Familj som vandrar längs vasaloppsleden

Vasaloppsleden

En av Sveriges mest uppskattade vandringsleder är Vasaloppsleden. Att vara “i fäders spår för framtids segrar” gäller verkligen inte bara skidåkare. Sträckan mellan Berga by och Mora är populär året om. Under sommarhalvåret används cykel, vandringskängor eller löparskor. Glädjen när du når målportalen i Mora är alltid lika stor, oavsett utrustning och årstid.

Kort fakta om Vasaloppsleden

  1. Total längd: 90 kilometer
  2. Antal etapper/vandringsdagar: 5 st
  3. Etappernas längd: 9–27 km (3–8 timmar vandring per dag)
  4. Vatten/mat längs vägen: Tillgång till vatten finns längs hela leden. Mataffär finns i Sälen och Mora.
  5. Boende under vandringen: Stugor. Vindskydd finns också.
  6. Karta och mer information: Vasaloppet.se

Karta över Vasaloppsleden

Den här kartan är ett planeringsverktyg och bör inte ersätta fysisk karta och kompass. Tjänsten driftas av Naturkartan. Observera att ledinformationen ägs och uppdateras av respektive ledhuvudman (ex. kommun eller länsstyrelse). Se vår instruktionsfilm om tips på funktioner i kartan.

Upptäck Vasaloppsleden

Gustav Vasa flyr på 1500-talet från den danske kung Kristian II. Han söker stöd i socknarna i Dalarna, men de avvisar honom. När dalafolket blir varse kung Kristians onda avsikter, sänder de ut ett gäng karlar på skidor för att hämta tillbaka Gustav. De får fatt i honom och han följer med dem tillbaka till Mora där han tar uppdraget att leda upproret mot ockupationsmakten. 400 år senare startas ett skidlopp för att hylla Gustav Vasas minne. Det blir succé redan första året.

Nu för tiden lever Vasaloppsarenan året runt. Vasaloppsleden är lättvandrad, det är bara i starten och upp mot Risberg du får tampas med uppförsbacke, sen sluttar det lätt utför ända till Mora. Vandringen kan genomföras utan tält då det finns nio stugor att sova i längs vägen. Övernattningen kostar 50 kronor och kan betalas via swish, men stugorna går inte att förboka. Det finns ved, men du behöver ta med kokkärl. Mat måste du bära med dig från ledens start, för det finns inget att köpa längs vägen.

Nedan beskrivs leden med fem vandringsdagar, men det finns fler varianter på vandringsupplägg.

inspirationsbild vasaloppsleden

Se och göra längs leden

På flera håll väntar fina fiskemöjligheter, så glöm inte fiskekortet. Under hösten hittar du ofta hjortron, blåbär, lingon och svamp längs leden.

Missa inte

Vasaloppsmuseet i Mora, där får du lära dig allt om Vasaloppets långa historia.

Hitta till leden

Ett förslag är att ta tåget (sj.se) till Mora och därefter buss (dalatrafik.se) till Berga By. Alternativet är egen bil till Mora. Då ställer du bilen på långtidsparkering och tar bussen vidare till Berga By. Vandringsleden börjar här. (Google Maps-länk)

Ledmarkering

Tydligt märkning med vandringssymbol och färgen orange. För cykling är färgen grön och för skidor svart. På flera håll längs leden står informationstavlor.


Etapper Vasaloppsleden

Nedan beskrivs Vasaloppsledens olika etapper med avstånd, tips på närliggande boenden och annan relevant vandringsinformation. Mer information om varje etapp finns på Vasaloppet.se/vandring

Givetvis går det bra att vandra i motsatt riktning än hur etappernas ordning presenteras.

Etapp 1: Berga by–Smågan

11 kilometer, 4 timmars vandring.
Boende: Stuga i Smågan, vindskydd finns också.

Leden kantas till en början av vacker granskog och startar på samma ställe som Vasaloppet. Redan efter tre kilometer når du ledens högsta punkt, 528 meter över havet. Du rundar Valsjöns södra udde innan du når fram till Smågan. Stugan ligger intill sjön Smågarna, där du kan se fram emot bra fiske. Under bärsäsong döljer sig fina hjortronmyrar i närheten.

Etapp 2: Smågan–Risberg

24 kilometer, 7 timmars vandring.
Boende: Stuga i Risberg

Dag två passerar du Mångsbodarna efter ungefär halva sträckan. Här kan du fylla på med dricksvatten. Efter Mångsbodarna går leden intill vägen. Väster om Risberg gömde sig Gustav Vasa i ett björnide under natten. Här kan du dock välja att sova i stugan!

Etapp 3: Risberg–Oxberg

27 kilometer, 7–8 timmars vandring.
Boende: Stuga ett par kilometer innan Oxberg

Den tredje dagen är med detta upplägg den längsta, men sträckan är lättvandrad. Stugan ligger också innan Oxberg, så dagens vandring blir inte fullt 27 kilometer. Mitt på sträckan passerar du Evertsberg, där du kan fylla på dricksvatten. Varför inte ta ett dopp i Skeppshussjön? Den sista backen upp mot Oxberg är berömd – här har Vasaloppet avgjorts många gånger.

Etapp 4: Oxberg–Eldris

19 kilometer, 6 timmars vandring.
Boende: Stuga i Eldris

Mellan Oxberg och Hökberg kan du med framgång göra en avstickare upp på Gopshusberget. Du belönas med utsikt över den glittrande Österdalälven. I Hökberg passerar du vackra fäbodvallar.

Etapp 5: Eldris–Mora

9 kilometer, 3 timmars vandring.
Boende: Mora Målkullan Vandrarhem

Sista dagen är endast nio kilometer lång, så det finns gott om tid att upptäcka Mora. Precis intill målportalen hittar du Mora Målkullan Vandrarhem.

Boenden i anslutning till leden


Fler sidor om vandring

vandringsled-jämtlandstriangeln

Vandringsleder i Sverige

Det finns fantastiska vandringsleder i Sverige från norr till söder. Här presenteras leder som passar alla oavsett tidigare erfarenhet.

fjällvandrare-vilar-mellan-nallo-och-vistas

Fjällvandring

I fjällen finns hundratals mil med markerade vandringsleder. Här hittar du allt du behöver veta om fjällvandring.

Två fjällvandrare beundrar utsikt över berg

Packlistor

Här hittar du packlistor för både sommar och vinter, utflykter och flerdagsturer, med eller utan tält, med eller utan barn.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.