vandringsled längs vattnet på solanderleden

Solanderleden

Solanderleden är en 22 mil lång vandringsled som sträcker sig mellan Luleå i norr och kustbyn Jävre i söder. Leden är indelad i sju olika sträckningar som fått varsin färgmarkering. Nedan beskrivs den blå och gula leden.

Kort fakta om Solanderleden

  1. Total längd: 24,5 kilometer
  2. Antal etapper/vandringsdagar: 4 st
  3. Etappernas längd: 11–17 km (3–5 timmar vandring per dag)
  4. Vatten/mat längs vägen: Du behöver ta med dig en del vatten och mat på färden, men på vissa håll längs leden kan du köpa till mat.
  5. Boende under vandringen: Tält
  6. Karta och mer information: Solanderleden.se

Karta över Solanderleden

Den här kartan är ett planeringsverktyg och bör inte ersätta fysisk karta och kompass. Tjänsten driftas av Naturkartan. Observera att ledinformationen ägs och uppdateras av respektive ledhuvudman (ex. kommun eller länsstyrelse). Se vår instruktionsfilm om tips på funktioner i kartan.

Upptäck Solanderleden

Solanderleden har fått sitt namn efter Daniel Solander, botanist och lärjunge till Carl von Linné. Daniel deltog bland annat i James Cooks berömda världsomsegling som för första gången kartlade Australien och Nya Zeeland.

Du som kommer hit bjuds på vandring i tätortsnära vildmark. Solanderleden går i skogar och kustnära landsbygd, ofta via samhällen och små byar. Sommaröppna bygdegårdar, sommarcaféer och gårdsbutiker förgyller upptäcktsfärden. Längs leden hittar du boende på vissa sträckor, medan andra kräver nätter i tält eller vindskydd. Leden är indelad i sju olika sträckningar som har varsin färg. Det går bra att vandra alla delleder både söderut och norrut.

När du följer den blå sträckan söderut i kombination med den gula slingan, börjar vandringen längs Piteälven och avslutas med en rundvandring intill Svensbyfjärden.

inspirationsbild solanderleden

Se och göra längs leden

Härliga badplatser och fiskemöjligheter väntar längs leden. I Piteälven kan du paddla längs den blå sträckan, i Inre fjärden, samt i Lillån längs den gula sträckan.

Missa inte

Om du väljer att vandra Solanderleden med start från Luleå finns STF Luleå/Gammelstaden Vandrarhem på 50 minuters bussresa från ledens startpunkt, som är vid Luleå Flygplats.

Hitta till leden

Tåg går till Solanderledens båda start- och slutpunkter Luleå och Jävre (två mil söder om Piteå). För att komma till starten på den blå leden tar du buss med kollektivtrafik (ltnbd.se). Bussresan tar ungefär en timme norrut från Piteå centralstation, till byn Sikfors. Vandringsleden börjar här. (Google Maps-länk)

Ledmarkering

Mörkröd färgmarkering i kombination med delsträckans färg. Färgerna finns på stolpar, träd och stenar. Skyltar finns också med Solanderledens vandringssymbol.


Etapper Solanderleden

Nedan beskrivs Solanderledens olika etapper med avstånd, tips på närliggande boenden och annan relevant vandringsinformation. Mer information om varje etapp finns på Solanderleden.se

Givetvis går det bra att vandra i motsatt riktning än hur etappernas ordning presenteras.

Etapp 1: Arnemark badplats i Sikfors–rastplats Rönneberget

13,5 kilometer, 4 timmars vandring.
Boende: Tält vid rastplats Rönneberget

Piteälven är ditt brusande vandringssällskap stora delar av de två första vandringsdagarna. Vid starten av dag ett kantas älven av sandbankar. Turen fortsätter därefter genom skog och ängar till byn Arnemark. Den andra byn du går genom är Stridsholm. Båda nämnda byar har byagårdar där olika aktiviteter arrangeras, främst under sommarhalvåret.

Etapp 2: Rastplats Rönneberget–Böle

11 kilometer, 3 timmars vandring.
Boende: Tält vid rastplats innan byn Böle

Efter att du passerat Hamptjärnen, strax efter start dag två, kommer ett brantare parti där du får hjälp via trappsteg och rep. Längre fram vandrar du på Flottarstigen som löper tätt intill Piteälven. Minnen från flottarepoken döljer sig på flertalet ställen. Strax innan du når byn Böle kommer du till en rastplats som kan vara lämplig för en tältnatt. Leden går från blå markering till gul vid Böle Garveri. Det är ett anrikt lädergarveri som nu drivs av fjärde generationen. Helt klart besöksvärt.

Etapp 3: Böle–Böle

17 kilometer, 5 timmars vandring.

Dag tre vandrar du en rundslinga med start och avslut i Böle. Efter att du korsat Lillån delar sig leden och du väljer själv vilket håll du vill vandra. Här beskrivs slingan med start österut. Denna led går på grusväg längs Svensbyfjärden, Piteälvens första utlopp på sin väg ut i Bottenhavet. Du fortsätter att vandra på grusväg och asfalt mellan stugor och hus i små byar. När du kommer fram till Roknäs svänger leden tillbaka mot Böle. Du hittar flera trevliga rastplatser längs leden. Väl tillbaka i Böle kan du ta bussen in till Piteå.


Boenden i anslutning till leden


Fler sidor om vandring

vandringsled-jämtlandstriangeln

Vandringsleder i Sverige

Det finns fantastiska vandringsleder i Sverige från norr till söder. Här presenteras leder som passar alla oavsett tidigare erfarenhet.

fjällvandrare-vilar-mellan-nallo-och-vistas

Fjällvandring

I fjällen finns hundratals mil med markerade vandringsleder. Här hittar du allt du behöver veta om fjällvandring.

Två fjällvandrare beundrar utsikt över berg

Packlistor

Här hittar du packlistor för både sommar och vinter, utflykter och flerdagsturer, med eller utan tält, med eller utan barn.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.