talet, men förlorade senare tronen. Sitt sista levnadsår gick han i land i Selånger för att ta sig in i Norge och återta makten. Det gick inte Olavs väg. Han dödades i det avgörande slaget i Stikklestad. När hans grav öppnades ett år senare hade hans hår och naglar växt, och därmed helgonförklarades han.
Pilgrimsvandrandet påbörjades strax därefter. Idag vandrar inte bara pilgrimer sträckan – S:t Olavsleden besöks av alla sorters vandrare, samt cyklister och ryttare. Att vandra hela sträckan från Bottenhavet till Atlanten tar ungefär 30 dagar. Men det går utmärkt att lägga upp en egen vandring och starta eller sluta där du vill. Tågförbindelse finns i stora delar av sträckan från Sundsvall till Trondheim, vilket kan vara till hjälp vid planering av just din vandringssträcka.
Se och göra längs leden
Utöver kulturhistoriska platser väntar flera evenemang längs leden under sommar och höst. Exempelvis hålls musikfesten Storsjöyran i Östersund i slutet av juli, och Höstmarknad i Åre i slutet av september. I slutet av juli varje år arrangeras Olavsfestdagene i Trondheim. Detta är en av Norges största kulturfestivaler, som lockar med skådespel, gudstjänster och konserter.
Missa inte
Ett besök på det härliga historielandet Jamtli i Östersund är obligatoriskt. Att bestiga Åreskutan i Åre är också en fantastisk upplevelse.
Hitta till leden
Bil eller tåg till Sundsvall. Från tågstationen kan du börja vandra direkt, det är bara ungefär en mil till Selånger. Sträckan Sundsvalls centralstation-Selånger är markerad med pilgrimssymbolen. Från vandringsmålet Trondheim kan du ta tåget tillbaka till Sundsvall. Vandringsleden börjar här (Google Maps-länk)
Ledmarkering
S:t Olavsleden är markerad med pilgrimssymbolen på stolpar och träd.
Vandringstips S:t Olavsleden
Här finns vandringstips för dig som vill vandra en del av S:t Olavsleden. Varje tips inkluderar flera dagsetapper.
Givetvis går det bra att vandra i motsatt riktning än vandringstipsens ordning.
Deletapp 1: Selånger–Borgsjö
86 km, 4–9 timmars vandring per dag i 4 dagar
Boende: S:t Olavsledens boenden
Du börjar din vandring genom Selångerdalens böljande jordbrukslandskap. I Vattjom når du ledens första S:t Olavskälla. Efter samhället Fränsta vandrar du längs Kärleksstigen, som slingrar sig intill älven Ljungan. I etappmålet Borgsjö hittar du en av de mest berömda källorna. Glöm inte att besöka Borgsjö kyrka, som kallas Kungen av trätorn i Norden och är en av landets vackraste rokokokyrkor. Möjlighet till bad finns på flera platser längs sträckan.
Deletapp 2: Borgsjö–Östersund
100 km, 4–8 timmars vandring per dag i 6 dagar
Boende: S:t Olavsledens boenden
Under den första etappen lämnar du Västernorrlands län och vandrar in i Jämtlands län. Sträckan går till större delen i skog till Bräcke. Därefter går leden intill Revsunssjön ända fram till Pilgrimstad. Här döljer sig en källa vars vatten kan bota krämpor, åtminstone enligt sägnen. Intill källan hittar du kapellet Pilgrimernas hus. Från Brunflo vandrar du Brunfloviken norrut och in i Östersund, som är Jämtlands enda stad.
Deletapp 3: Östersund–Åre
120 km, 6–8 timmars vandring per dag i 6 dagar
Boende: S:t Olavsledens boenden
Via Frösön fortsätter du din färd västerut via Rödön, Nälden och Alsen. Sträckan mellan Alsen och Kluk går vackert på höjd med utsikt över fjällen och Alsensjön. Väl framme i Mörsil vandrar du intill Europaväg 14 till Järpen. Mellan Järpen och Undersåker passerar du det 14 meter höga Ristafallet, som är en populär sevärdhet. När du vandrar sista biten in mot Åre har du ofta ståtliga Åreskutan i blick.
Deletapp 4: Åre–Stikklestad
112 km, 5–8 timmars vandring per dag i 6 dagar
Boende: S:t Olavsledens boenden
Dag två och tre på väg till Skalstugan går på landsväg med biltrafik. Den kanske något tradiga landsvägsvandringen byts snart ut av två dagars fjällvandring i storslagen natur. Det lär bli många kamerastopp när du vandrar längs Karl Johansväg i gles fjällbjörkskog, med fjälltoppar omkring dig. Längs denna sträcka vandrar du in i Norge. Under etapp 2–5 är det bra med medhavd mat, eftersom du passerar färre samhällen.
Deletapp 5: Stikklestad–Trondheim
137 km, 5–8 timmars vandring per dag i 7 dagar
Boende: S:t Olavsledens boenden
På din väg mot vackra Trondheim behöver du göra ett vägval. Den inre leden går genom djupa skogar, via skogsstigar och grusvägar. Väljer du den vägen behöver du medta mat. Den yttre leden tar dig genom tätorter vid Trondheimsfjorden, men där går du främst på asfalt. Innan du når Stjördal vandrar du i Hållådalen, ett vackert kulturlandskap med 3 000 år gamla hällristningar. Ditt mål, Nidarosdomen i Trondheim är nordens näst största domkyrka. Den restes över S:t Olavs grav i slutet av 1000-talet.
Boenden i anslutning till S:t Olavsleden
Fler sidor om vandring
Vandringsleder i Sverige
Det fantastiska med vandring i Sverige är att det alltid finns mer att upptäcka.
Fjällvandring
Den svenska fjällkedjan sträcker sig från Treriksröset i norr till Dalarna i söder. Här väntar hisnande landskap och hundratals mil med markerade vandringsleder.
Packlistor
Här hittar du packlistor för både sommar och vinter, utflykter och flerdagsturer, med eller utan tält, med eller utan barn.